Pad tržišta pametnih telefona u Europi

Pad tržišta pametnih telefona u Europi
DepositPhotos / Ilustracija

Europsko tržište pametnih telefona palo je za 11 posto na godišnjoj razini u drugom kvartalu 2022., prema Counterpoint Researchu. Ovo je najniži iznos prodaj eu nekom kvartalu od pandemije. Pogoršana gospodarska klima i stalna geopolitička neizvjesnost nastavili su kočiti oporavak Europe i svijeta od pandemije COVID-19 i nestašice čipova, ali i svih drugih geopolitičkih pritisaka.

“U drugom kvartalu rezultati su bili svakojaki, a usporedbe iz godine u godinu prikrivaju složenu dinamiku tržišta. Mnogo toga se promijenilo u Europi u usporedbi s prošlom godinom, pa čak i prošlim kvartalom, kako iz industrijske tako i iz makro perspektive,“ rekao je Jan Stryjak, pomoćnik direktora Counterpoint Researcha.

Samsung je ostao europski dobavljač broj jedan i povećao je i isporuke i tržišni udio tijekom godine, ali to je bilo uglavnom zahvaljujući tome što je 2. tromjesečje 21. bilo najniže Samsungove ukupne isporuke u Europi u više od desetljeća zbog zatvaranja tvornica u Vijetnamu. Međutim, u usporedbi s prvim kvartalom 22. Samsungove europske isporuke pale su za gotovo četvrtinu zbog povlačenja iz Rusije. Apple je također povećao isporuke i tržišni udio u Europi iz godine u godinu - uglavnom zahvaljujući lansiranju iPhonea SE koji podržava 5G - ali je drastično pao u odnosu na prethodni kvartal iz istog razloga kao i Samsung.

Xiaomi je pao s vrhunca u drugom kvartalu 2021. godine, što je bilo njegovo najbolje tromjesečje u Europi ikad, jer je bio posebno teško pogođen problemima s opskrbom. Međutim, Xiaomi je maksimalno iskoristio rusko povlačenje Samsunga i Applea i značajno dobio u tromjesečju, posebno u istočnoj Europi. Zaokružujući prvih pet, OPPO je bio pogođen problemima s opskrbom i proizvodnjom u Kini, dok je Realme nastavio svoju impresivnu izvedbu u Europi s dvoznamenkastim rastom isporuka iz godine u godinu.

“Situacija u Europi, nažalost, ostaje sumorna. Mnoge zemlje u Europi sve su bliže recesiji, a unutarnje političke napetosti u brojnim zemljama izvan Rusije i Ukrajine rastu, primjerice u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, ostajemo u nadi da je dosegnuto dno i da bi putanja uskoro trebala krenuti prema gore, no oporavak će vjerojatno biti dug i spor“, dodao je Stryjak.