MWC 2023.

Pametni satovi predstavljeni na ovogodišnjem sajmu u Barceloni

Pametni satovi predstavljeni na ovogodišnjem sajmu u Barceloni
Ilustracija
Dražen Tomić / Tomich Productions

Prestižni Mobile World Congress (MWC) u Barceloni završio je i svi uključeni mogu biti zadovoljni posjetom, izlagačima, inovacijama i proizvodima koji su predstavljeni svijetu. Uistinu ih je bilo mnogo, no neki se posebno ističu.

Primjerice, kad se govori o pametnim satovima, a posljednjih godina izvan "sfere Apple Watcha" nije baš bilo previše pompe, možemo zaključiti da su napravili enorman iskorak. Proizvođači su svjesni da je pandemija koronavirusa potpuno ili gotovo potpuno iza nas pa su se okrenuli osjetnim tehnološkim iskoracima.

A čak i u takvoj situaciji, neki ipak odskaču od drugih. Svakako, to su četiri iznimno moćna i prestižna modela o kojima smo pisali zasebno, ali sad ćemo ih objediniti na jednom mjestu. Riječ je o Garmin Forerunner 265 i 965 modelima, Xiaomi Watch S1 Pro i Huawei Watch Buds, koji je istinsko inovativno osvježenje. Pa krenimo...

Forerunner 265 uključuje Pulse Ox senzor2, praćenje energije Body Battery, napredno praćenje spavanja i ocjenu spavanja, praćenje stresa, menstrualnog ciklusa, trudnoće i više. Prepun povezanih funkcija. Sportašima omogućava primanje pametnih obavijesti, preuzimanje pjesme sa Spotifya, Deezera ili Amazon Musica za slušanje bez telefona. Kao dodatne opcije tu su LiveTrack i Garmin Pay beskontaktno plaćanje.

Dostupan je u dvije veličine, od 42 mm s do 24 sata trajanja baterije u GPS načinu rada i do 15 dana u načinu rada pametnog sata, dok model veličine 46 mm nudi do 20 sati trajanja baterije u GPS načinu rada i do 13 dana u modu pametnog sata. Već je dostupan u prodaji za 499,99 eura.

Forerunner 965 je pak napravljen za one sportaše koji teže biti najbolji. Nadovezuje se na Forerunner 265 dodajući dodatne metrike performansi, ugrađeno mapiranje i mogućnost pohranjivanja više pjesama izravno na sat. Kako bi ostali u toku s treningom, sportaši mogu koristiti novu funkciju omjera opterećenja za praćenje kratkoročnog i srednjoročnog omjera opterećenja, sve unutar granica koje će im pomoći da ostanu zdravi i izbjegnu nazadovanje.

Kako bi pomogli sportašima da spriječe izgaranje, uvidi u izdržljivost u stvarnom vremenu prate i upravljaju njihovim razinama napora, dok im ClimbPro omogućuje uvid u informacije u stvarnom vremenu o trenutnim i nadolazećim usponima, uključujući uspon, udaljenost i uspon. Osim toga, bilo da trče gradskim ulicama ili voze bicikl kroz gusto prekrivene staze, ugrađene karte u punoj boji pomoći će sportašima da ostanu na stazi i prijeđu udaljenost.

S laganim okvirom od titana, kućištem od 47 mm i najvećim Garmin AMOLED zaslonom od 1,4 inča, Forerunner 965 ima do 31 sat trajanja baterije u GPS načinu rada i do 23 dana u načinu rada pametnog sata. Bit će dostupan kasnije u ožujku po cijeni od 699,99 eura.

Kao i Garmin na svoje adute, tako je Xiaomi ponosan na  Watch S1 Pro, koji je, kako kažu, "utjelovljenje sinergije klasičnog dizajna i suvremene tehnologije". Pedantno izrađen od vrhunskih materijala koji odišu izdržljivošću i stilom ovaj sat se može pohvaliti i izvanrednim AMOLED zaslonom od 1,47 inča, rotirajućom krunicom i staklom od safirnog kristala otpornog na ogrebotine koje osigurava dugotrajnu funkcionalnost. 

Dolazi u dvije različite varijante boja. Jedna varijanta uključuje srebrno kućište sa smeđim kožnim remenom, a druga crno kućište s crnim remenom od fluor gume, a oba se mogu prilagoditi s više od 100 brojčanika za svaki ukus. Nadalje, univerzalna igla za sat omogućuje jednostavnu zamjenu remena, čime se još više povećava svestranost uređaja. Sat prati više od 100 informacija u stvarnom vremenu. Za rekreativce postoji čak 10 programa - fitness, trčanje, hodanje, sagorijevanje masti, izdržljivost, jačanje pluća... Tu su, naravno, i funkcije za praćenje podataka o zdravlju kao potrošene kalorije, intenzitet vježbanja, praćenje sna, broj otkucaja srca, praćenje kisika u krvi... Cijena mu je 324 eura.

I na kraju, Huaweijev sat koji bi mogao promijeniti način na koji se gledaju nosivi uređaji. Huawei Watch Buds pametni sat kombinira značajke TWS slušalica i pametnog sata, nudeći korisnicima poboljšanu udobnost integracijom ova dva uređaja u jednu jedinicu. Njegov se početni zaslon podiže poput otvora kutije, a ispod njega nalazi se posebni prostor za slušalice. U kojem se iste te slušalice mogu puniti. Iznimno praktično!

Slušalice malene, svega 21mm u duljinu, 10mm u širinu, a teže četiri grama. U Huaweiju kažu da su u prosjeku za oko 50 posto manje od konkurencije. Pogonjene su umjetnom inteligencijom, imaju mogućnost uklanjanja buke, dvostruke mikrofone, pametnu kontrolu pokretima...

Što se sata tiče, ima AMOLED zaslon od 1,43 inča, a može se otvarati 100.000 puta bez ikakvih kvarova. Kad je zaslon zatvoren, sat je potpuno vodootporan, što potvrđuje IPX7 rating. Pomaže i IPX4 rating koji imaju slušalice. Sat se može upariti s iOS i Android uređajima, a nudi sve što uređaji u toj (najvišoj) klasi nude - senzor pokreta, aktivnosti, kalorija, otkucaja srca, načina spavanja... Baterija mu u normalnoj uporabi traje tri dana, a slušalicama tri sata, ako je uključena mogućnost uklanjanja buke. Dostupan je u prodaji i košta 515 eura.