Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Grafičke kartice svoj procvat doživjele su s pomamom za rudarenjem kriptovaluta, ali čini se da je tome došao kraj jer tržište se nakon drugog kvartala našlo u zaostatku za situacijom iz istog razdoblja prošle godine. Ipak, Nvidia je ostvarila dodatnu prednost po pitanju udjela na tržištu u odnosu na prošli kvartal, što je dokaz odlične strategije te kompanije po pitanju izbjegavanja trenda vezanog uz kriptovalute. I razlog za malo optimizma.

Konkretnije, Nvidia je imala u drugom kvartalu ove godine 69,1 posto udjela na tržištu, a jedini konkurent AMD 30,9 posto. Prošle godine bilo je 69,7 posto za Nvidiju i 30,3 posto za AMD, ali u prošlom kvartalu je bilo 65,1 posto Nvidijina udjela u odnosu na 34,9 posto kod AMD-a. Znači, situacija se zapravo vratila na onu iz prošle godine, tek je 0,6 posto bolja za AMD.

Svejedno, prihodi nisu nimalo loši nijednoj od kompanija jer jedine "stavljaju ruke" na ukupne prihode od 3,2 milijarde američkih dolara, koliko se ostvarilo kroz razdoblje od travnja do kraja lipnja ove godine. Uz to, loše rezultate bilježe AIB (add-in-board) GPU. Nije ni to sve, AIB dobavljača ima 48, dok su primarni dobavljači za GPU samo Nvidia i AMD. Svi oni su se potrudili tijekom ludnice oko rudarenja napraviti što bolje rezultate i neko vrijeme jesu, ali sad se vidi da je tome došao kraj.

U drugom kvartalu ove godine tako je zabilježen pad od 5,7 posto na godišnjoj razini, a stolna računala su pritom ostvarila rast od 8,8 posto. Dakle, ponovno je trend kupovina svega u kompletu, a ne samo grafičkih kartica koje se mogu ugraditi u postojeći uređaj, bilo da se radi o radnoj stanici, osobnom računalu, serveru ili nekom od znanstvenih instrumenata.

Ipak, treba biti optimist, iako nema više pomame za rudarenjem kriptovaluta, eSport bilježi procvat i tržište će se stabilizirati pa nastaviti prema naprijed, na sreću proizvođača.

Još iz kategorije

Huawei najavio svoj prvi pametni 5G telefon za sredinu iduće godine

Huawei najavio svoj prvi pametni 5G telefon za sredinu iduće godine

21.09.2018. komentiraj

Huawei će predstaviti sredinom sljedeće godine svoj prvi 5G pametni telefon, potvrdio je Ken Hu, izvršni direktor (CEO) te kineske kompanije na Svjetskom ekonomskom forumu u Tianjinu. Nije se zaustavio na toj najavi već je ponudio cijeli niz detalja o tome kako bi taj uređaj trebao izgledati kad se pojavi na tržištu.

Philips lansirao novi monitor dizajniran za profesionalne korisnike

Philips lansirao novi monitor dizajniran za profesionalne korisnike

19.09.2018. komentiraj

Tvrtka MMD lansirala je potpuno novi Philips Brilliance 328P6VUBREB LCD monitor s ugrađenim USB-C priključkom, za kojeg ističu da je namjenjen za profesionalne korisnike koji žele dodatno povećati radnu učinkovitost.

Mobitel ste kupili, ali on zapravo nije vaš

Mobitel ste kupili, ali on zapravo nije vaš

18.09.2018. komentiraj

Steve Jobs je prije desetak godina priznao da Apple može onemogućiti aplikacije i glavne funkcije iOS uređaja, što je bilo osiguranje u slučaju da dođe do napada na hardver putem malicioznih aplikacija. Burno se reagiralo na to priznanje, ali se i brzo sve zaboravilo, da bi ponovno izašlo na površinu - zbog Googlea.