Phableti zauzimaju sve veći udio tržišta pametnih telefona

Phableti zauzimaju sve veći udio tržišta pametnih telefona

Foto: Antun Jastrić

Čini se kako pametni telefoni i tableti polako zaostaju za phabletima. Naime, tržište phableta je u stalnom porastu, a tvrtka za istraživanje tržišta, IDC (International Data Corporation), smatra da je phablet segment u ovom trenu pravi hit.

Što se brojki tiče, phablet tržište rasti će po prosječnoj stopi od 36 posto do 2018. godine, dok će smartphone tržište rasti "mršavih" 4 posto. Očito je kako su korisnici odlučili dati prednost phabletima jer su se već i možda naučili na malo nezgrapan uređaj koji je u početku bio dosta kritiziran zbog svojih svojstava.

Korisnici sada žele imati sve u jednome - i tablet i pametni telefon. Veličina očito postaje sve važnija, a mi se pitamo - kada nije bila? iPhone 6 je izbacio veće zaslone, iako su tvrdili kako je 4-inča sasvim dovoljno za pametni telefon. Vrlo brzo su promijenili mišljenje i sada imamo iPhone koji je prošao granicu od 5-inča.

Što nas očekuje u budućnosti - možda veći zasloni ili je ovo neka granica. Tko zna, jer smo se i do sada puno puta prevarili u prognozama kada smo mislili da je dostignut neki limit. Phableti su budućnost, a tko je to izjavio prije par godina bio je proglašen čudakom i pomalo ludim. A sada?

Izvor: Statista

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.