Pad tržišta pametnih telefona u Europi

Pad tržišta pametnih telefona u Europi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Europsko tržište pametnih telefona palo je za 11 posto na godišnjoj razini u drugom kvartalu 2022., prema Counterpoint Researchu. Ovo je najniži iznos prodaj eu nekom kvartalu od pandemije. Pogoršana gospodarska klima i stalna geopolitička neizvjesnost nastavili su kočiti oporavak Europe i svijeta od pandemije COVID-19 i nestašice čipova, ali i svih drugih geopolitičkih pritisaka.

“U drugom kvartalu rezultati su bili svakojaki, a usporedbe iz godine u godinu prikrivaju složenu dinamiku tržišta. Mnogo toga se promijenilo u Europi u usporedbi s prošlom godinom, pa čak i prošlim kvartalom, kako iz industrijske tako i iz makro perspektive,” rekao je Jan Stryjak, pomoćnik direktora Counterpoint Researcha.

Samsung je ostao europski dobavljač broj jedan i povećao je i isporuke i tržišni udio tijekom godine, ali to je bilo uglavnom zahvaljujući tome što je 2. tromjesečje 21. bilo najniže Samsungove ukupne isporuke u Europi u više od desetljeća zbog zatvaranja tvornica u Vijetnamu. Međutim, u usporedbi s prvim kvartalom 22. Samsungove europske isporuke pale su za gotovo četvrtinu zbog povlačenja iz Rusije. Apple je također povećao isporuke i tržišni udio u Europi iz godine u godinu – uglavnom zahvaljujući lansiranju iPhonea SE koji podržava 5G – ali je drastično pao u odnosu na prethodni kvartal iz istog razloga kao i Samsung.

Xiaomi je pao s vrhunca u drugom kvartalu 2021. godine, što je bilo njegovo najbolje tromjesečje u Europi ikad, jer je bio posebno teško pogođen problemima s opskrbom. Međutim, Xiaomi je maksimalno iskoristio rusko povlačenje Samsunga i Applea i značajno dobio u tromjesečju, posebno u istočnoj Europi. Zaokružujući prvih pet, OPPO je bio pogođen problemima s opskrbom i proizvodnjom u Kini, dok je Realme nastavio svoju impresivnu izvedbu u Europi s dvoznamenkastim rastom isporuka iz godine u godinu.

“Situacija u Europi, nažalost, ostaje sumorna. Mnoge zemlje u Europi sve su bliže recesiji, a unutarnje političke napetosti u brojnim zemljama izvan Rusije i Ukrajine rastu, primjerice u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, ostajemo u nadi da je dosegnuto dno i da bi putanja uskoro trebala krenuti prema gore, no oporavak će vjerojatno biti dug i spor”, dodao je Stryjak.

 

 

Još iz kategorije

Tech Valentinovo itekako može biti romantično

Tech Valentinovo itekako može biti romantično

03.02.2023.

Za većinu ljudi Valentinovo je jedan od najromantičnijih dana u godini, bez obzira na komercijalni segment samog dana. No, osim što većina zaljubljenih planira taj dan provesti zajedno, postavlja se pitanje zašto ne bi proslavili svoju ljubav darivanjem posebne osobe smislenijim poklonom. Zahvaljujući posebnim Huawei ponudama povodom Valentinova, korisnici mogu birati između jedinstvenih darova koji mogu pomoći u stvaranju čarobnih sjećanja te razmjeni sretnih i zabavnih trenutaka.

Cijena GB u tvrdim diskovima nastavlja s padom

Cijena GB u tvrdim diskovima nastavlja s padom

03.02.2023.

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi hard disk drive (HDD), ali s obzirom na famu o podosta višim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa samim time ima relevantnost kad se radi o pohrani podataka. Iako, do 2025. će postati apsurdno jeftin.

Posljednji kvartal 2022. donio pad prodaje pametnih telefona 18 posto

Posljednji kvartal 2022. donio pad prodaje pametnih telefona 18 posto

02.02.2023.

Globalne isporuke pametnih telefona pale su 18 posto na 296,9 milijuna jedinica u četvrtom kvartalu 2022., prema Canalysu. Kako je potražnja opadala, dobavljači su isporučili manje od 1,2 milijarde jedinica u cijeloj 2022. godini, što je dovelo do pada godišnjih isporuka od 12 posto.