Pametni satovi polako pronalaze put do sve više ruku, fitnes narukvice stagniraju

Pametni satovi polako pronalaze put do sve više ruku, fitnes narukvice stagniraju

Foto: Pixabay

Nosivi uređaji, poznatiji kao wearable na engleskom jeziku, prema prognozama koje donosi IDC, trebali bi do kraja ove godine zabilježiti 8,2 posto više isporuka no u 2017. Odnosno, trebali bi dosegnuti 124,9 milijuna isporuka. Zanimljivo, u takvoj situaciji pametni satovi ipak imaju veći potencijal jer bi do 2022. trebali preuzeti primat na tržištu.

Konkretnije, dok će ove godine fitness narukvice stići do 45,1 milijuna isporuka diljem svijeta te na taj način zamijeniti kompletno tržište pametnih satova za 1,6 milijuna, do 2022. će se situacija uvelike promijeniti. Naime, za četiri godine će fitness narukvice biti na 45,9 milijuna isporuka, a pametni satovi na čak 89,1 milijun.

Već prema tome je vidljivo koliko su pametni satovi spremni uzletjeti, prvenstveno jer vuku dodatne ljude da ih kupuju, što je slučaj i fitness narukvicama, uz iznimku da pametne satove ljudi ipak češće promjene. Fintess narukvice mogu godinama služiti više nego sjajno za potrebe koje imaju rekreativci pa zato možemo slobodno reći kako su trenutno na svom vrhuncu i nemaju previše prostora za ići naprijed.

Također, kad seciramo pametne satove, u ovom trentku situacija je takva da watchOS giganta Applea stoji na 20,2 milijuna isporuka u ovoj godini, Wear OS je na 5,4 milijuna, Android na osam milijuna i ostali su na 9,8 milijuna. Za četiri godine će Googleov Wear OS uzletjeti do 19,6 milijuna, Android će biti na 17,4 milijuna i ostali na 17,6. Apple će ostati vodeći s 34,5 milijuna isporuka.

Veliki skok doživjet će i audio stavka, pa tako pametne slušalice s 2,2 milijuna u ovoj godini, imat će u 2022. 12,6 milijuna isporuka. Ujedno, tradicionalni satovi će s 29,6 milijuna iz ove godine stići do 39,3 milijuna u 2022., što znači da neće izgubiti svoju moć ni značaj na tržištu, ali u odnosu na pametne satove ipak će biti osjetno slabiji.

Zanimljivost je i da će fitness narukvicama prosječna cijena pasti ispod 50 dolara u prosjeku, ali i to da se cijela ova situacija odvija na ovaj način jer su nekadašnji lideri na području fintess narukvica, Fitbit i Garmin, ipak svoju pažnju preusmjerili na proizvodnju pametnih satova.

Još iz kategorije

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

22.11.2018. komentiraj

Iako naši uređaji postaju sve manji i manji, njihov utjecaj na okoliš se ne smanjuje. Naime, iako bi se činilo da su proizvođači naučili nešto iz prošlosti, kad su velika računala zagađivala okoliš jer generirala enormnih količina ugljičnog dioksida (CO2) koji bi potom zagađivao zrak, to se nije dogodilo i proizvođači i dalje traže jeftinije načine proizvodnje umjesto za okoliš prihvatljivijih.

Mobitela se manje prodaje, ali prihodi rastu zahvaljujući dobroj prodaji skupljih modela

Mobitela se manje prodaje, ali prihodi rastu zahvaljujući dobroj prodaji skupljih modela

20.11.2018. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) pali su na godišnjoj razini za 4,8 posto na 89 milijuna isporuka u trećem kvartalu, ali prihodi su zato porasli za više od deset posto na 29,8 milijardi američkih dolara.

AOC lansirao prvi G2 Esports brendirani gaming monitor

AOC lansirao prvi G2 Esports brendirani gaming monitor

20.11.2018. komentiraj

AOC je najavio svoj prvi G2 Esports brendirani monitor, model G2590PX/G2. Suradnja AOC-a i G2 Esportsa, jedne od najmoćnijih i najuspješnijih esports organizacija na svijetu, rezultirala je posebnim dodatkom novog modela monitora - jedinstven dizajn sa službenim G2 esports samurai vizualom i logom.