Nano tehnologija budućnosti - „smart“ leće

Nano tehnologija budućnosti  - „smart“ leće

Foto: Fotolia

Tehnološka i gadget budućnost iz ove perspektive čini se izvrsna, dobili smo još jedan dokaz kako je zdrava konkurencija najbitnija za svako tržište. Samsung se tako odlučio konkurirati Googleovom Glassu sa nečim pomalo bizarno futurističkim – kontaktnim lećama, i to naravno onima koje su sposobne puno više toga napraviti nego obične.

Kako i svaka priča tako i ova kreće s glasinama, da su više istraživačkih organizacija, uključujući dva Samsungova odjela počela na razvijanju nano tehnologije koja se može koristiti kako bi se stvorile „smart“ kontaktne leće.

Ova glasina je potvrđena, i to od veoma relevantnog izvora, kemijskog inženjera na Ulsan National institutu i vođe ovog projekta Jang-Ung Parka koji je izjavio kako je cilj projekta izraditi nosivi display u obliku kontaktne leće koji može apsolutno sve kao i Google Glass. Lijepo je to kada konkurenti tjeraju jedni druge na velike korake unaprijed u tehnologiji, koji nam pokazuju da svijet tehnologija poput one iz Star Treka nije zapravo toliko ni nemoguć.

Što se tiče ovog istraživanja, tim projekta je uspješno prikopčao diodu koja reagira na svjetlosne podražaja na jednu najobičniju kontaktnu leću kakvu se može kupiti bilo gdje u svijetu. Nakon uspješnog postavljanja diode fiksirali su je koristeći kombinaciju grafitnog i srebrenog nanowarea, a sva ta tehnologija testirana je na zečevima, budući da imaju oči najsličnije ljudskima, te se nije zabilježila nijedna nuspojava. Za sada je poznato da su znanstvenici uspjeli spojiti samo jedan pixel na leću, tako da je ona daleko od onog priželjkivanog.

Ovakva tehnologija pomalo i zastrašuje i obećava, pogotovo kada se razmisli što će se sve moći postići nano tehnologijom u budućnosti. Možda je i Google onaj koji bi se trebao pobojati za svoj Google Glass ili bilo kakvu verziju sličnog proizvoda, jer će, kada „smart“ leće izađu na tržište, biti jako teško sustići takvu vrstu tehnologije i razvitka – ako se sada već ne počnu pripremati.

Još iz kategorije

Reakcija Huawei na najave Googlea

Reakcija Huawei na najave Googlea

20.05.2019. komentiraj

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta, a kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji, ističu iz Huaweia na najave otkazivanja suradnje s Googleom.

Lenovo predstavio ThinkBook laptope

Lenovo predstavio ThinkBook laptope

20.05.2019. komentiraj

Lenovo je na događanju Transform 3.0 Accelerate predstavio novi podbrand posvećen malim i srednjim tvrtkama pod nazivom ThinkBook, započevši s novom linijom ultra tankih Windows 10 prijenosnika koji donose prenosivost i jednostavnost korištenja modernih uređaja usmjerenih potrošačima.

Pametni satovi uskoro će znati sve što ste radili tijekom dana

Pametni satovi uskoro će znati sve što ste radili tijekom dana

19.05.2019. komentiraj

Pametni satovi napokon su posljednjih nekoliko godina uspjeli pridobiti značajniju bazu korisnika, što se može zahvaliti njihovim općenitim poboljšanjima, boljem dizajnu, ali i činjenici da su mlađe generacije postale samostalnije i lakše kupuju ono što ih zanima. No, stvari su postale i jezovite nakon istraživanja provedenog od strane stručnjaka na Carnegie Mellon University Human-Computer Interaction Institute (HCII).