Potražnja za grafičkim karticama najlošija u zadnjih 10 godina

Potražnja za grafičkim karticama najlošija u zadnjih 10 godina
DepositPhotos

Isporuke integriranih i diskretnih grafičkih procesorskih jedinica (GPU) zabilježile su najslabije rezultate u posljednjih deset godina.

Konkretnije, riječ je o padu od 25,1 posto na godišnjoj razini i 10,5 posto na kvartalnoj. Što se nekako i očekivalo sa slabijom potražnjom u odnosu na rekorde postavljene tijekom najžešćih trenutaka pandemije koronavirusa.

Uz sve to, ethereumov blockchain više ne funkcionira kao prije pa umjesto proof-of-work" (PoW) sustava od rujna 2022. koristi "proof-of-stake" (PoS) i uklanja potrebu za kompliciranim matematičkim operacijama, zbog kojih su i bile potrebne najmoćnije grafičke kartice i procesori.

Dakle, udarac su doživjeli oni čije su komponente bile neizostavni proces "rudarenja" kriptovaluta. Situacija je sad drugačija pa proizvođači ponovno ovise ponajprije o "običnim" korisnicima, čije su potrebe nešto manje dinamične nego kod onih s fokusom na kriptovalute.

Svejedno, ne treba očajavati jer 66 milijuna pošiljki kroz treći kvartal nije malo. Jest, manje ja za 15 milijuna nego godinu ranije kroz isto razdoblje, kao i za četiri milijuna u odnosu na drugi kvartal, ali sve to nije toliko alarmantno u dugoročnom smislu.

Potrebno je imati na umu i rusku invaziju na Ukrajinu, koja je "prodrmala" sva tržišta, prvenstveno digitalno. A tu je i inflacija zbog koje su potrošači štedljiviji nego u neka opuštenija vremena.

Što se proizvođača tiče, Intel dominira sa 72 posto, a slijede Nvidia (16 posto) i AMD (12 posto). Naime, američki gigant dobio je deset posto udjela kroz godinu dana, dok je AMD izgubio šest posto, a Nvidia četiri posto. Ništa čudno, Intel prvenstveno posluje na tržišti integriranih GPU, a AMD i Nvidia diskretnih, koje je pogođenije smanjenjem "rudarenja" kriptovaluta.

Treba na kraju spomenuti i da je Intel sve relevantniji i s diskretnom grafikom pa bi mu brojke narednih godina mogle ići dodatno u prilog.