Phableti zauzimaju sve veći udio tržišta pametnih telefona

Phableti zauzimaju sve veći udio tržišta pametnih telefona

Foto: Antun Jastrić

Čini se kako pametni telefoni i tableti polako zaostaju za phabletima. Naime, tržište phableta je u stalnom porastu, a tvrtka za istraživanje tržišta, IDC (International Data Corporation), smatra da je phablet segment u ovom trenu pravi hit.

Što se brojki tiče, phablet tržište rasti će po prosječnoj stopi od 36 posto do 2018. godine, dok će smartphone tržište rasti "mršavih" 4 posto. Očito je kako su korisnici odlučili dati prednost phabletima jer su se već i možda naučili na malo nezgrapan uređaj koji je u početku bio dosta kritiziran zbog svojih svojstava.

Korisnici sada žele imati sve u jednome - i tablet i pametni telefon. Veličina očito postaje sve važnija, a mi se pitamo - kada nije bila? iPhone 6 je izbacio veće zaslone, iako su tvrdili kako je 4-inča sasvim dovoljno za pametni telefon. Vrlo brzo su promijenili mišljenje i sada imamo iPhone koji je prošao granicu od 5-inča.

Što nas očekuje u budućnosti - možda veći zasloni ili je ovo neka granica. Tko zna, jer smo se i do sada puno puta prevarili u prognozama kada smo mislili da je dostignut neki limit. Phableti su budućnost, a tko je to izjavio prije par godina bio je proglašen čudakom i pomalo ludim. A sada?

Izvor: Statista

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.