DOBRA GODINA

Očekuje se porast isporuka OLED monitora u 2024.

Pad tržišta 2022. i 2023. predstavljao je značajne izazove za sudionike u opskrbnom lancu.

Očekuje se porast isporuka OLED monitora u 2024.

Isporuke zaslona OLED monitora značajno su porasle u 2023., nakon porasta od 415 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema Omdiji. Ovaj će se trend nastaviti s predviđanjima Omdije za 123 posto porast u odnosu na prethodnu godinu u 2024., dosežući 1,84 milijuna jedinica, potaknuti vodećim tvrtkama Samsung i LG.

“OLED monitori se uglavnom koriste za igranje i dobili su dodatnu privlačnost nakon uključivanja esporta u natjecanje po prvi put na Azijskim igrama 2023. u Hangzhou, Kina. Ovaj potez označava transformaciju esports projekata iz masovnog događaja u priznati, službeni sportski događaj,” kaže Nick Jiang, glavni analitičar u Omdijinoj istraživačkoj praksi Displays.

Pandemija COVID-19 utjecala je na ponašanje potrošača, što je dovelo do trendova kao što su interakcije na više zaslona između prijenosnih računala i monitora i rastuće potražnje potrošača za višim specifikacijama monitora, uključujući visoku razlučivost i stope osvježavanja. Uzimajući u obzir ciklus upravljanja proizvodima i trogodišnje servisno vrijeme nakon prodaje za monitore, Omdia očekuje da će se ciklus zamjene postupno odvijati od 2024. godine.

Pad tržišta 2022. i 2023. predstavljao je značajne izazove za sudionike u opskrbnom lancu. Robne marke posvećene su smanjenju zaliha kroz razne operacije opskrbnog lanca; industrija trenutno ulazi u razdoblje oporavka. Nakon što je dosegnulo najnižu razinu u dvije godine, očekuje se da će se cjelokupno tržište monitora polako oporaviti 2024., obuhvaćajući i komercijalna i potrošačka tržišta. Ovo također predstavlja određene mogućnosti razvoja tržišta za širenje proizvoda OLED monitora.

Kako se potražnja potrošača za boljim specifikacijama monitora i trend prema većim veličinama monitora nastavljaju, očekuje se povećanje cijena panela LCD monitora. To će smanjiti razliku u cijeni između LCD i OLED monitora, neizravno čineći OLED tehnologiju dostupnijom. Osim toga, vrhunske marke monitora kao što su Dell, HP, Lenovo, Samsung, LG Electronics, AOC/Philips, Asus, Acer, MSI i Gigabyte uključuju sve više OLED zaslona u svoje linije proizvoda za 2024.

Iz perspektive opskrbnog lanca, ovaj trend pomaže u smanjenju troškova i za OEM i za tvrtke koje proizvode panele. Povećanje broja OLED monitora kompanija koje proizvode panele može se ravnomjerno rasporediti na cijenu panela, što rezultira smanjenjem. Za OEM tvrtke OLED monitora, troškovi proizvodnje mogu se smanjiti budući da više kupaca s markom OLED monitora dijeli troškove alata.