Nougat konačno preskočio Marshmallow, Oreo na svega 1 posto

Nougat konačno preskočio Marshmallow, Oreo na svega 1 posto

Foto: Dražen Tomić

Pametni telefoni iznimno su napredovali posljednjih godina i iako se iz mjeseca u mjesec uvjeravamo u to da fragmentiranost Androida ostaje postojana, treba napomenuti da je s početkom veljače Android Nougat (7.0 i 7.1) napokon pretekao Android Marshmallow (6.0) u svijetu ovog mobilnog operativnog sustava.

Konkretno, riječ je o 28,5 posto naprama 28,1 posto i u Alphabetu, matičnoj Googleovoj kompaniji, može se slaviti. Stiglo je to brže nego što se očekivalo, a samim time sad se očekuje da bi napredak mogao biti nastavljen i s Android Oreo (8.0 i 8.1). Ali, neće biti nimalo lako.

Jer, Oreo trenutno čini tek 1,1 posto udjela svih Android uređaja koji su trenutno aktivni, a odnosi se to na Gingerbread (2.3.3 - 2.3.7) i novije verzije tog mobilnog operativnog sustava. Istina jest, Oreo je porastao za 0,4 posto u odnosu na prosinac, ali to je sve toliko zanemarivo da bolje ne spominjati. Ipak je riječ o operativnom sustavu predstavljenom prije više od tri mjeseca.

Također, sad već tri godine i dva mjeseca stari Lollipop (5.0 i 5.1) još je više nego snažan sa svojih 24,6 posto udjela na tržištu, ali i to ide prema dolje jer u mjesec dana pao je za 0,6 posto. KitKat (4.4) je pao za 0,8 posto i trenutno čini 12 posto udjela, što se još uvijek može tretirati kao sjajna brojka s obzirom da Android tržište ipak broji više od dvije milijarde aktivnih uređaja.

Sve starije od KitKata ipak više nije na razinama koje su previše relevantne pa tako JellyBean (4.1.x, 4.2.x i 4.3) čini ukupnih pet posto udjela u "Android svijetu". Ice Cream Sandwich (4.0.3 - 4.0.4) je na 0,4 posto i prvospomenuti GingerBread na 0,3 posto.

Zaključak cijele priče jest da se Oreo jedva nosi sa šest i sedam godina starim verzijama Android operativnog sustava, a to je stvarno veliki problem i nevjerojatno je da Google još uvijek nije pronašao idealno rješenje. Upravo zato treba slaviti što je Marshmallow svrgnut s trona. Mala stvar za pametne telefone, velike za Android.

Još iz kategorije

Otkriven veliki sigurnosni propust na električnim skuterima Xiaomija

Otkriven veliki sigurnosni propust na električnim skuterima Xiaomija

19.02.2019. komentiraj

Električni skuteri okupirali su ulice urbanih gradova i posebno su popularni u Kini, ali pronađen je način kako hakirati i njih, što znači da apsolutno nijedan uređaj koji se spaja na mrežu nije siguran od internetskih prijetnji. Ujedno, to je jako dobro upozorenje proizvođačima i korisnicima.

Canon predstavio kompaktni fotoaparat punog kadra EOS RP

Canon predstavio kompaktni fotoaparat punog kadra EOS RP

18.02.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe predstavila je EOS RP, malen, lagan i praktičan fotoaparat punog kadra bez zrcala za napredne amatere koji žele zakoračiti u svijet sustava EOS R. Proizvođač ga promovira kao odlično rješenje za putovanja, fotografiranje pejzaža i portreta kao i snimanje videozapisa.

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.