Prodaja grafičkih kartica najlošija u zadnjih 20 godina

Prodaja grafičkih kartica najlošija u zadnjih 20 godina

Foto: DepositPhotos

Potražnja za grafičkim karticama (GPU) značajno je porasla tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi provodili više vremena kod kuće za razne aktivnosti, od igara do rudarenja kriptovaluta, no čini se da je to plodno razdoblje završilo jer je potražnja pala na dvadesetogodišnji minimum u trećem kvartalu prošle godine.

Konkretnije, isporučeno je 6,9 milijuna samostalnih grafičkih kartica za desktop računala, odnosno 31,9 posto manje nego godinu ranije. Dapače, samo ih je u trećem kvartalu 2005. isporučeno manje, ako gledamo situaciju unazad gotovo 25 godina.

Ukupno, AMD, Intel i Nvidia isporučili su oko 14 milijuna samostalnih grafičkih procesora za stolna i prijenosna računala, što je pad od 42 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi Jon Peddie Research.

U međuvremenu, isporuke integriranih GPU-a iznosile su oko 61,5 milijuna jedinica u trećem kvartalu 2022.

Unatoč usporavanju potražnje za diskretnim grafičkim karticama za desktop računala, Nvidia ne samo da je uspjela zadržati vodstvo, već je ojačala poziciju i stigla do 86 posto tržišnog udjela, što je najviše u njenoj povijesti. Nasuprot tome, AMD-ov udio pao je na oko deset posto, što je njegov najniži tržišni udio unazad nekoliko desetljeća.

Što se Intela tiče, on je u samo tri mjeseca stigao do četiri posto udjela na tržištu desktop diskretnih GPU-a, što uopće nije loše i sugerira potencijal američkog giganta. Naravno, većina AIB dijelova koje je Intel prodao u trećem kvartalu bili su najslabiji (ulazni) modeli, ali to su bili zahtjevi tržišta.

Ipak, postoji određeni optimizam u cijeloj priči jer tržište je ciljano mirovalo zbog najava o moćnijim karticama najvećih proizvođača. Primjerice, to su GeForce RTX 40-serija i Radeon RX 7000 serija. Samo, taj je optimizam slaba utjeha za ono što se događa i što bi se tek moglo događati.

Još iz kategorije

6 stvari koje trebate napraviti odmah po kupnji novog mobitela

6 stvari koje trebate napraviti odmah po kupnji novog mobitela

29.01.2023.

Pametni telefoni mijenjaju se iz godine u godinu, ali određene stvaru ostaju praktički iste. Kao što je najbolja optimizacija uređaja kad ga prvi put pokrenete. Kroz nastavak teksta otkrit ćemo šest stvari koje bi svi trebali napraviti čim prvi put upale uređaj.

Huawei kolekcija brojčanika za pametne satove povodom Godine Zeca

Huawei kolekcija brojčanika za pametne satove povodom Godine Zeca

29.01.2023.

Nedavno proslavljena lunarna nova godina, noseći simbol vodenog zeca godina koji predstavlja najjači simbol sreće i sreće u kineskom zodijaku, dočekana je uz veliko zadovoljstvo svih koji slave.

Zašto je HONOR 70 savršen mobitel za ljubitelje fotografija i videa

Zašto je HONOR 70 savršen mobitel za ljubitelje fotografija i videa

27.01.2023.

HONOR pametni telefoni inovativni su i moderni uređaji po pristupačnim cijenama, a jedan od njih je i HONOR 70, koji svojim naprednim značajkama nudi korisničko iskustvo koje ljubitelji fotografija i videa ne bi trebali previdjeti. HONOR 70 opremljen je vrhunskim sustavom kamera i softverskim rješenjima koja stvaranje i dijeljenje kratkih videozapisa čine još lakšim.