Na tržište lansiran ZTE Open pogonjen Firefox OS-om

Na tržište lansiran ZTE Open pogonjen Firefox OS-om

Na tržište je plasiran prvi novi smartphone predstavljen nedavno u Španjolskoj, a pogonjen je Firefox OS-om, koji se ovime uključuje u borbuna mobilnom tržištu. Radi se o uređaju ZTE Open sa zaslonom od 3,5 inča, 1GHz single-core procesorom i 256 MB RAM-a, koji će koštati primamljivih 39 eura. Čini se da s njime iz Mozille ne žele preuzeti top-end tržišta već žele zasjesti na tron u tržištima koja karakterizira prelazak sa 'običnih' na smartphone uređaje.

Uređaj košta 69 eura, ali dolazi u paketu sa pay-as-you-go kreditnom karticom sa 30 eura i 4GB memorijskom karticom. Kupci također mogu odabrati da se prijave za dvogodišnji ugovor te plaćaju uređaj 2,38 eura mjesečno.

ZTE Open će koristiti Firefox mobilni operativni sustav (Firefox OS), HTML-baziranu open-source platformu koja podržava Twitter, Facebook te Nokia HERE karte sa offline funkcionalnosti. Također ima i prilagodljivu aplikacijsku tražilicu za koju Mozilla tvrdi da pretvara uređaj na način da zadovolji sve korisnikove potrebe u bilo kojem trenutku.

"Na primjer, tražite najdražeg glazbenog izvođača i dobijete i rezultate za kupnju najdraže pjesme, ulaznica za koncert ili čak opciju da svoju najdražu pjesmu slušate bez prestanka. Omogućava vam stvaranje ili preuzimanje aplikacija za jednokratnu upotrebu te vam pomaže dobiti točan sadržaj koji želite, kada želite. "

Iako je Mozilla usmjerena na drugačije tržište na kojem vlada duopola nositelja Androida i iOSa, PCWorld je izvijestio o istraživanju koje je proveo s programerima u vezi Firefox OS, gdje je 25% ispitanika izjavilo da su "jako zainteresiran" o novoj platformi što je puno manje od 87% i 78%  iOS i Android zainteresiranih.

Unatoč tome, Firefox OS je vidio značajnu potporu iz telekoma, koji vide platformu kao način na koji se vlast na mobilnom tržištu može preuzeti od Googlea i Applea. Kao i Telefonica, Telenor i Deutsche Telekom su također u Mozillinom timu, i nadaju se da će proširiti platformu preko istočne Europe.

"Potrošači ne bi trebali biti zatočeni na bilo kojem sustavu, već bi trebali imati izbor da konzumiraju sadržaj koji žele i fleksibilnost da ga mogu uzeti sa sobom kada promijene uređaj", rekao je glavni operativni direktor tvrtke Telefonica  José María Álvarez-Pallete,  "Vjerujemo da smartphoneovi trebaju biti otvoreni i da je web platforma koja to može omogućiti".

Dok su BlackBerryeve i Microsoftove borbe pokazale kako je teško osporiti Android i iOS, i podupiratelji i ljubitelji Firefox OSa vjeruju da će ciljajući nove sudionike u svijetu pametnih telefona, tvrtka biti u mogućnosti pronaći značajno uporište na tržištu, te usput poremetiti račune konkurenciji.

Još iz kategorije

Nove popularne igre dostupne u Huawei AppGallery trgovini

Nove popularne igre dostupne u Huawei AppGallery trgovini

12.08.2020. komentiraj

Huawei AppGallery razvija se iznimno brzim tempom, s pregršt globalnih, ali i velikim brojem lokalnih aplikacija koje je moguće preuzeti. Huaweijeva trgovina aplikacija, koja je jedna je od tri najpopularnije na svijetu, upravo je obogaćena igrama Orbia, Square Bird i Yovo.

LG isporučuje 20 milijuna OLED panela za iPhone 12

LG isporučuje 20 milijuna OLED panela za iPhone 12

11.08.2020. komentiraj

Apple će ove jeseni predstaviti novu iPhone seriju i jedan od najvećih dobitnika bit će LG. Jer, ta četiri najavljena modela koristit će OLED panele i južnokorejski će proizvođač morati popuniti prazninu koju Samsung ne može.

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

08.08.2020. komentiraj

Prirodne prepreke između hardvera uvelike utječu na iskustvo potrošača kojima je sve više potrebno pametnije povezivanje različitih uređaja koje posjeduju. Huawei je zato ponudio svojim korisnicima napredno rješenje za povezivanje kroz Huawei Share tehnologiju kako bi im se omogućilo da jednostavno povežu sve svoje uređaje, bez obzira jesu li na poslu, kod kuće ili u pokretu.