Nastavljen pad prodaje tablet računala

Nastavljen pad prodaje tablet računala

Foto: DepositPhotos

Svjetske isporuke tableta pale su za 8,8 posto u odnosu na prethodnu godinu u trećem kvartalu 2022. (3Q22), ukupno 38,6 milijuna jedinica, prema IDC-u. Ovo je bio peti uzastopni kvartal pada tržišta tableta. Isporuke Chromebooka također su imale problema u 3. kvartalu 22., pale na 4,3 milijuna jedinica i pad od 34,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Oba su se tržišta sada prebacila s industrija s ograničenom opskrbom na one s izazovom potražnje jer su potrošači i potrošnja na obrazovanje usporeni zbog gospodarskih neizvjesnosti. Kineski dobavljači i dalje dobro posluju na tržištima u razvoju gdje postoji niska potražnja. Sankcije mnogih dobavljača također su omogućile kineskim dobavljačima kao što je Huawei da dobro posluju na ruskom tržištu. U međuvremenu, pojava jeftinih kineskih OEM-ova kao što su Realme, Xiaomi, Oppo i drugi, potaknula je snažnu konkurenciju u uređajima nižeg ranga. Međutim, ti dobici još uvijek nisu mogli nadoknaditi pad koji su doživjeli glavni dobavljači tableta.

Apple je zauzeo prvo mjesto u trećem kvartalu s 14,5 milijuna isporučenih tableta. Tvrtka sa sjedištem u Cupertinu pala je 1,1 posto na godišnjoj razini i držala je 37,5 posto tržišnog udjela u tom razdoblju. Samsung je drugi s padom od 4,0 posto na 7,1 milijun isporuka i drži 18,4 posto tržišta. Amazon je postao treći najbolji na tržištu tableta, držeći 11,1 posto s 4,3 milijuna isporučenih uređaja i padom od 8,1 posto na godišnjoj razini. Lenovo i Huawei zauzeli su četvrto i peto mjesto sa 7,0 posto i 6,2 posto tržišta. Dok je Huawei zabilježio rast od 2,0 posto, Lenovo je posrnuo za 36,6 posto u usporedbi s istim razdobljem 2021.

"Nakon golemog rasta u 2020. i 2021., očekivao se pad tržišta tableta u 2022. Tržište sada doživljava ne samo usporavanje potražnje, već i snažne makroekonomske probleme. Iako je većina tableta (Android) i Chromebookova niža cijena , sada vidimo zabrinutost kupaca čak i na najnižem nivou. To je uglavnom potaknuto ovim rastućim ekonomskim problemima," rekla je Anuroopa Nataraj, viša istraživačka analitičarka IDC-ovog Mobility and Consumer Device Trackers. "Međutim, tableti su pronašli mnogo više slučajeva upotrebe od pandemije, od njihove uloge u radnom prostoru do osobnog učenja i učenja na daljinu, zabave, pa čak i digitalnih transformacija u raznim vertikalama."

Acer je bio najbolji među dobavljačima Chromebooka. S milijun isporuka, Acer je držao 23,9 posto tržišta s padom od 23,8 posto na godišnjoj razini. Dell je na drugom mjestu s 21,6 posto tržišnog udjela, ispred HP-a koji je osvojio 18,5 posto. Među prvih pet dobavljača, Lenovo je zabilježio najveći pad u usporedbi s 3Q21 od 54,8 posto. Samsung je zaokružio prvih pet sa 7,9 posto tržišnog udjela.

"Chromebookovi se suočavaju s brojnim izazovima u industriji, od kojih nisu svi zbog ograničenja platforme", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za praćenje mobilnih i potrošačkih uređaja u svijetu.

"Čvrsto vjerujemo da će Chromebookovi nastaviti igrati temeljnu ulogu u osobnom računalstvu i da će u konačnici biti sve prisutniji u usporedbi s drugim postojećim platformama. No rast će se i dalje usporavati kako se industrija prilagođava ovom novom okruženju u kojem svi živimo. Mi vidjeli smo da mnoge velike robne marke osobnih računala daju prednost prilikama unutar prostora računala sa sustavom Windows, a bez njihove podrške sa strane ponude tržište Chromea nastavit će se kretati prilično sporo“, zaključuje Reith.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.