Nano tehnologija budućnosti - „smart“ leće

Nano tehnologija budućnosti  - „smart“ leće

Foto: Fotolia

Tehnološka i gadget budućnost iz ove perspektive čini se izvrsna, dobili smo još jedan dokaz kako je zdrava konkurencija najbitnija za svako tržište. Samsung se tako odlučio konkurirati Googleovom Glassu sa nečim pomalo bizarno futurističkim – kontaktnim lećama, i to naravno onima koje su sposobne puno više toga napraviti nego obične.

Kako i svaka priča tako i ova kreće s glasinama, da su više istraživačkih organizacija, uključujući dva Samsungova odjela počela na razvijanju nano tehnologije koja se može koristiti kako bi se stvorile „smart“ kontaktne leće.

Ova glasina je potvrđena, i to od veoma relevantnog izvora, kemijskog inženjera na Ulsan National institutu i vođe ovog projekta Jang-Ung Parka koji je izjavio kako je cilj projekta izraditi nosivi display u obliku kontaktne leće koji može apsolutno sve kao i Google Glass. Lijepo je to kada konkurenti tjeraju jedni druge na velike korake unaprijed u tehnologiji, koji nam pokazuju da svijet tehnologija poput one iz Star Treka nije zapravo toliko ni nemoguć.

Što se tiče ovog istraživanja, tim projekta je uspješno prikopčao diodu koja reagira na svjetlosne podražaja na jednu najobičniju kontaktnu leću kakvu se može kupiti bilo gdje u svijetu. Nakon uspješnog postavljanja diode fiksirali su je koristeći kombinaciju grafitnog i srebrenog nanowarea, a sva ta tehnologija testirana je na zečevima, budući da imaju oči najsličnije ljudskima, te se nije zabilježila nijedna nuspojava. Za sada je poznato da su znanstvenici uspjeli spojiti samo jedan pixel na leću, tako da je ona daleko od onog priželjkivanog.

Ovakva tehnologija pomalo i zastrašuje i obećava, pogotovo kada se razmisli što će se sve moći postići nano tehnologijom u budućnosti. Možda je i Google onaj koji bi se trebao pobojati za svoj Google Glass ili bilo kakvu verziju sličnog proizvoda, jer će, kada „smart“ leće izađu na tržište, biti jako teško sustići takvu vrstu tehnologije i razvitka – ako se sada već ne počnu pripremati.

Još iz kategorije

Nove popularne igre dostupne u Huawei AppGallery trgovini

Nove popularne igre dostupne u Huawei AppGallery trgovini

12.08.2020. komentiraj

Huawei AppGallery razvija se iznimno brzim tempom, s pregršt globalnih, ali i velikim brojem lokalnih aplikacija koje je moguće preuzeti. Huaweijeva trgovina aplikacija, koja je jedna je od tri najpopularnije na svijetu, upravo je obogaćena igrama Orbia, Square Bird i Yovo.

LG isporučuje 20 milijuna OLED panela za iPhone 12

LG isporučuje 20 milijuna OLED panela za iPhone 12

11.08.2020. komentiraj

Apple će ove jeseni predstaviti novu iPhone seriju i jedan od najvećih dobitnika bit će LG. Jer, ta četiri najavljena modela koristit će OLED panele i južnokorejski će proizvođač morati popuniti prazninu koju Samsung ne može.

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

08.08.2020. komentiraj

Prirodne prepreke između hardvera uvelike utječu na iskustvo potrošača kojima je sve više potrebno pametnije povezivanje različitih uređaja koje posjeduju. Huawei je zato ponudio svojim korisnicima napredno rješenje za povezivanje kroz Huawei Share tehnologiju kako bi im se omogućilo da jednostavno povežu sve svoje uređaje, bez obzira jesu li na poslu, kod kuće ili u pokretu.