Novije Android verzije puno su sigurnije od prethodnih na malware

Novije Android verzije puno su sigurnije od prethodnih na malware

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se posljednjih nekoliko godina uvelike trudi poboljšati sigurnost Android mobilnog operativnog sustava jer svjestan je da na taj način nudi korisnicima oslonac i zadržava ih uz sebe. Čini se da je uspjeh napokon stigao po tom pitanju jer novije verzije najraširenijeg operativnog sustava osjetno su sigurnije od onih prethodnih.

Primjerice, postotak Android uređaja koji sadrže bar jednu potencijalno štetnu aplikaciju (PHA) jest iznad 0,5 za verzije operativnog sustava kao KitKat (4.x), Lollipop (5.x) i Marshmallow (6.x), ali bitno su niže kad se radi o novijim verzijama. Konkretnije, samo 0,25 posto posto svih Android Nougat (7.x) sadrži bar jedan PHA, dok je na Oreo (8.x) i Pie (9.x) postotak na 0,14, odnosno, na 0,06. Na Google Play Store je PHA 0,09 posto, a kad su u pitanju aplikacije za Android preuzete s neverificiranih adresa, riječ je o 0,61 posto. Dakle, trud se isplatio i nije slučajan.

Jer, Android ima kao glavni prioritet sigurnost pa čim pokrenete uređaj po prvi put, on ima namještene sigurnosne postavke koje će zaštititi i one korisnike čije znanje i nije na najvišim razinama. Shvatili su u Googleu da mnogi proizvođači nemaju novca i(li) vremena kako bi zaštitili uređaje pa Google to čini u startu. Uz to, time se riješi problem s korisnicima koji nisu baš vješti.

Osim ovog poteza, Google posljednjih godina ima program nagrađivanja (Bug Bounties), pomoću kojeg oni s najviše znanja traže sigurnosne propuste i bugove svih vrsta, prijavljuju ih Googleu te za to dobiju novac. U program se uključuje stotine tisuća ljudi i šanse da pronađu sve moguće probleme automatski su na najvišim razinama, što Googleu donosi napredak, a stručnjacima nemali novac. Iznimno korisna metoda!

Kako bi se dodatno osigurao da će zaštita korisnika biti vrhunska, Google brine kroz nadopune i nadogradnje, koje inače ovise o operaterima i proizvođačima pa kasne. Ali... Već prošle godine rok u kojem se novosti Androida uvode na uređaje smanjio se na 90 dana, što je bolje nego u 2016. kad je polovica Android korisnika u 12 mjeseci dobila samo jednu nadopunu sustava.

I na kraju, Google Play Protect... Predstavljen prošle godine i odmah je pokazao uspjeh. Princip mu je takav da pregledava aplikacije na licu mjesta i vodi brigu o uređaju u svakom trenutku, kad se radi o aplikacijama preuzetima u Play Storeu. Konstantna skeniranja i nadopuna baze poznatim prijetnjama pomogle su u suzbijanju napada koji su dolazili direktno iz Googleove e-trgovine aplikacijama.

Još iz kategorije

Novi monitori iz AOC-a stigli na tržište

Novi monitori iz AOC-a stigli na tržište

10.12.2018. komentiraj

Polovinom rujna AOC je najavio seriju monitora G1. Riječ je o cjenovno prihvatljivim uređajima od kojih se prvi pojavio na tržištu odmah nakon najave, a ostali modeli stigli su u trgovine početkom ovog mjeseca.

Zamijenite stari fotoaparat novim Panasonicom

Zamijenite stari fotoaparat novim Panasonicom

06.12.2018. komentiraj

Odabrani Panasonicovi partneri u Hrvatskoj pokrenuli su veliku sezonsku promociju u sklopu koje kupcima nude veliki popust na fotoaparate. Promocija je počela sredinom studenog i trajat će do 6. siječnja sljedeće godine.

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

04.12.2018. komentiraj

Ovisnost o pametnim telefonima nije nikakav novitet, pošast je to ovog novog digitalnog doba i treba se znati suočiti s njom. Prvenstveno jer je broj ovisnih sve veći i tako nešto podosta zabrinjava, zbog čega su mjere prevencije potrebnije nego ikad. Nudi ih dr. John Huber iz neprofitne organizacije MMH (Mainstream Mental Health).