Ne morate instalirati antivirusni softver na pametne telefone

Ne morate instalirati antivirusni softver na pametne telefone

Foto: Antonio Jularić

Korisnici Android pametnih telefona lako se daju navesti na trik kako im treba antivirusna zaštita na uređaju, no treba jasno i glasno naglasiti - ne treba.

Zašto je bitno naglašavati takve stvari? Zato što su brojni korisnici žrtve prevara u tom smislu. Check Point je u svom istraživanju otkrio upravo taj detalj, da zloćudne aplikacije "glume" sigurnosne, a zapravo kradu podatke i čine još podosta drugih neželjenih radnji. Najčešće se radi o krađi podataka mobilnog bankarstva, što dovodi do poveće financijske štete.

Primjerice, samo u Italiji i Velikoj Britaniji zbog instaliranja lažnih antivirusnih aplikacija, oštećeno je 15.000 korisnika. I to sve prije nego su povučene s Google Play Storea. Nadalje, postoje i one koje uopće nisu izlistane nego se preuzimaju s "treće strane", što je već u startu poziv na oprez.

Najpoznatije su Zbynek, Adamcik, Adelmio Pagnotto i Binko Like Inc. Ako ugledate bilo kakvu aplikaciju iza koje stoje navedeni, ne dirajte je!

Također, ako vas ni sve ovo nije uvjerilo da ne trebate antivirusnu zaštitu na pametnim telefonima, možda vas uvjeri činjenica da virusi na njima ne postoje. Jer, pametni telefoni su takvi, bilo da se radi o onima s Android ili iOS sustavom, da se ništa ne događa automatski već apsolutno sve mora biti dozvoljeno. A kako je virus dio koda koji se automatski instalira sam od sebe i potom širi, jasno je da na pametnim telefonima to nije moguće. Zato što tog automatizma nema.

Korisnik u tom smislu ima potpunu kontrolu i mora dozvoliti apsolutno sve što se događa, a takva postavka situacije anulira mogućnost instalacije i širenja virusa. Odnosno, anulira potrebu za antivirusnim alatom na pametnom telefonu. Za zaštitu je dovoljan skener za malware, koji imaju Android i iOS. Uistinu, zbrinuti ste po tom pitanju kao korisnik i nema potrebe komplicirati.

Još iz kategorije

Dell predstavio nova Latitude 9300 prijenosna računala

Dell predstavio nova Latitude 9300 prijenosna računala

24.06.2022.

Dell Technologies je predstavio nove Latitude uređaje temeljene na hibridnom radu, mogućnostima suradnje i kvalitetnim performansama. Novi Latitude 9330 model spaja ključne značajke hibridnog rada, povezivanja i privatnosti u 2-u-1 rješenju, a ujedno je i prvi 13-inčni uređaj iz serije 9000 i najtanji u portfelju Latitude s InfinityEdge zaslonom veličine 16:10 koji uz moćne Intel Core procesore 12. generacije pruža savršene opcije za rad u hodu.

Huawei predstavio novi preklopni pametni telefon, prijenosna računala, tablet i slušalice

Huawei predstavio novi preklopni pametni telefon, prijenosna računala, tablet i slušalice

23.06.2022.

Huawei na europskom događanju u Istanbulu predstavio je, kako sami tvrde,  niz vrhunskih, tehnološki naprednih proizvoda te prezentirao strategiju razvoja za nadolazeći period. Od premijerno prikazanih pametnih uređaja, posebno su se istaknula nova 16-inčna prijenosna računala MateBook D 16 & 16s, prvi tablet s E-ink ekranom MatePad Paper, novi sklopivi pametni telefon Mate Xs 2, kao i pojačanja pametnih telefona iz nova serije – nova Y70 i nova Y90 te najnoviji dodatak audio obitelji uređaja, FreeBuds Pro 2.

XPG predstavio miš za igrače ALPHA

XPG predstavio miš za igrače ALPHA

23.06.2022.

XPG se odlučio na predstavljanje novog gamerskog miša ALPHA.  Kao dobitnik nagrade za dizajn Red Dot za 2022. godinu, ovaj je miš ergonomski oblikovan, opremljen energetski učinkovitim senzorom PAW-3335 i vrhunskim sklopkama marke OMRON koje osiguravaju udobnost pri korištenju i izvrsne performanse.