Novi Dellov kompletni kućanski ekosustav za gaming i povezivost

Novi Dellov kompletni kućanski ekosustav za gaming i povezivost

Tvrtka Dell Technologies nastavila je razvijati svoj prethodno predstavljeni Concept Nyx -  svestrani prototip uređaja baziranog na edge tehnologiji za raznovrsne digitalne potrebe s fokusom na gaming. U sklopu međunarodnog tehnološkog sajma CES 2023, predstavljeni su noviteti koncepta u smislu novog kontrolera te mogućnosti za napredniji gaming. S druge strane, predstavljene su i mogućnosti za povezivost u smislu stvaranja iskustva kućanskog ekosustava centraliziranog unutar jednog uređaja.

Virtualni svijet i sveobuhvatno korisničko iskustvo nit su vodilja u stvaranju novih načina povezivanja s drugima, uključujući aktivnosti poput direktnih sastanaka, dopisivanja putem poruka, rada sa suradničkim alatima, kao i video pozivima. Svi oni zahtijevaju posebne dodatke i uređaje za rad, što je bila nit vodilja daljnjeg razvoja Concepta Nyx u smislu povezivosti. Koristeći edge tehnologiju, poznati uređaji i dodatci mogu se lako upariti s Nyxom putem umjetne inteligencije kako bi se maksimalizirala kvaliteta ekosustava.

Tim tvrtke Dell Technologies na tragu navedenog razvio je Concept Nyx Companion - lagan uređaj u obliku tableta kojem se može lako pristupiti i kroz VR i XR okoline. Time se osigurava da svaki korisnik na jednom mjestu locira svoj sadržaj kako se kreće ne samo kroz prostor, nego i kroz dnevne zadatke. Npr., korisnici bi mogli jednostavno uzeti presliku svojeg projektnog prostora i lako ga podijeliti kroz sve zaslone ekosustava.

Nadalje, predstavljen je i Concept Nyx Sytlus, digitalna olovka preko koje je moguće davati glasovne upute, premještati elemente u digitalnom suradničkom okruženju te stvarati sadržaj koristeći umjetnu inteligenciju. Olovku je moguće lako koristiti s Concept Nyx Spatial Input, mogućnošću koja generira desktop okruženje s mišem i tipkovnicom.

Na kraju, Dell Technologies istražio je kako gesta i praćenje pokreta mogu utjecati na digitalni svijet. Tako je razvijena Concept Nyx Spatial kamera, koja u kombinaciji sa softverom umjetne inteligencije može naučiti izraze lica i navike korisnika kako bi bio autentičniji u budućim digitalnim interakcijama.

Za razliku od tradicionalne konzole ili računala Concept Nyx zahvaljujući edge tehnologiji omogućava brz pristup digitalnoj zbirci videoigara kojeg je moguće gejmati na više zaslona i od strane više igrača odjednom. Time se eliminiraju „kućne prepirke“ u smislu tko će koristiti televizor ili računalo, jer je više igara moguće igrati na više mjesta odjednom, sve putem jednog uređaja.

Concept Nyx Game Controller predstavlja poseban kontroler razvijen u sklopu Concept Nyx tehnologije, čiji je cilj spojiti praktičnost konzolaškog kontrolera zajedno s preciznim upravljanjem miša i tipkovnice računala. Karakterizira ga poseban čitač otiska prsta s kojim se lako moguće odmah prijaviti u omiljene igrice korisničkim identitetom, a ujedno je moguće i streamati tako da se kontroler postavi u željenu poziciju, a potom pritisne potrebna tipka. Nadalje, povratna informacija koje pružaju upravljačke gljivice te X kao tipka može biti prilagođena prema igri koja se igra za bogato senzorno iskustvo. Sam kontroler ujedno ima i shift tipke, kotače za scrollanje, kao i inteligentni touchpad. Na kraju, sam kontroler je uparen s inteligentnim on-screen kontrolama kako bi se odmah prikazalo za što služi koja tipka unutar videoigre.

„Za vrijeme dok jedan član kućanstva igra videoigre na Conceptu Nyx, drugi ukućani i dalje mogu obavljati svoje aktivnosti poput čitanja poruka, elektroničke ili gledanja filmova zahvaljujući Wi-Fi povezanosti te intuitivnom sustavu dijeljenja zaslona. Concept Nyx ujedno donosi i novu nadzornu ploču za pristup mogućnostima, uključujući i opcije za roditeljsko nadgledanje“, ističu u Dellu.