Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Grafičke kartice svoj procvat doživjele su s pomamom za rudarenjem kriptovaluta, ali čini se da je tome došao kraj jer tržište se nakon drugog kvartala našlo u zaostatku za situacijom iz istog razdoblja prošle godine. Ipak, Nvidia je ostvarila dodatnu prednost po pitanju udjela na tržištu u odnosu na prošli kvartal, što je dokaz odlične strategije te kompanije po pitanju izbjegavanja trenda vezanog uz kriptovalute. I razlog za malo optimizma.

Konkretnije, Nvidia je imala u drugom kvartalu ove godine 69,1 posto udjela na tržištu, a jedini konkurent AMD 30,9 posto. Prošle godine bilo je 69,7 posto za Nvidiju i 30,3 posto za AMD, ali u prošlom kvartalu je bilo 65,1 posto Nvidijina udjela u odnosu na 34,9 posto kod AMD-a. Znači, situacija se zapravo vratila na onu iz prošle godine, tek je 0,6 posto bolja za AMD.

Svejedno, prihodi nisu nimalo loši nijednoj od kompanija jer jedine "stavljaju ruke" na ukupne prihode od 3,2 milijarde američkih dolara, koliko se ostvarilo kroz razdoblje od travnja do kraja lipnja ove godine. Uz to, loše rezultate bilježe AIB (add-in-board) GPU. Nije ni to sve, AIB dobavljača ima 48, dok su primarni dobavljači za GPU samo Nvidia i AMD. Svi oni su se potrudili tijekom ludnice oko rudarenja napraviti što bolje rezultate i neko vrijeme jesu, ali sad se vidi da je tome došao kraj.

U drugom kvartalu ove godine tako je zabilježen pad od 5,7 posto na godišnjoj razini, a stolna računala su pritom ostvarila rast od 8,8 posto. Dakle, ponovno je trend kupovina svega u kompletu, a ne samo grafičkih kartica koje se mogu ugraditi u postojeći uređaj, bilo da se radi o radnoj stanici, osobnom računalu, serveru ili nekom od znanstvenih instrumenata.

Ipak, treba biti optimist, iako nema više pomame za rudarenjem kriptovaluta, eSport bilježi procvat i tržište će se stabilizirati pa nastaviti prema naprijed, na sreću proizvođača.

Još iz kategorije

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

19.07.2019. komentiraj

Nakon što je u srpnju prošle godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala svoj prvi pametni telefon, Smart N9, ponuda njihovih mobilnih uređaja sada je bogatija za još jedan model. Riječ je o pametnom telefonu visokih performansi po pristupačnoj cijeni, koji je nazvan A1 Alpha.

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

16.07.2019. komentiraj

Iako svoju stvarnu primjenu uopće nema, a pitanje je kada će i imati jer se čekaju još natječaji za koncesije za 5G mrežu, kineski je proizvođač pametnih telefona po cijeni od 7500 kuna i to od kolova na tržište lansirao Huawei Mate 20 X (5G). Ovaj mobitel je prvi put predstavljen u Barceloni na MWC 2019 krajem veljače ove godine.

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

16.07.2019. komentiraj

Huaweijev trenutačno najjači model pametnih telefona, P30 Pro, nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade. Taj je model proglašen najboljim pametnim telefonom na ovogodišnjem MWC 2019 Shanghai Summitu gdje je osvojio nagradu nazvanu Best Smartphone 2019 Award of Asia Mobile Awards.