Pad tržišta pametnih telefona 9,1 posto

Pad tržišta pametnih telefona 9,1 posto
DepositPhotos

Ažurirana prognoza za svjetsko tržište pametnih telefona od IDC-a pokazuje dugotrajniji oporavak nego što se ranije očekivalo. Prema najnovijoj prognozi Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, isporuke pametnih telefona smanjit će se za 9,1 posto u 2022., što je smanjenje od 2,6 postotnih bodova u odnosu na prethodnu prognozu.

Kao rezultat toga, IDC očekuje da će količina isporučenih pametnih telefona iznositi ukupno 1,24 milijarde jedinica u 2022. Dok se još uvijek očekuje oporavak od 2,8 posto u 2023., IDC je smanjio svoju prognozu pametnih telefona za 2023. za otprilike 70 milijuna jedinica, s obzirom na tekuću makroekonomsku okolinu i njen ukupni utjecaj na zahtjev.

"Vjerujemo da će globalno tržište pametnih telefona ostati pod izazovom tijekom prve polovice 2023., s nadom da će se oporavak poboljšati sredinom iduće godine i rast u većini regija u drugoj polovici", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a Worldwide Pratioci mobilnih i potrošačkih uređaja.

"Rastući troškovi očita su briga za tržište pametnih telefona i susjedne kategorije potrošačke tehnologije, ali vjerujemo da će se većina te smanjene potražnje pogurati naprijed i podržati globalni rast krajem 2023. i kasnije. Ciklus osvježavanja uređaja nastavlja se graditi u mnogim izazovima tržišta u nastajanju, dok su razvijena tržišta nadoknadila rastuće troškove povećanom promotivnom aktivnošću, atraktivnijim ponudama zamjene i proširenim planovima financiranja. To je poduprlo rast vrhunskog tržišta unatoč gospodarskim preprekama“, tvrdi Reith.

5G se nastavlja razvijati na globalnoj razini i činit će nešto više od polovice pametnih telefona isporučenih diljem svijeta 2022. godine, a do 2026. porast će na 80 posto. Osim toga, tržišni zamah nastavlja se graditi oko sklopivih telefona. Iako ova kategorija čini samo oko 1-2 posto globalnog tržišta 2022., još uvijek čini otprilike 15-16 milijuna pametnih telefona. Ovaj će broj samo rasti kako se troškovi budu smanjivali, a sve više OEM-a stajalo iza prijelaza na faktor oblika.

"Unatoč usporavanju tržišta, prosječne prodajne cijene (ASP) nastavljaju rasti jer se potrošači odlučuju za vrhunske uređaje koji mogu trajati tri do četiri godine jer se stope osvježavanja produljuju i na razvijenim tržištima i na tržištima u razvoju", rekao je Anthony Scarsella, direktor istraživanja IDC-ove Svjetske mobilnosti. i Praćenje potrošačkih uređaja. „Očekuje se da će ASP-ovi za pametne telefone rasti treću godinu zaredom jer će prosječne prodajne cijene doseći 413 dolara, što je porast od 6,4 posto u odnosu na 388 dolara u 2021. Posljednji put kada je tržište svjedočilo tome da su ASP-ovi premašili 400 dolara bilo je 2011. (425 dolara) kada je tržište pokazalo preko 60 posto rast isporuka. Štoviše, udio iOS jedinice dosegnut će 18,7 posto i to najviše u bilo kojoj predviđenoj godini, što je pokretačka snaga iza visokog rasta ASP-a koji trenutno vidimo u 2022.“, pojašnjava Scarsella.