Pametni domovi su IN

Pametni domovi su IN

Foto: DepositPhotos

Juniper Research u svom je istraživanju otkrio da će glasovni asistenti i pametni uređaji za domove na tržištu dosegnuti brojku od 555 milijuna do 2024., što je osjetno više no 105 milijuna prognoziranih za ovu godinu i ukupno je rast od 769 posto. Ujedno, Juniper prognozira da će 90 posto glasovnih asistenata biti iskorišteno za kontrolu nad pametnih uređajima u domovima.

Takva situacija zbit će se zahvaljujući kineskim proizvođačima, koji su se uključili na ovo potentno tržište. Zasad, očekivano, Amazon vodi na tržištu zahvaljujući naprednom hubu Echo Plus, koja se temelji na Alexi i njenim mogućnostima.

Prvenstveno, popularnost se može zahvaliti činjenici da "treća strana" ima pristup Amazonovu ekosustavu. Također, Amazon je preuzeo Blink, Ring i eero pa će biti još dominantniji, ali i inovativniji na tržišu koje tiče pametnih domova.

Google sve to neće promatrati po strani, dapače. S obzirom na preuzimanje Nesta prije nekoliko godina, ali i dodavanje Assistanta na razne uređaje, transformirat će situaciju u svoju korist. Ujedno, Juniper vjeruje da će Googleova ulaganja u umjetnu inteligenciju uvelike pomoći u pridobivanju novih korisnika, koje će mogućnosti onoga što Google nudi svakako motivirati da mu se priklone.

Ali, Kinezi imaju prednost svog tržišta, na kojem konstantno "obitavaju" stotine milijuna korisnika zaljubljenih u tehnologiji, ali i domaće proizvode. Koji su im prilagođeni i jeftini. Primjerice, na tržištu pametnih domova to su oni koje proizvode iFlytek, Baidu i Huawei. No, trenutno svi skupa čine tek četiri milijuna na tržištu, što je skromno i upravo zato je prognoziranih stotinu milijuna uređaja za pametne domove u Kini do 2024. iznimna stvar. Većinom će to biti upravo kineski proizvođači.

Naravno, kineski rast bit će usporen ukoliko se ne promijeni na bolje situacija oko trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama, što bi se unutar gotovo pet godina svakako moralo dogoditi - u pozitivnom smjeru. Nakon toga, Kineze će biti teško zaustaviti u pohodu na tržište...

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.