Potvrđeno: Samsung Galaxy S6 dolazi bez hrpe bloatwarea

Potvrđeno: Samsung Galaxy S6 dolazi bez hrpe bloatwarea

Samsung je obradovao informacijama da će se u svom premium uređaju Galaxy S6 (i Galaxy S6 Edge) riješiti velike većine bloatware, koji korisnici uistinu ne podnose, a česta su pojava u Android uređajima. I prvi među njima je bloatware vezan uz Touchwiz aplikacije.

Korak je to naprijed i potez koji Samsung mora napraviti kako bi poboljšao narušenu situaciju vezanu uz prodaju svojih pametnih telefona.

Ali prije svega, termin bloatware možda nije poznat svima. Na hrvatskom bi se to nazvalo "softverskim napuhavanjem" i kako službena definicija kaže, to je proces u kojem uzastopne inačice računalnog programa postaju zamjetno sporije, rabe više memorije, struje za obradu podataka ili su većih zahtjeva u svezi sa sklopovljem nego prijašnje inačice, dok u isto vrijeme program je poboljšan u dubioznim osobinama.

Kraća verzija objašnjenja jest da je bloatware sav onaj softver koji postoji na našem uređaju kad ga prvi put pokrenemo. Na njemu su Googleovi proizvodi, ali i oni proizvođača uređaja. U ovom slučaju to je Samsung, koji drži primat po "guranju" svog softvera na uređaje, neovisno o tome trebaju li nam ili. A najčešće nam ne trebaju.

Posebno ne one koje nudi TuchWiz, koji je Samsung godinama bezuspješno promovirao, ali nije naišao na pozitivne ocjene korisnika. Stoga su odlučili osloboditi prostor na uređaju i predinstalirani će biti samo S Voice, S Health i Galaxy Apps, koji omogućavaju pristup TouchWiz aplikacijama koje su uklonjene.

Ostale aplikacije koje će biti dostupne u startu su Facebook, WhatsApp, Microsoftovi OneDrive, One Note i Skype. Naravno, Googleove aplikacije koje i inače dolaze s Android uređajima.

Samim time će uređaj biti znatno brži i radit će glatko. To je odlična vijest jer samim time će se izvući više iz Android 5.0 Lollipop operativnog sustava, koji nudi niz sjajnih animacija i aplikacija. Naravno, Samsung je sve svoje aplikacije prilagodio Lollipopu.

Još iz kategorije

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.