Nougat konačno preskočio Marshmallow, Oreo na svega 1 posto

Nougat konačno preskočio Marshmallow, Oreo na svega 1 posto

Foto: Dražen Tomić

Pametni telefoni iznimno su napredovali posljednjih godina i iako se iz mjeseca u mjesec uvjeravamo u to da fragmentiranost Androida ostaje postojana, treba napomenuti da je s početkom veljače Android Nougat (7.0 i 7.1) napokon pretekao Android Marshmallow (6.0) u svijetu ovog mobilnog operativnog sustava.

Konkretno, riječ je o 28,5 posto naprama 28,1 posto i u Alphabetu, matičnoj Googleovoj kompaniji, može se slaviti. Stiglo je to brže nego što se očekivalo, a samim time sad se očekuje da bi napredak mogao biti nastavljen i s Android Oreo (8.0 i 8.1). Ali, neće biti nimalo lako.

Jer, Oreo trenutno čini tek 1,1 posto udjela svih Android uređaja koji su trenutno aktivni, a odnosi se to na Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) i novije verzije tog mobilnog operativnog sustava. Istina jest, Oreo je porastao za 0,4 posto u odnosu na prosinac, ali to je sve toliko zanemarivo da bolje ne spominjati. Ipak je riječ o operativnom sustavu predstavljenom prije više od tri mjeseca.

Također, sad već tri godine i dva mjeseca stari Lollipop (5.0 i 5.1) još je više nego snažan sa svojih 24,6 posto udjela na tržištu, ali i to ide prema dolje jer u mjesec dana pao je za 0,6 posto. KitKat (4.4) je pao za 0,8 posto i trenutno čini 12 posto udjela, što se još uvijek može tretirati kao sjajna brojka s obzirom da Android tržište ipak broji više od dvije milijarde aktivnih uređaja.

Sve starije od KitKata ipak više nije na razinama koje su previše relevantne pa tako JellyBean (4.1.x, 4.2.x i 4.3) čini ukupnih pet posto udjela u "Android svijetu". Ice Cream Sandwich (4.0.3 - 4.0.4) je na 0,4 posto i prvospomenuti GingerBread na 0,3 posto.

Zaključak cijele priče jest da se Oreo jedva nosi sa šest i sedam godina starim verzijama Android operativnog sustava, a to je stvarno veliki problem i nevjerojatno je da Google još uvijek nije pronašao idealno rješenje. Upravo zato treba slaviti što je Marshmallow svrgnut s trona. Mala stvar za pametne telefone, velike za Android.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.