VELIKA OČEKIVANJA

OLED za mobilna računala predviđaju rast od 34 posto prosječno godišnje do 2023

OLED za mobilna računala predviđaju rast od 34 posto prosječno godišnje do 2023

Potražnja područja za OLED zaslonima porast će za 11,0 posto ukupne godišnje stope rasta (CAGR) od 2022. do 2030., prema Omdiji. Glavne robne marke postupno usvajaju OLED panele u svojim vrhunskim linijama na televizorima i mobilnim telefonima te širem asortimanu potrošačke elektronike kao što su prijenosna računala i tableti.

Kako je potražnja za zaslonima pala 2022. i 2023. nakon utjecaja COVID-19, tako je pala i potražnja za OLED-om. Međutim, ove promjene u tržišnim uvjetima dovele su do toga da se OLED, koji se prije koristio samo u premium telefonima, također koristi u početnim modelima. Prema Omdiji, tržišni udio OLED-a na tržištu zaslona pametnih telefona naglo je porastao s 30 posto u 2020. na 42 posto u 2022., a očekuje se da će njegov udio u budućnosti stalno rasti. Prodaja OLED TV-a također je bila relativno spora zbog naglog pada cijena LCD-a, ali budući da je Samsungova strategija proširenja OLED prodaje i usvajanja WOLED-a sada postala gotova činjenica, očekuje se da će tržište OLED TV-a rasti nakon 2024. godine.

"Od 2024. Apple će ozbiljno usvojiti OLED u iPad Pro modelima, a kao rezultat toga, očekujemo da će potražnja za OLED panelima za mobilna računala brzo porasti. U optimističnom scenariju u kojem Apple aktivno usvaja OLED, a njegovi konkurenti slijede primjer, mobilno računalo Predviđa se da će potražnja za OLED panelima na razini područja rasti za 34 posto CAGR," rekao je Ricky Park, viši glavni analitičar u Omdijinoj istraživačkoj praksi za zaslone.

Nedavno se povećava mogućnost da se OLED usvoji izvan tržišta tableta, ali iu prijenosnim računalima. Samsung Display odlučio je izgraditi namjensku proizvodnu liniju, G8.6 fab, kako bi postigao optimalnu kvalitetu OLED slike uz razumne troškove proizvodnje. U situaciji u kojoj rast mobilnih telefona i OLED TV-a usporava, OLED za mobilna računala pojavljuje se kao novo tržište za proizvođače zaslona.