Phablet uređaji bi do 2014. mogli istisnuti 7-inčne tablet uređaje

Phablet uređaji bi do 2014. mogli istisnuti 7-inčne tablet uređaje

Foto: HTC

Prema predviđanjima nekih analitičara, manje tablet uređaje bi s tržišta mogla istisnuti nova generacija phablet uređaja, koji bi mogli zasjesti na čelnu poziciju u prodaji mobilnih uređaja.

Kindle Fire sa 7-inčnim zaslonom je napravio senzaciju kada se 2011. godine pojavio na tržištu, a ubrzo nakon toga su lansirani i drugi mali tablet uređaji, kao što je Google Nexus 7. Iako mali tablet uređaji imaju manji zaslon, oni s druge strane imaju nekoliko prednosti kao što je manja težina, bolja prenosivost i manja cijena u odnosu na 8-inčne ili veče modele tablet uređaja.

Niske cijene i dovoljno dobre funkcionalnosti mogle bi biti dovoljno dobri razlozi da mali tablet uređaji u narednim godinama preuzmu vodeći udio u ukupnom broju isporučenih tablet uređaja, međutim s ovakvim prognozama ne bi trebalo brzati.

Na tržištu se pojavila sasvim nova kategorija uređaja koju je kreirao Samsung sa svojim prvim Galaxy Note uređajem, te su stručnjaci ovakve uređaje vrlo ubrzo prozvali phabletima. Phablet uređajima prozvani su svi uređaji koji imaju zaslone između 5 i 6 inča, a nude još bolju prenosivost i mogu se koristiti kao mobilni telefoni.

Prošlog mjeseca analitičar Bob O'Donnell je dao poprilično hrabru prognozu da će do 2014. godine phablet uređaji po prodaji nadmašiti 7-inčne tablet uređaje,a svoja predviđanja sada potkrjepljuje i sa brojkama.

Njegova tvrtka Technalysis Research, predviđa da će u 2014. godini biti isporučeno više od 240 milijuna phablet uređaja u odnosu na 173 milijuna isporučenih prijenosnih računala i 158 milijuna malih tablet uređaja čija je veličina zaslona između 7 i 8 inča.

Kompanija Technalysis Research također predviđa da će jedan od svaka tri isporučena smartphone uređaja u 2018. godini imati 5-inčni ili veći zaslon.

Još iz kategorije

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

03.06.2020. komentiraj

Sony Interactive Entertainment je odlučio odgoditi zakazano predstavljanje PlayStation 5 igara, izjavivši kako ovo nije vrijeme za slavlje – nagovještavajući na proteste koji se trenutno održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

02.06.2020. komentiraj

Huawei MatePad Pro, flagship tablet predstavljen krajem veljače u Barceloni, odsad je dostupan i na hrvatskom tržištu. Tablet koji se odlikuje vrhunskim dizajnom i moćnim preformansama, dostupan je u prednarudžbi od 1. lipnja kod ovlaštenih distributera. Korisnici koji se u prva dva tjedna odluče prednaručiti tablet, na poklon će dobiti M-pencil stylus i pripadajuću Smart Magnetic tipkovnicu, ističu u Huaweiju.

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.