Novi Canonovi objektivi RF serije

Novi Canonovi objektivi RF serije

Canon Europe predstavio je  RF 70-200mm F2.8L IS USM i RF 85mm F1.2L USM DS kao ispunjenje svoje najave da će tijekom 2019. tržišno predstaviti šest objektiva RF za fotoaparate iz sustava EOS R System. Dopunjujući Canonovo „sveto trojstvo“ – seriju F2.8L – za nosač RF,  RF 70-200mm F2.8L IS USM je najkraći i najsvjetliji  zamjenjivi objektiv na svijetu sa žarišnom duljinom od 70-200mm f/2.8 za fotoaparate sa zamjenjivim objektivima  s 35-milimetarskim senzorom punog kadra. RF 85mm F1.2L USM DS pozicioniran je u ponudi novih proizvoda za RF kao objektiv koji nadopunjuje model RF 85mm F1.2L USM. Dijeleći istu optičku izvrsnost, ali uz dodatak Canonova jedinstvenog DS premaza, RF 85mm F1.2L USM DS ne radi kompromise u kvaliteti prilikom postizanja željenog izgleda s mekim bokehom. Svojom plitkom dubinom polja ovaj je objektiv savršen izbor za snimanje portreta s glatkom pozadinom i privlačenje pozornosti na objekt.

Oba objektiva pridružuju se Canonovoj inovativnoj liniji objektiva RF koji omogućuju fotografima i snimateljima videozapisa da snimaju fotografije i videozapise visoke kvalitete iz svih žanrova: od pejsaža i arhitekture preko portreta i prirode do sporta i medija. Nudeći iznimnu kvalitetu, trajnost i svestranost, ovo je objektiv za sve fotografe – od hobista do profesionalaca – koji žele proširiti svoje vještine i raditi zadivljujuće snimke fotoaparatima iz sustava EOS R u svim scenarijima snimanja.

Nakon najava objektiva RF 24-70mm F2.8L IS USM i RF 15-35mm F2.8L IS USM u kolovozu ove godine, RF 70-200mm F2.8L IS USM upotpunjuje Canonovo „trojstvo“ zum objektiva F2.8L – tri osnovna objektiva RF za svaku torbu s opremom koji će profesionalcima i hobistima omogućiti snimanje objekata u praktički svim scenarijima zahvaljujući velikim, svijetlim otvorima blende od f/2.8 i rasponu zuma.

RF 70-200mm F2.8L IS USM sjajan je primjer Canonove predanosti da fotografima ponudi komplet koji će im pomoći pomicati kreativne granice i pripremiti njihove sadržaje za budućnost pomoću sustava EOS R. S masom oko 1070 g i dužinom 146 mm u najkraćem izdanju – a to je oko 28 % manja masa i 27 % kraća dužina od postojećeg modela za nosač EF – fotografi imaju fleksibilnost ugodnijeg snimanja kroz duže vremensko razdoblje kako bi uhvatili baš onaj pobjednički kadar. Prvi objektiv RF s bijelim toplinskim zaštitnim premazom, RF 70-200mm F2.8L IS USM, ponudit će vrhunske performanse bez obzira na vremenske prilike.

RF 70-200mm F2.8L IS USM prvi je Canonov objektiv koji podržava elektroničku kontrolu plutajućeg fokusa koja pojedinačno pokreće dvije grupe elemenata u objektivu pomoću Dual Nano USM-ova – s tim je moguće postići visoku razinu tihog rada, uštede energije i brzine rada bez žrtvovanja kompaktne veličine objektiva.

Opremljen Dual Nano USM-ima, RF 70-200mm F2.8L IS USM postiže krajnje precizno automatsko fokusiranje kod fotografiranja i glatko automatsko fokusiranje kod snimanja filmova u kombinaciji s Dual Pixel CMOS AF-om serije EOS R. Ta kombinacija smanjuje disanje fokusa kod snimanja videozapisa. U kombinaciji sa sustavom za stabilizaciju slike s 5 točaka slike će biti krajnje oštre čak i pri usporavanju brzine zatvarača i u tamnim scenama, čime se proširuju mogućnosti snimanja iz ruke.

Uz zadržavanje iznimne kvalitete slike i lakoće korištenja modela RF 85mm F1.2L USM, dodatak objektiva RF 85mm F1.2L USM DS Canonovoj liniji RF odgovor je ovog proizvođača na razne potrebe portretnih fotografa. Kombinirajući velik, maksimalan otvor blende od f/1.2 i snimanje izbliza uz minimalnu žarišnu udaljenost od 85 cm i premaz DS, RF 85mm F1.2L USM DS postiže veću izražajnost – njegove mogućnosti dramatičnog zamagljivanja čine da objekt „iskače“ više nego ikad prije.

Taj efekt bokeha moguć je zahvaljujući Canonovom originalnom premazu DS – tehnologiji premaza koji se nanosi parom i ima veliku sposobnost prijenosa u središtu, a nisku sposobnost prijenosa prema rubovima. Premaz DS ne utječe negativno na kvalitetu, a kad je primijenjen na prednje i stražnje površine objektiva, on glatko i mekano zamagljuje cijeli rub bokeha, a ne samo s jedne strane, što se često može vidjeti kod sličnih objektiva na tržištu.

Osim što je savršen za portretnu fotografiju, efekt bokeha koji proizvodi objektiv RF 85mm F1.2L USM DS idealan je za postizanje takozvanog „kinematografskog“ izgleda kojemu teže mnogi tvorci videosadržaja raznih žanrova, od dokumentaraca do filmova. Dosadni plošni videozapisi s glavama koje govore stvar su prošlosti jer je RF 85mm F1.2L USM DS objektiv za nosač RF koji će pomoći to iskorijeniti.

Status modela RF 70-200mm F2.8L IS USM kao prvog objektiva u svojoj kategoriji moguć je zahvaljujući Canonovom inovativnom novom optičkom dizajnu. S velikim promjerom i kratkim stražnjim dijelom ovaj proizvod utjelovljuje slobodu u dizajnu objektiva i u usporedbi s uobičajenim objektivima EF postiže iznimno visoku kvalitetu slike. Uz osiguravanje da je svaka slika premium kvalitete, svako se odstupanje uspješno ispravlja kalupom izrađenim asferičnim lećama te UD i Super UD lećama. Osim toga, koristi se i premaz SWC kojim se postiže antirefleksivnost i smanjuje flaring i ghosting.

Ovaj objektiv odražava standard optičke izvrsnosti ostatka ponude RF kombiniranjem Canonovih vlasničkih tehnologija kao što su BR  optika i UD leće. One temeljito sprječavaju kromatska odstupanja kod modela RF 85mm F1.2L USM DS, pa fotografi mogu postići najveću kvalitetu slike. Svojim antirefleksivnim premazom ASC koji smanjuje flaring i ghosting te učinkovitim rasporedom asferičnih leća RF 85mm F1.2L USM DS, baš kao i RF 70-200mm F2.8L IS USM i ostatak Canonove linije objektiva RF, omogućuje profesionalcima i hobistima ad postignu izvanredne optički izvrsne slike u željenom stilu.

Kao u slučaju svih Canonovih proizvoda, RF 70-200mm F2.8L IS USM i RF 85mm F1.2L USM DS stvoreni su na temelju povratnih informacija korisnika. Oba objektiva otporna su na prašinu i vlagu te omogućuju fotografima da rade u svim vremenskim uvjetima. Tako mogu biti sigurni da će bez obzira na scenarij njihova oprema izdržati sve izazove i napraviti optički izvrsne slike.

Krajnje prilagodljiv kontrolni prsten objektiva RF 70-200mm F2.8L IS USM i RF 85mm F1.2L USM DS omogućuje željeno postavljanje otvora blende, brzine zatvarača, brzine ISO-a i kompenzacije ekspozicije. RF 70-200mm F2.8L IS USM dolazi s novodizajniranim kompaktnim tronošcem koji se uklanja jednostavnim potezom radi brze promjene okomitog i vodoravnog kadriranja prilikom upotrebe tronošca.

Još iz kategorije

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

06.06.2020. komentiraj

Raspberry Pi Foundation udvostručila je maksimalnu količinu dostupne radne memorije (RAM) u svom Raspberry Pi 4 pa on sad ima 8GB te se prodaje za 75 američkih dolara. A kako bi se izvukla korist iz te radne memorije, Raspberry Pi Foundation na tržište izbacuje i novu 64-bitnu verziju svog operativnog sustava, koji se trenutno nalazi u ranoj beta fazi.

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

05.06.2020. komentiraj

Huawei je u Zagrebu predstavio nove proizvode za ljeto 2020. godine, ali i najavio skori dolazak svojih prijenosnih računala na domaće tržište. Kako ističe Norman Muller iz Huaweija prvi prijenosnici mogu se očekivati na tržištu negdje u jesen ove godine. To će zasigurno pokazati, kako tvrdi Muller da Huawei nije samo kompanija koja proizvodi pametne telefon3e nego i sve druge uređaje od pametnih nosivih uređaja, ali i računala.

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

05.06.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona prema prognozi IDC-a past će 11,9 posto na godišnjoj razini s krajem 2020., što znači da bi trebalo biti isporučeno oko 1,2 milijardi uređaja.