Novije Android verzije puno su sigurnije od prethodnih na malware

Novije Android verzije puno su sigurnije od prethodnih na malware

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se posljednjih nekoliko godina uvelike trudi poboljšati sigurnost Android mobilnog operativnog sustava jer svjestan je da na taj način nudi korisnicima oslonac i zadržava ih uz sebe. Čini se da je uspjeh napokon stigao po tom pitanju jer novije verzije najraširenijeg operativnog sustava osjetno su sigurnije od onih prethodnih.

Primjerice, postotak Android uređaja koji sadrže bar jednu potencijalno štetnu aplikaciju (PHA) jest iznad 0,5 za verzije operativnog sustava kao KitKat (4.x), Lollipop (5.x) i Marshmallow (6.x), ali bitno su niže kad se radi o novijim verzijama. Konkretnije, samo 0,25 posto posto svih Android Nougat (7.x) sadrži bar jedan PHA, dok je na Oreo (8.x) i Pie (9.x) postotak na 0,14, odnosno, na 0,06. Na Google Play Store je PHA 0,09 posto, a kad su u pitanju aplikacije za Android preuzete s neverificiranih adresa, riječ je o 0,61 posto. Dakle, trud se isplatio i nije slučajan.

Jer, Android ima kao glavni prioritet sigurnost pa čim pokrenete uređaj po prvi put, on ima namještene sigurnosne postavke koje će zaštititi i one korisnike čije znanje i nije na najvišim razinama. Shvatili su u Googleu da mnogi proizvođači nemaju novca i(li) vremena kako bi zaštitili uređaje pa Google to čini u startu. Uz to, time se riješi problem s korisnicima koji nisu baš vješti.

Osim ovog poteza, Google posljednjih godina ima program nagrađivanja (Bug Bounties), pomoću kojeg oni s najviše znanja traže sigurnosne propuste i bugove svih vrsta, prijavljuju ih Googleu te za to dobiju novac. U program se uključuje stotine tisuća ljudi i šanse da pronađu sve moguće probleme automatski su na najvišim razinama, što Googleu donosi napredak, a stručnjacima nemali novac. Iznimno korisna metoda!

Kako bi se dodatno osigurao da će zaštita korisnika biti vrhunska, Google brine kroz nadopune i nadogradnje, koje inače ovise o operaterima i proizvođačima pa kasne. Ali... Već prošle godine rok u kojem se novosti Androida uvode na uređaje smanjio se na 90 dana, što je bolje nego u 2016. kad je polovica Android korisnika u 12 mjeseci dobila samo jednu nadopunu sustava.

I na kraju, Google Play Protect... Predstavljen prošle godine i odmah je pokazao uspjeh. Princip mu je takav da pregledava aplikacije na licu mjesta i vodi brigu o uređaju u svakom trenutku, kad se radi o aplikacijama preuzetima u Play Storeu. Konstantna skeniranja i nadopuna baze poznatim prijetnjama pomogle su u suzbijanju napada koji su dolazili direktno iz Googleove e-trgovine aplikacijama.

Još iz kategorije

Otkriven veliki sigurnosni propust na električnim skuterima Xiaomija

Otkriven veliki sigurnosni propust na električnim skuterima Xiaomija

19.02.2019. komentiraj

Električni skuteri okupirali su ulice urbanih gradova i posebno su popularni u Kini, ali pronađen je način kako hakirati i njih, što znači da apsolutno nijedan uređaj koji se spaja na mrežu nije siguran od internetskih prijetnji. Ujedno, to je jako dobro upozorenje proizvođačima i korisnicima.

Canon predstavio kompaktni fotoaparat punog kadra EOS RP

Canon predstavio kompaktni fotoaparat punog kadra EOS RP

18.02.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe predstavila je EOS RP, malen, lagan i praktičan fotoaparat punog kadra bez zrcala za napredne amatere koji žele zakoračiti u svijet sustava EOS R. Proizvođač ga promovira kao odlično rješenje za putovanja, fotografiranje pejzaža i portreta kao i snimanje videozapisa.

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.