OnePlus lansirao mobitel s 10GB RAM

OnePlus lansirao mobitel s 10GB RAM

OnePlus 6T McLaren Edition pametni telefon dolazi s 10GB radne memorije (RAM) i to je više nego što u prosječnom računalu, zbog čega se postavlja pitanje koliko je to potrebno i što točno radna memorija predstavlja za pametne telefone.

"Radna memorija kod računalskih sustav je onaj dio RAMa koji je dostupan sustavu za obavljanje korisnog rada, tj. onaj dio koji je dostupan korisniku u kojem se mogu kratkoročno spremati i obrađivati podatci i u kojem se mogu smjestiti programi i to je obično izrađeno koristeći nekakvo sklopovlje. Radna memorija također je sustavni koncept u kojem neki sustav drži podatke ili informacije koje se trenutno obrađuju i sinonim je za kratkoročnu memoriju koje se obično koristi u opisivanju rada ljudskog mozga", stoji u službenoj definiciji.

Ukratko, RAM poboljšava performanse pa je uređaj brži i općenito boljih performansi. Zapravo, zamislite to na jednostavan način, kao da je prostor za skladištenje podataka ruksak, a RAM džep vaših hlača. Puno je jednostavnije izvući nešto iz džepa nego ruksaka. Zato uređaj većinu pohranjuje u tu glavnu memoriju, ali dijelove operativnog sustava i aplikacija pohrani na brži RAM pa korisnik ima bolje iskustvo rada.

Isto je s aplikacijama koje rade u pozadini, pohranjene su u RAM. Samim time, kad im se vraćate, nastavljate gdje ste stali bez ikakve zadrške pa što je više gigabajta radne memorije, to je sami rad bolji, logično. Ukoliko ne bi postojao RAM na pametnom telefonu, svaka aplikacija bi se zatvorila kad bi se prešlo u neku drugu.

Samo, brojke ne smiju zavaravati jer iPhone XS ima 4GB RAM, ali nije inferioran. Apple svoj iOS uspio tako optimizirati da radi puno "glađe" nego Android mobilni uređaji, pa s manje radne memorije postiže više. No, ukoliko će OnePlus 6T McLaren Edition imati 10GB RAM, jasno da će biti brži i moćniji od bilo kojeg uređaja na tržištu...

Još iz kategorije

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

13.01.2019. komentiraj

Predvodnik u room-scale virtualnoj stvarnosti (VR) HTC Vive, najavio je na CES sajmu u Las Vegasu novu ponudu hardvera, softvera i sadržaja koja u potpunosti redefinira doživljaj virtualne stvarnosti. Uz Vive Pro Eye, nov naglavni sustav s ugrađenim praćenjem oka, VR iskustvo postaje još bolje. Osim toga, VIVEPORT, globalna HTC-ova trgovina aplikacija za VR sadržaje, najavljuje neograničen pristup pretplati uz Viveport Infinity kako bi svi najbolji sadržaji bili uvijek dostupni.