Na tržište lansiran ZTE Open pogonjen Firefox OS-om

Na tržište lansiran ZTE Open pogonjen Firefox OS-om

Na tržište je plasiran prvi novi smartphone predstavljen nedavno u Španjolskoj, a pogonjen je Firefox OS-om, koji se ovime uključuje u borbuna mobilnom tržištu. Radi se o uređaju ZTE Open sa zaslonom od 3,5 inča, 1GHz single-core procesorom i 256 MB RAM-a, koji će koštati primamljivih 39 eura. Čini se da s njime iz Mozille ne žele preuzeti top-end tržišta već žele zasjesti na tron u tržištima koja karakterizira prelazak sa 'običnih' na smartphone uređaje.

Uređaj košta 69 eura, ali dolazi u paketu sa pay-as-you-go kreditnom karticom sa 30 eura i 4GB memorijskom karticom. Kupci također mogu odabrati da se prijave za dvogodišnji ugovor te plaćaju uređaj 2,38 eura mjesečno.

ZTE Open će koristiti Firefox mobilni operativni sustav (Firefox OS), HTML-baziranu open-source platformu koja podržava Twitter, Facebook te Nokia HERE karte sa offline funkcionalnosti. Također ima i prilagodljivu aplikacijsku tražilicu za koju Mozilla tvrdi da pretvara uređaj na način da zadovolji sve korisnikove potrebe u bilo kojem trenutku.

"Na primjer, tražite najdražeg glazbenog izvođača i dobijete i rezultate za kupnju najdraže pjesme, ulaznica za koncert ili čak opciju da svoju najdražu pjesmu slušate bez prestanka. Omogućava vam stvaranje ili preuzimanje aplikacija za jednokratnu upotrebu te vam pomaže dobiti točan sadržaj koji želite, kada želite. "

Iako je Mozilla usmjerena na drugačije tržište na kojem vlada duopola nositelja Androida i iOSa, PCWorld je izvijestio o istraživanju koje je proveo s programerima u vezi Firefox OS, gdje je 25% ispitanika izjavilo da su "jako zainteresiran" o novoj platformi što je puno manje od 87% i 78%  iOS i Android zainteresiranih.

Unatoč tome, Firefox OS je vidio značajnu potporu iz telekoma, koji vide platformu kao način na koji se vlast na mobilnom tržištu može preuzeti od Googlea i Applea. Kao i Telefonica, Telenor i Deutsche Telekom su također u Mozillinom timu, i nadaju se da će proširiti platformu preko istočne Europe.

"Potrošači ne bi trebali biti zatočeni na bilo kojem sustavu, već bi trebali imati izbor da konzumiraju sadržaj koji žele i fleksibilnost da ga mogu uzeti sa sobom kada promijene uređaj", rekao je glavni operativni direktor tvrtke Telefonica  José María Álvarez-Pallete,  "Vjerujemo da smartphoneovi trebaju biti otvoreni i da je web platforma koja to može omogućiti".

Dok su BlackBerryeve i Microsoftove borbe pokazale kako je teško osporiti Android i iOS, i podupiratelji i ljubitelji Firefox OSa vjeruju da će ciljajući nove sudionike u svijetu pametnih telefona, tvrtka biti u mogućnosti pronaći značajno uporište na tržištu, te usput poremetiti račune konkurenciji.

Još iz kategorije

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

19.07.2019. komentiraj

Nakon što je u srpnju prošle godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala svoj prvi pametni telefon, Smart N9, ponuda njihovih mobilnih uređaja sada je bogatija za još jedan model. Riječ je o pametnom telefonu visokih performansi po pristupačnoj cijeni, koji je nazvan A1 Alpha.

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

16.07.2019. komentiraj

Iako svoju stvarnu primjenu uopće nema, a pitanje je kada će i imati jer se čekaju još natječaji za koncesije za 5G mrežu, kineski je proizvođač pametnih telefona po cijeni od 7500 kuna i to od kolova na tržište lansirao Huawei Mate 20 X (5G). Ovaj mobitel je prvi put predstavljen u Barceloni na MWC 2019 krajem veljače ove godine.

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

16.07.2019. komentiraj

Huaweijev trenutačno najjači model pametnih telefona, P30 Pro, nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade. Taj je model proglašen najboljim pametnim telefonom na ovogodišnjem MWC 2019 Shanghai Summitu gdje je osvojio nagradu nazvanu Best Smartphone 2019 Award of Asia Mobile Awards.