Novije Android verzije puno su sigurnije od prethodnih na malware

Novije Android verzije puno su sigurnije od prethodnih na malware

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se posljednjih nekoliko godina uvelike trudi poboljšati sigurnost Android mobilnog operativnog sustava jer svjestan je da na taj način nudi korisnicima oslonac i zadržava ih uz sebe. Čini se da je uspjeh napokon stigao po tom pitanju jer novije verzije najraširenijeg operativnog sustava osjetno su sigurnije od onih prethodnih.

Primjerice, postotak Android uređaja koji sadrže bar jednu potencijalno štetnu aplikaciju (PHA) jest iznad 0,5 za verzije operativnog sustava kao KitKat (4.x), Lollipop (5.x) i Marshmallow (6.x), ali bitno su niže kad se radi o novijim verzijama. Konkretnije, samo 0,25 posto posto svih Android Nougat (7.x) sadrži bar jedan PHA, dok je na Oreo (8.x) i Pie (9.x) postotak na 0,14, odnosno, na 0,06. Na Google Play Store je PHA 0,09 posto, a kad su u pitanju aplikacije za Android preuzete s neverificiranih adresa, riječ je o 0,61 posto. Dakle, trud se isplatio i nije slučajan.

Jer, Android ima kao glavni prioritet sigurnost pa čim pokrenete uređaj po prvi put, on ima namještene sigurnosne postavke koje će zaštititi i one korisnike čije znanje i nije na najvišim razinama. Shvatili su u Googleu da mnogi proizvođači nemaju novca i(li) vremena kako bi zaštitili uređaje pa Google to čini u startu. Uz to, time se riješi problem s korisnicima koji nisu baš vješti.

Osim ovog poteza, Google posljednjih godina ima program nagrađivanja (Bug Bounties), pomoću kojeg oni s najviše znanja traže sigurnosne propuste i bugove svih vrsta, prijavljuju ih Googleu te za to dobiju novac. U program se uključuje stotine tisuća ljudi i šanse da pronađu sve moguće probleme automatski su na najvišim razinama, što Googleu donosi napredak, a stručnjacima nemali novac. Iznimno korisna metoda!

Kako bi se dodatno osigurao da će zaštita korisnika biti vrhunska, Google brine kroz nadopune i nadogradnje, koje inače ovise o operaterima i proizvođačima pa kasne. Ali... Već prošle godine rok u kojem se novosti Androida uvode na uređaje smanjio se na 90 dana, što je bolje nego u 2016. kad je polovica Android korisnika u 12 mjeseci dobila samo jednu nadopunu sustava.

I na kraju, Google Play Protect... Predstavljen prošle godine i odmah je pokazao uspjeh. Princip mu je takav da pregledava aplikacije na licu mjesta i vodi brigu o uređaju u svakom trenutku, kad se radi o aplikacijama preuzetima u Play Storeu. Konstantna skeniranja i nadopuna baze poznatim prijetnjama pomogle su u suzbijanju napada koji su dolazili direktno iz Googleove e-trgovine aplikacijama.

Još iz kategorije

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

24.05.2019. komentiraj

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

23.05.2019. komentiraj

U jeku rata između Huaweia i Googla, SAD-a i Kine stiže na tržište novi podbrand Huaweia Honor sa svojom novom serijom pametnih telefona oznake 20. Riječ je o modelima Honor 20 Lite, Honor 20 i naravno očekivano Honor 20 Pro.

INFOGRAFIKA: Udjeli na tržištu pametnih telefona se značajno mijenjaju

INFOGRAFIKA: Udjeli na tržištu pametnih telefona se značajno mijenjaju

23.05.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona, kao što su Huawei, Xiaomi i OPPO, doveli su u pitanje dominaciju Samsunga i Applea posljednjih godina, ali 2018. je ipak posebna po tome što je po prvi put netko uspio prestići na samom vrhu dvije dotad nedodirljive kompanije. Naravno, riječ je o Huaweiju i njegovu proboju na drugo mjesto najvećih proizvođača pametnih telefona.