Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Nastavlja se pad potražnje za grafičkim karticama

Grafičke kartice svoj procvat doživjele su s pomamom za rudarenjem kriptovaluta, ali čini se da je tome došao kraj jer tržište se nakon drugog kvartala našlo u zaostatku za situacijom iz istog razdoblja prošle godine. Ipak, Nvidia je ostvarila dodatnu prednost po pitanju udjela na tržištu u odnosu na prošli kvartal, što je dokaz odlične strategije te kompanije po pitanju izbjegavanja trenda vezanog uz kriptovalute. I razlog za malo optimizma.

Konkretnije, Nvidia je imala u drugom kvartalu ove godine 69,1 posto udjela na tržištu, a jedini konkurent AMD 30,9 posto. Prošle godine bilo je 69,7 posto za Nvidiju i 30,3 posto za AMD, ali u prošlom kvartalu je bilo 65,1 posto Nvidijina udjela u odnosu na 34,9 posto kod AMD-a. Znači, situacija se zapravo vratila na onu iz prošle godine, tek je 0,6 posto bolja za AMD.

Svejedno, prihodi nisu nimalo loši nijednoj od kompanija jer jedine "stavljaju ruke" na ukupne prihode od 3,2 milijarde američkih dolara, koliko se ostvarilo kroz razdoblje od travnja do kraja lipnja ove godine. Uz to, loše rezultate bilježe AIB (add-in-board) GPU. Nije ni to sve, AIB dobavljača ima 48, dok su primarni dobavljači za GPU samo Nvidia i AMD. Svi oni su se potrudili tijekom ludnice oko rudarenja napraviti što bolje rezultate i neko vrijeme jesu, ali sad se vidi da je tome došao kraj.

U drugom kvartalu ove godine tako je zabilježen pad od 5,7 posto na godišnjoj razini, a stolna računala su pritom ostvarila rast od 8,8 posto. Dakle, ponovno je trend kupovina svega u kompletu, a ne samo grafičkih kartica koje se mogu ugraditi u postojeći uređaj, bilo da se radi o radnoj stanici, osobnom računalu, serveru ili nekom od znanstvenih instrumenata.

Ipak, treba biti optimist, iako nema više pomame za rudarenjem kriptovaluta, eSport bilježi procvat i tržište će se stabilizirati pa nastaviti prema naprijed, na sreću proizvođača.

Još iz kategorije

Mobitela se manje prodaje, ali prihodi rastu zahvaljujući dobroj prodaji skupljih modela

Mobitela se manje prodaje, ali prihodi rastu zahvaljujući dobroj prodaji skupljih modela

20.11.2018. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) pali su na godišnjoj razini za 4,8 posto na 89 milijuna isporuka u trećem kvartalu, ali prihodi su zato porasli za više od deset posto na 29,8 milijardi američkih dolara.

AOC lansirao prvi G2 Esports brendirani gaming monitor

AOC lansirao prvi G2 Esports brendirani gaming monitor

20.11.2018. komentiraj

AOC je najavio svoj prvi G2 Esports brendirani monitor, model G2590PX/G2. Suradnja AOC-a i G2 Esportsa, jedne od najmoćnijih i najuspješnijih esports organizacija na svijetu, rezultirala je posebnim dodatkom novog modela monitora - jedinstven dizajn sa službenim G2 esports samurai vizualom i logom.

Posjetitelji Infogamera moći će isprobati igranje na Huaweiju Mate 20 Pro

Posjetitelji Infogamera moći će isprobati igranje na Huaweiju Mate 20 Pro

17.11.2018. komentiraj

Na sedmom izdanju Infogamera u Zagrebu, koji se održava od 21. do 25. studenog, Huawei će izložiti svoj nedavno predstavljeni uređaj, Mate 20 Pro. Po mnogim se recenzijama radi o trenutno najjačem pametnom telefonu na svijetu.