Preklopni telefoni rasli 90 posto u 2022. godini, nastavak snažnog rasta i ove godine

Preklopni telefoni rasli 90 posto u 2022. godini, nastavak snažnog rasta i ove godine

Očekuje se da će globalne isporuke sklopivih pametnih telefona porasti za 52 posto u 2023. i doseći 22,7 milijuna jedinica, prema Counterpoint Researchu. Za 2022. analitičari predviđaju da će globalne isporuke sklopivih uređaja iznositi 14,9 milijuna jedinica.

Kumulativne isporuke u razdoblju od prvog do trećeg kvartala 2022. porasle su za 90 posto na 9,5 milijuna jedinica. Međutim, rast globalne isporuke sklopivih pametnih telefona trebao bi pasti u 4. kvartalu 22. zbog globalne inflacije i pada gospodarstva.

"Brojke su malene kada se stave u kontekst šireg tržišta, ali gledajući uvijek važan ultra-premium segment (1000 dolara i više), vidimo da sklopivi uređaji počinju uzimati maha", istaknuo je Tarun Pathak, direktor tvrtke Counterpoint's. globalna praksa pametnih telefona.

"U toj kategoriji, sklopivi hitovi su ove godine ostvarili dvoznamenkasti udio isporuka, a očekujemo da će porasti iznad 20 posto u 2023.“, tvrdi Pathak.

Globalno tržište sklopivih uređaja vjerojatno će doživjeti jaču konkurenciju 2023. jer se očekuje da će više kineskih OEM-ova ući na tržište. Međutim, Samsung će i dalje biti vodeći na tržištu. Očekuje se da će HONOR, Motorola i Xiaomi ozbiljno ući na tržište sklopivih pametnih telefona izvan Kine. U međuvremenu se očekuje da će Huawei, OPPO i vivo lansirati nove sklopive proizvode 2023. Zbog sve veće konkurencije na tržištu sklopivih pametnih telefona, očekuje se pad cijena 2023. Visoke cijene glavna su prepreka u popularizaciji sklopivih uređaja.

“U 2023. konkurencija će se pojačati na globalnom tržištu sklopivih pametnih telefona kako će se povećavati broj OEM-ova koji sudjeluju. Samsung je lansirao Galaxy W 23 Flip/Fold kao odgovor na snažnu potražnju za sklopivim uređajima u Kini, dok se kineski proizvođači originalne opreme šire na zapadnoeuropsko tržište. U svjetlu ovih događaja, kinesko i zapadnoeuropsko tržište sklopivih uređaja vjerojatno će postati središte žestoke bitke,“ rekao je Jene Park, viši analitičar u Counterpointu.

“Apple je i dalje odsutan iz naših kratkoročnih prognoza, ali poznati su po tome što ne žure. Za sada je to samo igra čekanja na smjernice i slušanje mlina glasina kao i ostatak tržišta“, zaključuje Park.