Na tržište stiže Canon EOS 1Dx Mark III

Na tržište stiže Canon EOS 1Dx Mark III

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Canon Europe predstavlja svoj vrhunski fotoaparat za snimanje sportskih događaja i životinja u divljini EOS-1D X Mark III koji nudi profesionalnim fotografima neograničene mogućnosti i munjevitu brzinu. S dramatično poboljšanim performansama praćenja pri automatskom fokusiranju, kvalitetom slike i mogućnostima komunikacije, ovaj fotoaparat predstavlja vrh Canonove serije EOS-1.

Canonov novi fotoaparat s vrha ponude nudi nevjerojatne brzine snimanja do 20 sličica u sekundi s praćenjem putem automatskog fokusiranja i poboljšanim visokim ISO performansama, pa se s njim svaki put postiže žuđeni savršeni snimak. Senzor za automatsko fokusiranje fotoaparata EOS-1D X Mark III ima 28 puta veću središnju razlučivost u odnosu na svog prethodnika kako bi se zadovoljila potreba profesionalnih fotografa za većom preciznošću i fokusiranjem na objekte u raznim scenarijima. Osim toga, taj fotoaparat nudi impresivno 5.5K 12-bitno interno snimanje RAW videozapisa – to je prvi nekinematografski fotoaparat iz serije Canon EOS s tom značajkom koja omogućuje profesionalcima snimanje fotografija, ali i videozapisa vrhunske kvalitete.

EOS-1D X Mark III razvijen je na temelju povratnih informacija svjetske zajednice fotografa korisnika modela EOS-1D X i EOS-1D X Mark II, uključujući cijenjene Canonove ambasadore. Canonova bogata tradicija i optička izvrsnost bile su očite u povratnim informacijama profesionalaca tijekom testiranja. Svi su hvalili način na koji EOS-1D X Mark III mijenja automatsko fokusiranje u koracima, njegovu znatno poboljšanu kvalitetu slike i videozapisa i mogućnost brze komunikacije – a sve su to značajke koje omogućuju profesionalcima stvaranje fantastičnih slika i njihovu isporuku naručiteljima brže nego ikad prije.

“Canonovi DLSR-ovi koji se koriste uz rubne linije vrhunskih sportskih utakmica širom svijeta nastavljaju dominirati područjem profesionalne fotografije. Cijeli su niz godina fotoaparati iz serije EOS-1 bili nenadmašni u svojoj pouzdanosti i sposobnosti – upravo ih zato i sâm koristim od 2002. i modela EOS-1D. U mom poslu brzina je sve i zato ću sa zadovoljstvom koristiti EOS-1D X Mark III koji donosi znatno veću brzinu snimanja, izvanredno automatsko fokusiranje i brže sposobnosti komunikacije. U konkurentnoj branši sportske fotografije milisekunde mogu značiti razliku između neupotrebljive slike i one koja će biti na naslovnici nacionalnih novina“, ističe Eddie Keogh, profesionalni sportski fotograf i Canonov ambasador.

EOS-1D X Mark III temelji se na nosaču Canon EF za koji je dostupno više objektiva s automatskim fokusiranjem nego za bilo koji drugi sustav, a sada taj model dolazi s novim sustavom i senzorom za automatsko fokusiranje. Ta tehnologija koju je razvio sam Canon omogućuje veću stabilnost i praćenje, pa profesionalcima daje novu razinu fleksibilnosti i preciznosti prilikom fotografiranja objekata u raznim uvjetima.

U iznimno konkurentnom svijetu profesionalne fotografije nema prostora za mutne slike. S novim senzorom za automatsko fokusiranje ovaj fotoaparat nudi 28 puta veću središnju razlučivost u odnosu na prethodni model i tri puta više točaka automatskog fokusiranja.  To znači nenadmašnu preciznost s kojom fotografi dobivaju još veću slobodu pri stvaranju savršeno oštrih snimaka. U kombinaciji s namjenskim procesorom DIGIC 8 moguće je fokusiranje na objekte u većem rasponu osvjetljenja, uključujući i uvjete u kojima sustavi automatskog fokusiranja slabije kvalitete ne bi uspjeli fokusirati snimku. Osim preciznosti fokusiranja u uvjetima slabog osvjetljenja, ovaj je fotoaparat savršen za fotografiranje slabog kontrasta, uzoraka, sitnih detalja i dijagonalnih crta – dakle, svega što je prije bilo posebno teško snimiti.

Sustav automatskog fokusiranja programira se putem dubinskog učenja i može prepoznati ljudske subjekte u cijelom nizu sportskih situacija radi njihova iznimno brzog fokusiranja zahvaljujući novorazvijenom sustavu naprednog praćenja subjekata. S tim sustavom dubinskog učenja fotoaparat će se fokusirati na glavu ili lice subjekta, što je i primarno mjesto fokusa ljudskog oka prilikom gledanja slika, čak i u situacijama kad su subjektove oči prekrivene primjerice kacigom ili zaštitnim naočalama. Fotoaparat je dobio i novu automatsku postavku vrste AF-a za fino ugađanje postavki automatskog fokusa tako da odgovaraju subjektu. Time je postavljanje sustava automatskog fokusiranja lakše nego ikad prije, što je savršeno za profesionalce koji snimaju subjekte koji su povremeno posve zaklonjeni.

Zahvaljujući novom procesoru DIGIC X koji je razvio Canon, senzoru od 20,1 megapiksela, sustavu zrcala i zatvaraču, EOS-1D X Mark III ima kompetitivnu prednost u branši jer postiže vodeću brzinu snimanja od 16 sličica u sekundi.

Optičko tražilo koje je ključno za snimanje vrhunskih svjetskih sportskih događaja i životinja u divljini nudi fotografima bolje povezivanje sa subjektima uz čist i jasan pregled bez kašnjenja. U načinu rada Live View fotoaparat može snimati brzinom od 20 sličica u sekundi s mehaničkim ili elektroničkim zatvaračem i punim automatskim fokusiranjem, čime se dodatno proširuju kreativne mogućnosti.

Da bi postigao tako velike brzine snimanja nemoguće kod fotoaparata drugih proizvođača Canon je osmislio inovativnu tehnologiju kojom unaprjeđuje sustav SLR zrcala. Uz Canonovu mehaničku inženjersku superiornost taj fotoaparat skoro da ne bilježi nikakve pomake zrcala, što znači da se njegova zrcala vraćaju u položaj maksimalno brzo i precizno, usmjeravajući svjetlost u senzor za automatsko fokusiranje kako bi se napravilo očitanje brže nego ikada prije.

EOS-1D X Mark III prvi je Canonov fotoaparat sa slikovnim senzorom nove generacije koji podržava brža očitanja i manji šum te tako odgovara na potrebe profesionalaca za DLSR-om s manjim šumom i većim performansama. CMOS senzor punog kadra razlučivosti 20,1 megapiksela ovog fotoaparata nudi i dosad najširi ISO raspon kod jednog Canona. S proširenim postavkama od ISO 50 do ISO 819 200, EOS-1D X Mark III profesionalcima nudi i fleksibilnost fotografiranja u različitim uvjetima.

Zahvaljujući senzorovoj većoj mogućnosti uklanjanja šuma profesionalci mogu u postprodukciji mijenjati ekspoziciju slika tako da šum ne utječe na tamna područja slike, čime se dobiva još bolji dinamički raspon nego kod prethodnih modela. EOS-1D X Mark III prvi je fotoaparat na tržištu koji koristi revolucionarni novi niskoprolazni filtar s visokom razinom detalja, koji uzorkuje osvjetljenje u većem broju točaka kako bi se postigle oštrije slike veće razlučivosti uz sprječavanje efekta moiréa. To je i prvi EOS model koji podržava format HEIF (High Efficiency Image File Format). Taj format nove generacije utemeljen na kodeku HEVC omogućuje spremanje slika s 10-bitnim podacima u datoteci veličine ekvivalentne JPEG-u uz manje artefakata uslijed kompresije. Fotoaparat koristi i novu generaciju memorijskih kartica CFexpress koje nude tri puta veću brzinu pisanja od dosad najbržih kartica CFast i omogućuju rafalno snimanje više od 1000 slika u formatu RAW.

Zahvaljujući svom novom senzoru i procesoru, EOS-1D X Mark III sada je i Canonov najnapredniji proizvod za snimanje videozapisa sa zamjenjivim objektivom pored onih iz serije Cinema EOS – nudi razlučivost 4K punog kadra i podržava 12-bitno interno snimanje u format RAW. To je prvi nekinematografski Canonov fotoaparat koji nudi RAW snimanje te bogat raspon boja i tonova koji se mogu izdvojiti u postprodukciji radi superiorne kvalitete slike. Osim toga, tim se fotoaparatom može snimiti videozapis kao 12-bitna CRM datoteka razlučivosti 5.5K (5472x2886), omogućujući vrlo detaljne oversamplirane 4K snimke čime se zadovoljava potreba za videozapisima visoke kvalitete.

Fotoaparat može snimati i pomoću značajke Canon Log Gamma čime se dobiva 10-bitna HEVC/H.265 datoteka, pa profesionalci imaju puno mogućnosti uređivanja i neograničene kreativnosti. Odgovarajući na potrebe za brzinom, EOS-1D X Mark III podržava snimanje datoteka u MP4 kontejner radi brzog prijenosa podataka. To je i prvi fotoaparat iz serije EOS-1 koji podržava Move Digital IS – stabilizaciju slike u 5 osi koja poništava širok raspon pokreta. To je značajka koja se dosad susretala samo kod Canonovih filmskih kamera s vrha ponude poput modela EOS C500 Mark II.

Prilikom korištenja modela EOS-1D X Mark III podržan je Dual Pixel CMOS AF u načinima rada 4K i RAW , a kad su oni upareni s Movie Digital IS-om, profesionalci mogu biti sigurni da će snimljeni filmovi biti krajnje oštro fokusirani i mirni u svim uvjetima ili scenarijima, što je savršeno za ad hoc snimanje videozapisa.

Idući u korak sa sve kraćim rokovima isporuke i odgovarajući na potrebu profesionalaca da lako i brzo isporučuju snimljene sadržaje, EOS-1D X Mark III prvi je fotoaparat iz serije EOS-1 koji ima ugrađen Wi-Fi i Bluetooth. Wi-Fi se može koristiti za spajanje na FTP, povezivanje putem uslužnog programa EOS Utility i povezivanje s pametnim telefonom. Povezivanje putem Bluetootha odvija se preko protokola Bluetooth Low Energy, nudeći stalnu vezu s kompatibilnim pametnim uređajem uz istovremenu minimalnu potrošnju baterijskog napajanja, što je idealno za dane kad se puno snima. Otvaranjem aplikacije Canon Camera Connect EOS-1D X Mark III automatski se povezuje s kompatibilnim uređajima , čime se omogućuje pregled i dijeljenje slika te daljinsko snimanje Live View jednim dodirom.

Uz ugrađen GPS profesionalci mogu uz slike zabilježiti podatke o lokaciji, što je posebno korisno terenskim sportskim fotografima i fotografima životinja u prirodi. Fotoaparat putem ugrađenog Etherneta ili novog opcionalnog bežičnog prijenosnika datoteka WFT-E9 prenosi podatke brže nego što je to radio EOS-1D X Mark II. U kombinaciji s jednostavnijim mrežnim postavkama time se znatno unaprjeđuje rad profesionalcima.

Postojećim korisnicima modela iz serije EOS-1D bit će lako rukovati fotoaparatom EOS-1D X Mark III jer će uživati u jednostavnoj navigaciji i provjerenoj ergonomiji. Kućište od magnezijeve slitine nudi trajnost kakva se očekuje od Canonovih fotoaparata EOS-1 – novi model otporan je na ekstremne vremenske uvjete te je vrhunski zaštićen od atmosferilija. EOS-1D X Mark III olakšava i snimanje u mraku ili uvjetima slabog osvjetljenja zahvaljujući osvijetljenim gumbima. Ta je značajka dodana izravno kao rezultat povratnih informacija profesionalaca. Cijeli niz gumba na fotoaparatu osvjetljava se nakon pritiska odgovarajućeg gumba na zaslonu, pa je raspoznavanje raznih gumba puno lakše. Ponovno se nude neograničene mogućnosti snimanja.

Fotoaparat nudi i dodatne kontrole za odabir točaka automatskog fokusiranja, ugrađene u gumb za uključivanje AF-a. Tako fotografi mogu u hodu mijenjati točke automatskog fokusiranja radi postizanja najbolje kompozicije, čime se dodatno pojednostavnjuje rad. Profesionalci mogu uživati i u znatno dužem trajanju iste baterije LP-E19 – sada je moguće snimiti 2850 snimaka po punjenju. Time se smanjuje mogućnost da fotograf propusti snimiti savršenu sliku jer je morao promijeniti bateriju, zaključuju u Canonu.

Još iz kategorije

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

13.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics ostvarila je napredak prema ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti zadanih do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i „novi život“ za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronički otpad.

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

12.08.2022.

Google je 19. srpnja najavio testiranje novih pametnih naočala s tehnologijom proširene stvarnosti (AR), zbog čega se ponovno pojavilo pitanje postaljeno još 2013., o tome mogu li one zamijeniti pametne telefone.

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

10.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima. Galaxy Watch5 poboljšava značajke na koje se potrošači oslanjaju svaki dan, dok je Galaxy Watch5 Pro – najnoviji dodatak Galaxy Watch seriji – najizdržljiviji i najkompletniji Samsung pametni sat dosad, tvrde u Samsungu i dodaju da Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Ovi omogućavaju korisnicima da lakše ispunjavaju svoje.