PlayStation 4 traženiji nego ikad

PlayStation 4 traženiji nego ikad

Sony nema najmoćniju konzolu za video igre na svijetu jer ta titula pripada Microsoftovom Xbox One X, ali zato ima konzolu kojoj se prodaja ubrzava, što je poprilično fascinantno. Riječ je, naravno, o PlayStation 4 (PS4) igraćoj konzoli, prodanoj u otprilike 85 milijuna jedinica diljem svijeta od dolaska krajem 2013. godine na tržište.

Moglo bi se pomisliti da je nakon pet godina nemoguće bilježiti rast prihoda i profita s obzirom da se čeka dolazak nove generacije, ali kod Sonyja očito ništa nije nemoguće. Bar kad se radi o PlayStationu. Naime, u trećem kvartalu prihodi su iznosili pet milijardi američkih dolara, od čega je 803 milijuna profit. I ne samo to, prodano je 3,9 milijuna konzola u tom razdoblju, što je više no u posljednja dva kvartala. Dakle, kad je početkom ove godine Sonyjev prvi čovjek za video igre John Kodera izjavio da će uslijediti pad zbog činjenice daq je konzola stigla do vrhunca - prevario se.

Ima u njegovoj greški kod prognoze uvelike razloga u tome što je Marvelov Spider-Man stigao ekskluzivno na PS4 i prodao se u vrtoglavih 3,3 milijuna primjeraka. Ukupno, za PS4 je prodano 75,1 milijun igara u samo tri mjeseca, što znači da skoro na svaku konzolu koja postoji na svijetu bude kupljena jedna igra. Nije ni tu kraj zadovoljstva za Sony jer PlayStation pretplate su također rekordno visoke i s krajem rujna su bile na 34,3 milijuna, što je za 400 tisuća više nego na kraju drugog i za stotinu tisuća više nego na kraju prvog kvartala ove godine.

Na krilima ovog uspjeha, Sony motivirano ulazi u blagdanski period, kad će se prodavati još više konzola, igara i pretplata. Posebno jer su na tržištu već sad igre kao Call of Duty: Black Ops 4, FIFA 19, Red Dead Redemption 2 i Assassin's Creed Odyssey, koje nisu ulazile u brojke trećeg kvartala pa će se osjetiti tek u ovom. Osim toga, stiže još Battlefield V, a početkom prosinca pojavit će se i posebna PlayStation Clasicc mini konzola, za kojom će nostalgični dio publike sigurno "podivljati".

Vjerojatno su i sve ove sjajne PlayStation brojke potaknule i ukupne financijske rezultate kompanije jer Sony je u trećem kvartalu zabilježio 19,6 milijardi dolara prihoda, od čega je 2,2 milijarde neto profit!

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.