Potvrđeno: Samsung Galaxy S6 dolazi bez hrpe bloatwarea

Potvrđeno: Samsung Galaxy S6 dolazi bez hrpe bloatwarea

Samsung je obradovao informacijama da će se u svom premium uređaju Galaxy S6 (i Galaxy S6 Edge) riješiti velike većine bloatware, koji korisnici uistinu ne podnose, a česta su pojava u Android uređajima. I prvi među njima je bloatware vezan uz Touchwiz aplikacije.

Korak je to naprijed i potez koji Samsung mora napraviti kako bi poboljšao narušenu situaciju vezanu uz prodaju svojih pametnih telefona.

Ali prije svega, termin bloatware možda nije poznat svima. Na hrvatskom bi se to nazvalo "softverskim napuhavanjem" i kako službena definicija kaže, to je proces u kojem uzastopne inačice računalnog programa postaju zamjetno sporije, rabe više memorije, struje za obradu podataka ili su većih zahtjeva u svezi sa sklopovljem nego prijašnje inačice, dok u isto vrijeme program je poboljšan u dubioznim osobinama.

Kraća verzija objašnjenja jest da je bloatware sav onaj softver koji postoji na našem uređaju kad ga prvi put pokrenemo. Na njemu su Googleovi proizvodi, ali i oni proizvođača uređaja. U ovom slučaju to je Samsung, koji drži primat po "guranju" svog softvera na uređaje, neovisno o tome trebaju li nam ili. A najčešće nam ne trebaju.

Posebno ne one koje nudi TuchWiz, koji je Samsung godinama bezuspješno promovirao, ali nije naišao na pozitivne ocjene korisnika. Stoga su odlučili osloboditi prostor na uređaju i predinstalirani će biti samo S Voice, S Health i Galaxy Apps, koji omogućavaju pristup TouchWiz aplikacijama koje su uklonjene.

Ostale aplikacije koje će biti dostupne u startu su Facebook, WhatsApp, Microsoftovi OneDrive, One Note i Skype. Naravno, Googleove aplikacije koje i inače dolaze s Android uređajima.

Samim time će uređaj biti znatno brži i radit će glatko. To je odlična vijest jer samim time će se izvući više iz Android 5.0 Lollipop operativnog sustava, koji nudi niz sjajnih animacija i aplikacija. Naravno, Samsung je sve svoje aplikacije prilagodio Lollipopu.

Još iz kategorije

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

19.01.2020. komentiraj

AOC najavljuje dva nova 27-inčna gejming monitora iz svoje nove G2 linije s QHD rezolucijom (2560 x 1440 piksela): Q27G2U i zakrivljeni CQ27G2U s agresivnimm radijusom zakrivljenosti od 1500 milimetara što povećava doživljaj igranja. Oba monitora imaju VA ploče koje kombiniraju visoku brzinu odziva i brzinu osvježavanja. S brzinom osvježavanja od 144 Hz, korisnici mogu uživati u glatkom i imerzivnom igranju, dok vrijeme odziva (MPRT) od 1 ms (vrijeme reakcije u pokretnoj slici) omogućuje vizualno snimanje bez zamućenja.

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

17.01.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u istraživanju 5G tehnologije, a Huaweijevo liderstvo u 5G tehnologiji dodatno je ojačano.

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

17.01.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe objavila je dostupnost novog SSD-a namijenjenog data centrima, modela DC1000B M.2 NVMe. Ovaj novi SSD je idealan za servere koji dolaze s jednim ili dva M.2 NVMe utora namijenjenih za podizanje sustava, čuvajući tako vrijedne 2.5″  ladice na prednjoj strani servera namijenjene za diskove za dodatnu pohranu podataka.