Potražnja za potrošačkom elektronikom nastavlja snažan rast

Potražnja za potrošačkom elektronikom nastavlja snažan rast

Foto: DepositPhotos

Potrošačka elektronika doživjela je poveći udarac tijekom prošle godine zbog pandemije koronavirusa, što ne čudi jer potražnja je splasnula, trgovine su bile duže vrijeme zatvorene i situaciju su tek spasila osobna računala, no uslijedio je oporavak i nastavio se kroz prvu polovicu ove godine s prihodima od 42,8 milijardi američkih dolara, odnosno, rastom od 18 posto, pokazuju podaci koje nudi GfK.

Pritom, treba naglasiti da je u ovom istraživanju isključena Sjeverna Amerika, što oduzima dobar dio prihoda na globalnoj razini.

Ali, raduje što su TV uređaji i popratni dodaci za njih ostvarili 33 milijarde dolara prihoda, odnosno, 18 posto bolji rezultat no u istom razdoblju lani. Korisnici su kupovali ponajprije televizore s većim ekranima, ali i one skuplje zahvaljujući boljim mogućnostima. Konkretnije, 60 posto svih prodaja čine televizori s ekranima većima od 60 inča. Riječ je o 11,3 milijardi dolara!

Prosječna cijena uređaja pritom je porasla s 429 dolara iz 2020. na 536 dolara u prvoj polovici ove godine.

Zaokret prema skupocjenijim i kvalitetnijim proizvodima također je očit u prodaji perifernih uređaja poput zvučnih traka s Dolby Atmos/DTS: X funkcionalnošću. Globalna prodaja takvih uređaja više se nego udvostručila, na 311 milijuna dolara, u usporedbi s prvom polovicom 2020. Nasuprot tome, uređaji bez ove funkcionalnosti zabilježili su rast od sedam posto u razdoblju od siječnja do lipnja 2021., ali su ipak nešto iznad prije razina pandemije.

Povećanje ili nastavak rada od kuće ponovno je bio snažan pokretač prodaje slušalica i mobilnih stereo slušalica u prvoj polovici pve godine. Prodaja je porasla 26 posto na ukupno 6,6 milijardi dolara.

Preciznije, segment True Wireless zabilježio je iznadprosječno povećanje prodaje od 40 posto na 4,5 milijardi dolara. Uređaji s aktivnim uklanjanjem buke također pokazuju znatno jači rast prodaje, s prodajom od 2,8 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više u odnosu na isto razdoblje 2020., a više nego trostruko više nego u 2019.

Još iz kategorije

Sve što je Apple predstavio na svom Unleashed događaju

Sve što je Apple predstavio na svom Unleashed događaju

20.10.2021.

Apple je u ponedjeljak 18. listopada održao pomalo iznenadno Unleashed događaj na kojem je predstavljen novi hardver u ponudi tehnološkog giganta.

Tržište pametnih telefona palo 6 posto, vodeći Samsung, Apple i Xiaomi

Tržište pametnih telefona palo 6 posto, vodeći Samsung, Apple i Xiaomi

18.10.2021.

U trećem tromjesečju 2021. globalne isporuke pametnih telefona pale su za 6 posto, prema Canalysu. Tržište je doživjelo pad jer su se dobavljači borili zadovoljiti potražnju za uređajima uslijed nedostatka komponenti koja se dogodila zbog krize.

ADATA predstavlja memorijski modul DDR5-4800

ADATA predstavlja memorijski modul DDR5-4800

17.10.2021.

ADATA Technology predstavlja ADATA DDR5-4800, DDR5 memorijski modul sljedeće generacije, koji je u mogućnosti dostići frekvencije do 4800 MT/s i dolazi u kapacitetima do 32 GB. ADATA je surađivala sa šest vodećih proizvođača matičnih ploča, uključujući AORUS, ASROCK, ASUS, GIGABYTE, MSI i ROG da bi osigurala optimalne performanse i kompatibilnost s različitim modelima.