OnePlus lansirao mobitel s 10GB RAM

OnePlus lansirao mobitel s 10GB RAM

OnePlus 6T McLaren Edition pametni telefon dolazi s 10GB radne memorije (RAM) i to je više nego što u prosječnom računalu, zbog čega se postavlja pitanje koliko je to potrebno i što točno radna memorija predstavlja za pametne telefone.

"Radna memorija kod računalskih sustav je onaj dio RAMa koji je dostupan sustavu za obavljanje korisnog rada, tj. onaj dio koji je dostupan korisniku u kojem se mogu kratkoročno spremati i obrađivati podatci i u kojem se mogu smjestiti programi i to je obično izrađeno koristeći nekakvo sklopovlje. Radna memorija također je sustavni koncept u kojem neki sustav drži podatke ili informacije koje se trenutno obrađuju i sinonim je za kratkoročnu memoriju koje se obično koristi u opisivanju rada ljudskog mozga", stoji u službenoj definiciji.

Ukratko, RAM poboljšava performanse pa je uređaj brži i općenito boljih performansi. Zapravo, zamislite to na jednostavan način, kao da je prostor za skladištenje podataka ruksak, a RAM džep vaših hlača. Puno je jednostavnije izvući nešto iz džepa nego ruksaka. Zato uređaj većinu pohranjuje u tu glavnu memoriju, ali dijelove operativnog sustava i aplikacija pohrani na brži RAM pa korisnik ima bolje iskustvo rada.

Isto je s aplikacijama koje rade u pozadini, pohranjene su u RAM. Samim time, kad im se vraćate, nastavljate gdje ste stali bez ikakve zadrške pa što je više gigabajta radne memorije, to je sami rad bolji, logično. Ukoliko ne bi postojao RAM na pametnom telefonu, svaka aplikacija bi se zatvorila kad bi se prešlo u neku drugu.

Samo, brojke ne smiju zavaravati jer iPhone XS ima 4GB RAM, ali nije inferioran. Apple svoj iOS uspio tako optimizirati da radi puno "glađe" nego Android mobilni uređaji, pa s manje radne memorije postiže više. No, ukoliko će OnePlus 6T McLaren Edition imati 10GB RAM, jasno da će biti brži i moćniji od bilo kojeg uređaja na tržištu...

Još iz kategorije

VIDEO: Preklopni telefoni stižu na tržište

VIDEO: Preklopni telefoni stižu na tržište

25.03.2019. komentiraj

Dolazak novih pametnih telefona uvijek je vezan ili za sam sajam MWC ili netom prije ili malo poslije. Samsung je netom prije kako bi zaokupio medijsku pažnju i da se ne utopi sa svima drugima predstavio povodom 10 godina prvih Galaxy telefona nove modele i to Samsung – Galaxy S10e, S10 i S10+.

Apple predstavio nove iPade

Apple predstavio nove iPade

24.03.2019. komentiraj

Apple se bez previše pompe odlučio predstaviti novu iPad liniju, u formi novog iPad Air sa zaslonom od 10,5 inča i iPad mini sa zaslonom od 7,9 inča, uz koje dolazi i podrška za Apple Pencil. Ovakvo predstavljanje stiglo je iz razloga što američki tehnološki gigant 25. ožujka ima veliki događaj, na kojem se želi koncentrirati na usluge.

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.