Prodaja grafičkih kartica najlošija u zadnjih 20 godina

Prodaja grafičkih kartica najlošija u zadnjih 20 godina
DepositPhotos

Potražnja za grafičkim karticama (GPU) značajno je porasla tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi provodili više vremena kod kuće za razne aktivnosti, od igara do rudarenja kriptovaluta, no čini se da je to plodno razdoblje završilo jer je potražnja pala na dvadesetogodišnji minimum u trećem kvartalu prošle godine.

Konkretnije, isporučeno je 6,9 milijuna samostalnih grafičkih kartica za desktop računala, odnosno 31,9 posto manje nego godinu ranije. Dapače, samo ih je u trećem kvartalu 2005. isporučeno manje, ako gledamo situaciju unazad gotovo 25 godina.

Ukupno, AMD, Intel i Nvidia isporučili su oko 14 milijuna samostalnih grafičkih procesora za stolna i prijenosna računala, što je pad od 42 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi Jon Peddie Research.

U međuvremenu, isporuke integriranih GPU-a iznosile su oko 61,5 milijuna jedinica u trećem kvartalu 2022.

Unatoč usporavanju potražnje za diskretnim grafičkim karticama za desktop računala, Nvidia ne samo da je uspjela zadržati vodstvo, već je ojačala poziciju i stigla do 86 posto tržišnog udjela, što je najviše u njenoj povijesti. Nasuprot tome, AMD-ov udio pao je na oko deset posto, što je njegov najniži tržišni udio unazad nekoliko desetljeća.

Što se Intela tiče, on je u samo tri mjeseca stigao do četiri posto udjela na tržištu desktop diskretnih GPU-a, što uopće nije loše i sugerira potencijal američkog giganta. Naravno, većina AIB dijelova koje je Intel prodao u trećem kvartalu bili su najslabiji (ulazni) modeli, ali to su bili zahtjevi tržišta.

Ipak, postoji određeni optimizam u cijeloj priči jer tržište je ciljano mirovalo zbog najava o moćnijim karticama najvećih proizvođača. Primjerice, to su GeForce RTX 40-serija i Radeon RX 7000 serija. Samo, taj je optimizam slaba utjeha za ono što se događa i što bi se tek moglo događati.