Pad tržišta pametnih telefona u Europi

Pad tržišta pametnih telefona u Europi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Europsko tržište pametnih telefona palo je za 11 posto na godišnjoj razini u drugom kvartalu 2022., prema Counterpoint Researchu. Ovo je najniži iznos prodaj eu nekom kvartalu od pandemije. Pogoršana gospodarska klima i stalna geopolitička neizvjesnost nastavili su kočiti oporavak Europe i svijeta od pandemije COVID-19 i nestašice čipova, ali i svih drugih geopolitičkih pritisaka.

“U drugom kvartalu rezultati su bili svakojaki, a usporedbe iz godine u godinu prikrivaju složenu dinamiku tržišta. Mnogo toga se promijenilo u Europi u usporedbi s prošlom godinom, pa čak i prošlim kvartalom, kako iz industrijske tako i iz makro perspektive,” rekao je Jan Stryjak, pomoćnik direktora Counterpoint Researcha.

Samsung je ostao europski dobavljač broj jedan i povećao je i isporuke i tržišni udio tijekom godine, ali to je bilo uglavnom zahvaljujući tome što je 2. tromjesečje 21. bilo najniže Samsungove ukupne isporuke u Europi u više od desetljeća zbog zatvaranja tvornica u Vijetnamu. Međutim, u usporedbi s prvim kvartalom 22. Samsungove europske isporuke pale su za gotovo četvrtinu zbog povlačenja iz Rusije. Apple je također povećao isporuke i tržišni udio u Europi iz godine u godinu – uglavnom zahvaljujući lansiranju iPhonea SE koji podržava 5G – ali je drastično pao u odnosu na prethodni kvartal iz istog razloga kao i Samsung.

Xiaomi je pao s vrhunca u drugom kvartalu 2021. godine, što je bilo njegovo najbolje tromjesečje u Europi ikad, jer je bio posebno teško pogođen problemima s opskrbom. Međutim, Xiaomi je maksimalno iskoristio rusko povlačenje Samsunga i Applea i značajno dobio u tromjesečju, posebno u istočnoj Europi. Zaokružujući prvih pet, OPPO je bio pogođen problemima s opskrbom i proizvodnjom u Kini, dok je Realme nastavio svoju impresivnu izvedbu u Europi s dvoznamenkastim rastom isporuka iz godine u godinu.

“Situacija u Europi, nažalost, ostaje sumorna. Mnoge zemlje u Europi sve su bliže recesiji, a unutarnje političke napetosti u brojnim zemljama izvan Rusije i Ukrajine rastu, primjerice u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, ostajemo u nadi da je dosegnuto dno i da bi putanja uskoro trebala krenuti prema gore, no oporavak će vjerojatno biti dug i spor”, dodao je Stryjak.

 

 

Još iz kategorije

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

13.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics ostvarila je napredak prema ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti zadanih do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i „novi život“ za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronički otpad.

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

12.08.2022.

Google je 19. srpnja najavio testiranje novih pametnih naočala s tehnologijom proširene stvarnosti (AR), zbog čega se ponovno pojavilo pitanje postaljeno još 2013., o tome mogu li one zamijeniti pametne telefone.

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

10.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima. Galaxy Watch5 poboljšava značajke na koje se potrošači oslanjaju svaki dan, dok je Galaxy Watch5 Pro – najnoviji dodatak Galaxy Watch seriji – najizdržljiviji i najkompletniji Samsung pametni sat dosad, tvrde u Samsungu i dodaju da Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Ovi omogućavaju korisnicima da lakše ispunjavaju svoje.