Nokia kreće u osvajanje tržišta sa Lumijom 1020

Nokia kreće u osvajanje tržišta sa Lumijom 1020

Foto: Nokia

Nokia se nada da bi njihova povratnička priča na stare staze slave mogla započeti sa Lumijom 1020. Lansiranje Lumije 1020 predstavlja veliki trenutak za Nokiju i Microsoft koji već dulje vrijeme trebaju neku prekretnicu na tržištu za Windows Phone platformu. Za Nokiju ovo bi trebao biti dokaz da je njihova inovacija i dalje konkurentna, a uspješno lansiranje bi to potvrdilo  dobavljačima pametnih telefona i potencijalnim kupcima.

Bivši finski mobilni gigant polaže sve svoje nade u ovaj uređaj sa 41 megapikselnom kamerom, koja je prošle godine oduševila kritičare na Mobile World Kongresu. Za neke, ovo je prava PureView kamera koja je trebala biti instalirana još na Lumiji 920.  Ovakva kamera predstavlja elegantno rješenje dileme, kako postaviti optički zoom bez da strši izvan mobitela. Iako i ovdje malo strši, nije ni blizu toliko očito kao kod kamere Galaxyja S4. Postojat će i opcija dual capture, koja omogućuje istovremeno fotografiranje u niskoj i visokoj rezoluciji i Nokia Rich Recording, za snimanje zvuka u lošim uvjetima. Za ovaj pametni telefon bit će dostupne aplikacije poput Vinea, Yelpa, Patha, Flipboarda, Foursquarea i još mnoge druge.

Isto tako, Microsoft ima velika očekivanja. U ovom slučaju, više su fokusirani na možebitni uspjeh Nokije, nego na svoje druge partnere poput Samsunga i HTCa koji pokazuju samo marginalno zanimanje za Windows Phone. Ovo međutim nije prvi takav pokušaj da dvije tvrtke naprave razliku na tržištu, prisjetimo se Lumije 800, prvog Nokijinog telefona na američkom tržištu Lumije 900 i naravno Lumije 920, poznate po svojem slabom osvjetljenju.

Svaki od navedenih telefona prodavao se dovoljno dobro da održi dobavljače zainteresiranima i Nokiju na životu, ali niti jedan nije smatran perjanicom koja bi ih mogla lansirati u vrh mobilne industrije. Na tržištu, lansiranja modela Lumie jesu donekle pomogla prodaji Windows pametnih telefona.  U Americi povećan je prihod, ali zabilježen je manji broj prodanih jedinica. Windows Phone drži 5,6 % na američkom tržištu, zaključno do travnja,  što predstavlja pomak od 1.8 % u odnosu na prošlu godinu, pokazuje istraživanje Katar Worldpanel Comtecha.

Na ovom pametnom telefonu vidljiv je pomak u odnosu na ostale na tržištu. Inovacija u softwareu i podizanje ljestvice u kreativnim rješenjima trebali bi predstaviti izazov za sve druge proizvođače. U vremenima kada se smatra da je makro inovacija zastala, Nokia pokazuje da može i želi ići dalje, postavljajući letvicu dosta visoko. Jedina prava kritika, za sad, mogla bi biti cijena od 299 $. Toliko visoka cijena mogla bi ograničiti potencijalne kupce na one koji imaju dublji džep, ali ipak, ovo nije mobitel koji je namijenjen svima.

Još iz kategorije

Reakcija Huawei na najave Googlea

Reakcija Huawei na najave Googlea

20.05.2019. komentiraj

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta, a kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji, ističu iz Huaweia na najave otkazivanja suradnje s Googleom.

Lenovo predstavio ThinkBook laptope

Lenovo predstavio ThinkBook laptope

20.05.2019. komentiraj

Lenovo je na događanju Transform 3.0 Accelerate predstavio novi podbrand posvećen malim i srednjim tvrtkama pod nazivom ThinkBook, započevši s novom linijom ultra tankih Windows 10 prijenosnika koji donose prenosivost i jednostavnost korištenja modernih uređaja usmjerenih potrošačima.

Pametni satovi uskoro će znati sve što ste radili tijekom dana

Pametni satovi uskoro će znati sve što ste radili tijekom dana

19.05.2019. komentiraj

Pametni satovi napokon su posljednjih nekoliko godina uspjeli pridobiti značajniju bazu korisnika, što se može zahvaliti njihovim općenitim poboljšanjima, boljem dizajnu, ali i činjenici da su mlađe generacije postale samostalnije i lakše kupuju ono što ih zanima. No, stvari su postale i jezovite nakon istraživanja provedenog od strane stručnjaka na Carnegie Mellon University Human-Computer Interaction Institute (HCII).