Nano tehnologija budućnosti - „smart“ leće

Nano tehnologija budućnosti  - „smart“ leće

Foto: Fotolia

Tehnološka i gadget budućnost iz ove perspektive čini se izvrsna, dobili smo još jedan dokaz kako je zdrava konkurencija najbitnija za svako tržište. Samsung se tako odlučio konkurirati Googleovom Glassu sa nečim pomalo bizarno futurističkim – kontaktnim lećama, i to naravno onima koje su sposobne puno više toga napraviti nego obične.

Kako i svaka priča tako i ova kreće s glasinama, da su više istraživačkih organizacija, uključujući dva Samsungova odjela počela na razvijanju nano tehnologije koja se može koristiti kako bi se stvorile „smart“ kontaktne leće.

Ova glasina je potvrđena, i to od veoma relevantnog izvora, kemijskog inženjera na Ulsan National institutu i vođe ovog projekta Jang-Ung Parka koji je izjavio kako je cilj projekta izraditi nosivi display u obliku kontaktne leće koji može apsolutno sve kao i Google Glass. Lijepo je to kada konkurenti tjeraju jedni druge na velike korake unaprijed u tehnologiji, koji nam pokazuju da svijet tehnologija poput one iz Star Treka nije zapravo toliko ni nemoguć.

Što se tiče ovog istraživanja, tim projekta je uspješno prikopčao diodu koja reagira na svjetlosne podražaja na jednu najobičniju kontaktnu leću kakvu se može kupiti bilo gdje u svijetu. Nakon uspješnog postavljanja diode fiksirali su je koristeći kombinaciju grafitnog i srebrenog nanowarea, a sva ta tehnologija testirana je na zečevima, budući da imaju oči najsličnije ljudskima, te se nije zabilježila nijedna nuspojava. Za sada je poznato da su znanstvenici uspjeli spojiti samo jedan pixel na leću, tako da je ona daleko od onog priželjkivanog.

Ovakva tehnologija pomalo i zastrašuje i obećava, pogotovo kada se razmisli što će se sve moći postići nano tehnologijom u budućnosti. Možda je i Google onaj koji bi se trebao pobojati za svoj Google Glass ili bilo kakvu verziju sličnog proizvoda, jer će, kada „smart“ leće izađu na tržište, biti jako teško sustići takvu vrstu tehnologije i razvitka – ako se sada već ne počnu pripremati.

Još iz kategorije

Uz gadgete i modernu tehnologiju do pozitivnih promjena u životnom stilu

Uz gadgete i modernu tehnologiju do pozitivnih promjena u životnom stilu

25.05.2020. komentiraj

Neovisno o tome čime se bavimo i što želimo postići, važno je održati motivaciju i kontinuitet. Kako bismo u tome uspjeli, osobito u novim i nepredvidivim okolnostima, moramo stvoriti i slijediti svakodnevnu rutinu. Gledajući njihovu pozitivnu stranu vidimo kako, zahvaljujući prednostima digitalnog doba, naprednoj tehnologiji te alternativnim načinima komunikacije, na raspolaganju imamo brojne aktivnosti.

Stiže novi SSD uređaj Ultimate SU720 kapaciteta do 1 TB

Stiže novi SSD uređaj Ultimate SU720 kapaciteta do 1 TB

25.05.2020. komentiraj

Iz Adate stiže Ultimate SU720 – SSD uređaj koji se priključuje na SATA  sučelje propusnosti 6 Gb/s. Savršen za korisnike koji se žele s tvrdog diska prebaciti na SSD, SU720 nudi visoke performanse i veliku pouzdanost po povoljnoj cijeni. Opremljen 3D NAND memorijom i inteligentnim SLC cacheom, SU720 dostiže brzine čitanja odnosno zapisivanja do 520 odnosno 450 MB  po sekundi.

Novi Samsungovi pametni telefoni na tržištu iz A serije

Novi Samsungovi pametni telefoni na tržištu iz A serije

22.05.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je svoje najnovije pametne telefone iz A serije Samsung Galaxy A21s i Samsung Galaxy A41 koji, kako sami tvrde, oduševljavaju svojim sjajnim dizajnom i odličnim funkcionalnostima. Oba uređaja dolaze s unaprijeđenim kamerama, vrhunskim zaslonom i baterijama dugog vijeka, pojašnjavaju u Samsungu i dodaju da model Galaxy A41 dolazi s vrhunskim Super AMOLED Infinity-U zaslonom od 6,1 incha koji pruža izvanredan doživljaj gledanja.