Pametni satovi polako pronalaze put do sve više ruku, fitnes narukvice stagniraju

Pametni satovi polako pronalaze put do sve više ruku, fitnes narukvice stagniraju

Foto: Pixabay

Nosivi uređaji, poznatiji kao wearable na engleskom jeziku, prema prognozama koje donosi IDC, trebali bi do kraja ove godine zabilježiti 8,2 posto više isporuka no u 2017. Odnosno, trebali bi dosegnuti 124,9 milijuna isporuka. Zanimljivo, u takvoj situaciji pametni satovi ipak imaju veći potencijal jer bi do 2022. trebali preuzeti primat na tržištu.

Konkretnije, dok će ove godine fitness narukvice stići do 45,1 milijuna isporuka diljem svijeta te na taj način zamijeniti kompletno tržište pametnih satova za 1,6 milijuna, do 2022. će se situacija uvelike promijeniti. Naime, za četiri godine će fitness narukvice biti na 45,9 milijuna isporuka, a pametni satovi na čak 89,1 milijun.

Već prema tome je vidljivo koliko su pametni satovi spremni uzletjeti, prvenstveno jer vuku dodatne ljude da ih kupuju, što je slučaj i fitness narukvicama, uz iznimku da pametne satove ljudi ipak češće promjene. Fintess narukvice mogu godinama služiti više nego sjajno za potrebe koje imaju rekreativci pa zato možemo slobodno reći kako su trenutno na svom vrhuncu i nemaju previše prostora za ići naprijed.

Također, kad seciramo pametne satove, u ovom trentku situacija je takva da watchOS giganta Applea stoji na 20,2 milijuna isporuka u ovoj godini, Wear OS je na 5,4 milijuna, Android na osam milijuna i ostali su na 9,8 milijuna. Za četiri godine će Googleov Wear OS uzletjeti do 19,6 milijuna, Android će biti na 17,4 milijuna i ostali na 17,6. Apple će ostati vodeći s 34,5 milijuna isporuka.

Veliki skok doživjet će i audio stavka, pa tako pametne slušalice s 2,2 milijuna u ovoj godini, imat će u 2022. 12,6 milijuna isporuka. Ujedno, tradicionalni satovi će s 29,6 milijuna iz ove godine stići do 39,3 milijuna u 2022., što znači da neće izgubiti svoju moć ni značaj na tržištu, ali u odnosu na pametne satove ipak će biti osjetno slabiji.

Zanimljivost je i da će fitness narukvicama prosječna cijena pasti ispod 50 dolara u prosjeku, ali i to da se cijela ova situacija odvija na ovaj način jer su nekadašnji lideri na području fintess narukvica, Fitbit i Garmin, ipak svoju pažnju preusmjerili na proizvodnju pametnih satova.

Još iz kategorije

Philips lansirao novi monitor dizajniran za profesionalne korisnike

Philips lansirao novi monitor dizajniran za profesionalne korisnike

19.09.2018. komentiraj

Tvrtka MMD lansirala je potpuno novi Philips Brilliance 328P6VUBREB LCD monitor s ugrađenim USB-C priključkom, za kojeg ističu da je namjenjen za profesionalne korisnike koji žele dodatno povećati radnu učinkovitost.

Mobitel ste kupili, ali on zapravo nije vaš

Mobitel ste kupili, ali on zapravo nije vaš

18.09.2018. komentiraj

Steve Jobs je prije desetak godina priznao da Apple može onemogućiti aplikacije i glavne funkcije iOS uređaja, što je bilo osiguranje u slučaju da dođe do napada na hardver putem malicioznih aplikacija. Burno se reagiralo na to priznanje, ali se i brzo sve zaboravilo, da bi ponovno izašlo na površinu - zbog Googlea.

Panasonic premijerno u Hrvatskoj predstavio fotoaparat Lumix LX100 II

Panasonic premijerno u Hrvatskoj predstavio fotoaparat Lumix LX100 II

18.09.2018. komentiraj

Tvrtka Panasonic je u svojim uredima u Zagrebu premijerno predstavila LUMIX LX100 II, novi kompaktni fotoaparat koji je svoju svjetsku premijeru doživio prije nepuna tri tjedna. Riječ je o sedmoj generaciji fotoaparata iz serije LX.