Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Grafičke kartice svoj procvat doživjele su s pomamom za rudarenjem kriptovaluta, ali čini se da je tome došao kraj jer tržište se nakon drugog kvartala našlo u zaostatku za situacijom iz istog razdoblja prošle godine. Ipak, Nvidia je ostvarila dodatnu prednost po pitanju udjela na tržištu u odnosu na prošli kvartal, što je dokaz odlične strategije te kompanije po pitanju izbjegavanja trenda vezanog uz kriptovalute. I razlog za malo optimizma.

Konkretnije, Nvidia je imala u drugom kvartalu ove godine 69,1 posto udjela na tržištu, a jedini konkurent AMD 30,9 posto. Prošle godine bilo je 69,7 posto za Nvidiju i 30,3 posto za AMD, ali u prošlom kvartalu je bilo 65,1 posto Nvidijina udjela u odnosu na 34,9 posto kod AMD-a. Znači, situacija se zapravo vratila na onu iz prošle godine, tek je 0,6 posto bolja za AMD.

Svejedno, prihodi nisu nimalo loši nijednoj od kompanija jer jedine "stavljaju ruke" na ukupne prihode od 3,2 milijarde američkih dolara, koliko se ostvarilo kroz razdoblje od travnja do kraja lipnja ove godine. Uz to, loše rezultate bilježe AIB (add-in-board) GPU. Nije ni to sve, AIB dobavljača ima 48, dok su primarni dobavljači za GPU samo Nvidia i AMD. Svi oni su se potrudili tijekom ludnice oko rudarenja napraviti što bolje rezultate i neko vrijeme jesu, ali sad se vidi da je tome došao kraj.

U drugom kvartalu ove godine tako je zabilježen pad od 5,7 posto na godišnjoj razini, a stolna računala su pritom ostvarila rast od 8,8 posto. Dakle, ponovno je trend kupovina svega u kompletu, a ne samo grafičkih kartica koje se mogu ugraditi u postojeći uređaj, bilo da se radi o radnoj stanici, osobnom računalu, serveru ili nekom od znanstvenih instrumenata.

Ipak, treba biti optimist, iako nema više pomame za rudarenjem kriptovaluta, eSport bilježi procvat i tržište će se stabilizirati pa nastaviti prema naprijed, na sreću proizvođača.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.