OnePlus lansirao mobitel s 10GB RAM

OnePlus lansirao mobitel s 10GB RAM

OnePlus 6T McLaren Edition pametni telefon dolazi s 10GB radne memorije (RAM) i to je više nego što u prosječnom računalu, zbog čega se postavlja pitanje koliko je to potrebno i što točno radna memorija predstavlja za pametne telefone.

"Radna memorija kod računalskih sustav je onaj dio RAMa koji je dostupan sustavu za obavljanje korisnog rada, tj. onaj dio koji je dostupan korisniku u kojem se mogu kratkoročno spremati i obrađivati podatci i u kojem se mogu smjestiti programi i to je obično izrađeno koristeći nekakvo sklopovlje. Radna memorija također je sustavni koncept u kojem neki sustav drži podatke ili informacije koje se trenutno obrađuju i sinonim je za kratkoročnu memoriju koje se obično koristi u opisivanju rada ljudskog mozga", stoji u službenoj definiciji.

Ukratko, RAM poboljšava performanse pa je uređaj brži i općenito boljih performansi. Zapravo, zamislite to na jednostavan način, kao da je prostor za skladištenje podataka ruksak, a RAM džep vaših hlača. Puno je jednostavnije izvući nešto iz džepa nego ruksaka. Zato uređaj većinu pohranjuje u tu glavnu memoriju, ali dijelove operativnog sustava i aplikacija pohrani na brži RAM pa korisnik ima bolje iskustvo rada.

Isto je s aplikacijama koje rade u pozadini, pohranjene su u RAM. Samim time, kad im se vraćate, nastavljate gdje ste stali bez ikakve zadrške pa što je više gigabajta radne memorije, to je sami rad bolji, logično. Ukoliko ne bi postojao RAM na pametnom telefonu, svaka aplikacija bi se zatvorila kad bi se prešlo u neku drugu.

Samo, brojke ne smiju zavaravati jer iPhone XS ima 4GB RAM, ali nije inferioran. Apple svoj iOS uspio tako optimizirati da radi puno "glađe" nego Android mobilni uređaji, pa s manje radne memorije postiže više. No, ukoliko će OnePlus 6T McLaren Edition imati 10GB RAM, jasno da će biti brži i moćniji od bilo kojeg uređaja na tržištu...

Još iz kategorije

Sony predstavio telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiv

Sony predstavio telefoto 600mm F4 G Master Prime objektiv

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka Sony objavila je još jedan impresivan dodatak svojoj vrhunskoj liniji objektiva G Master serije, novi FE 600mm F4 GM OSS super-telefoto objektiv (model SEL600F40GM). Objektiv tvrtke Sony najvećeg raspona, od 600mm, uključuje mnoge od najnaprednijih optičkih i mehaničkih tehnologija tvrtke, proizvodeći izuzetnu kvalitetu fotografije s izvanrednom brzinom fokusiranja i preciznošću. Najlakši u svojoj klasi , težine samo 3040g, model FE 600mm F4 GM OSS karakterizira izuzetno uravnotežen dizajn kako bi se osigurao najbolji mogući doživljaj snimanja. Zajedno s priznatim objektivom FE 400mm F2.8 GM OSS, novi raspon od 600mm daje profesionalnim fotografima sportaša, divljih životinja i fotoreporterima više opcija za snimanje subjekata na velikim udaljenostima s ekstremnom preciznošću i detaljima.

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

17.06.2019. komentiraj

MAKERphone, edukacijski mobilni telefon kojeg korisnik sastavlja posve samostalno, bit će dostupan od ovog tjedna u A1 ponudi, ekskluzivno za hrvatsko tržište. Edukativni je to alat u obliku mobilnog telefona koji najmlađim generacijama donosi posve novi oblik učenja, a imali su ga prilike testirati mali zaljubljenici u STEM područja na A1 MAKERphone igri avanture koja se održala ove subote u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

17.06.2019. komentiraj

Domaći startup iz Slavonske silicijske doline iz Osijek Orqa koja se bavi sustavima za FPV (first person view) za letenje bespilotnim letjelicama krenula je u svoju prvu Kickstareter kampanju za Orqa FPV.One naočale i u samo nekoliko sati premašila sva očekivanja prije svega svoja i 30 tisuća željenih dolara.