Nano tehnologija budućnosti - „smart“ leće

Nano tehnologija budućnosti  - „smart“ leće

Foto: Fotolia

Tehnološka i gadget budućnost iz ove perspektive čini se izvrsna, dobili smo još jedan dokaz kako je zdrava konkurencija najbitnija za svako tržište. Samsung se tako odlučio konkurirati Googleovom Glassu sa nečim pomalo bizarno futurističkim – kontaktnim lećama, i to naravno onima koje su sposobne puno više toga napraviti nego obične.

Kako i svaka priča tako i ova kreće s glasinama, da su više istraživačkih organizacija, uključujući dva Samsungova odjela počela na razvijanju nano tehnologije koja se može koristiti kako bi se stvorile „smart“ kontaktne leće.

Ova glasina je potvrđena, i to od veoma relevantnog izvora, kemijskog inženjera na Ulsan National institutu i vođe ovog projekta Jang-Ung Parka koji je izjavio kako je cilj projekta izraditi nosivi display u obliku kontaktne leće koji može apsolutno sve kao i Google Glass. Lijepo je to kada konkurenti tjeraju jedni druge na velike korake unaprijed u tehnologiji, koji nam pokazuju da svijet tehnologija poput one iz Star Treka nije zapravo toliko ni nemoguć.

Što se tiče ovog istraživanja, tim projekta je uspješno prikopčao diodu koja reagira na svjetlosne podražaja na jednu najobičniju kontaktnu leću kakvu se može kupiti bilo gdje u svijetu. Nakon uspješnog postavljanja diode fiksirali su je koristeći kombinaciju grafitnog i srebrenog nanowarea, a sva ta tehnologija testirana je na zečevima, budući da imaju oči najsličnije ljudskima, te se nije zabilježila nijedna nuspojava. Za sada je poznato da su znanstvenici uspjeli spojiti samo jedan pixel na leću, tako da je ona daleko od onog priželjkivanog.

Ovakva tehnologija pomalo i zastrašuje i obećava, pogotovo kada se razmisli što će se sve moći postići nano tehnologijom u budućnosti. Možda je i Google onaj koji bi se trebao pobojati za svoj Google Glass ili bilo kakvu verziju sličnog proizvoda, jer će, kada „smart“ leće izađu na tržište, biti jako teško sustići takvu vrstu tehnologije i razvitka – ako se sada već ne počnu pripremati.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

16.07.2019. komentiraj

Iako svoju stvarnu primjenu uopće nema, a pitanje je kada će i imati jer se čekaju još natječaji za koncesije za 5G mrežu, kineski je proizvođač pametnih telefona po cijeni od 7500 kuna i to od kolova na tržište lansirao Huawei Mate 20 X (5G). Ovaj mobitel je prvi put predstavljen u Barceloni na MWC 2019 krajem veljače ove godine.

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

16.07.2019. komentiraj

Huaweijev trenutačno najjači model pametnih telefona, P30 Pro, nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade. Taj je model proglašen najboljim pametnim telefonom na ovogodišnjem MWC 2019 Shanghai Summitu gdje je osvojio nagradu nazvanu Best Smartphone 2019 Award of Asia Mobile Awards.

Samsung Galaxy A80 dostupan u Hrvatskoj

Samsung Galaxy A80 dostupan u Hrvatskoj

15.07.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je svoj najnoviji pametni telefon iz A serije – Samsung Galaxy A80, čiji su glavni aduti prva rotirajuća trostruka kamera i novi Infinity beskonačni ekran. Preporučena maloprodajna cijena Galaxy A80 je 4.799 kuna, a od sljedećeg tjedna će biti dostupan na prodajnim mjestima u crnoj, zlatnoj i srebrnoj boji.