Na tržište lansiran ZTE Open pogonjen Firefox OS-om

Na tržište lansiran ZTE Open pogonjen Firefox OS-om

Na tržište je plasiran prvi novi smartphone predstavljen nedavno u Španjolskoj, a pogonjen je Firefox OS-om, koji se ovime uključuje u borbuna mobilnom tržištu. Radi se o uređaju ZTE Open sa zaslonom od 3,5 inča, 1GHz single-core procesorom i 256 MB RAM-a, koji će koštati primamljivih 39 eura. Čini se da s njime iz Mozille ne žele preuzeti top-end tržišta već žele zasjesti na tron u tržištima koja karakterizira prelazak sa 'običnih' na smartphone uređaje.

Uređaj košta 69 eura, ali dolazi u paketu sa pay-as-you-go kreditnom karticom sa 30 eura i 4GB memorijskom karticom. Kupci također mogu odabrati da se prijave za dvogodišnji ugovor te plaćaju uređaj 2,38 eura mjesečno.

ZTE Open će koristiti Firefox mobilni operativni sustav (Firefox OS), HTML-baziranu open-source platformu koja podržava Twitter, Facebook te Nokia HERE karte sa offline funkcionalnosti. Također ima i prilagodljivu aplikacijsku tražilicu za koju Mozilla tvrdi da pretvara uređaj na način da zadovolji sve korisnikove potrebe u bilo kojem trenutku.

"Na primjer, tražite najdražeg glazbenog izvođača i dobijete i rezultate za kupnju najdraže pjesme, ulaznica za koncert ili čak opciju da svoju najdražu pjesmu slušate bez prestanka. Omogućava vam stvaranje ili preuzimanje aplikacija za jednokratnu upotrebu te vam pomaže dobiti točan sadržaj koji želite, kada želite. "

Iako je Mozilla usmjerena na drugačije tržište na kojem vlada duopola nositelja Androida i iOSa, PCWorld je izvijestio o istraživanju koje je proveo s programerima u vezi Firefox OS, gdje je 25% ispitanika izjavilo da su "jako zainteresiran" o novoj platformi što je puno manje od 87% i 78%  iOS i Android zainteresiranih.

Unatoč tome, Firefox OS je vidio značajnu potporu iz telekoma, koji vide platformu kao način na koji se vlast na mobilnom tržištu može preuzeti od Googlea i Applea. Kao i Telefonica, Telenor i Deutsche Telekom su također u Mozillinom timu, i nadaju se da će proširiti platformu preko istočne Europe.

"Potrošači ne bi trebali biti zatočeni na bilo kojem sustavu, već bi trebali imati izbor da konzumiraju sadržaj koji žele i fleksibilnost da ga mogu uzeti sa sobom kada promijene uređaj", rekao je glavni operativni direktor tvrtke Telefonica  José María Álvarez-Pallete,  "Vjerujemo da smartphoneovi trebaju biti otvoreni i da je web platforma koja to može omogućiti".

Dok su BlackBerryeve i Microsoftove borbe pokazale kako je teško osporiti Android i iOS, i podupiratelji i ljubitelji Firefox OSa vjeruju da će ciljajući nove sudionike u svijetu pametnih telefona, tvrtka biti u mogućnosti pronaći značajno uporište na tržištu, te usput poremetiti račune konkurenciji.

Još iz kategorije

Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

21.05.2019. komentiraj

Pametni zvučnici i općenito pametni uređaji za domove sve su veći hit na tržištu i to se moglo vidjeti kroz četvrti kvartal prošle godine, gdje su samo na europskom tržištu dosegli brojku od 33 milijuna isporuka, što je rast od 15,1 posto na godišnjoj razini.

Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu

Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu

20.05.2019. komentiraj

Kineski Huawei nedavno je na hrvatskom tržištu ponudio još jedan povoljni uređaj iz serije prvenstveno namijenjene mlađim korisnicima, Y5 2019. Taj je pametni telefon najnoviji dodatak cjenovno povoljnoj Y obitelji poznatoj po visokoj vrijednosti koja se dobiva za skromnu cijenu.

Reakcija Huawei na najave Googlea

Reakcija Huawei na najave Googlea

20.05.2019. komentiraj

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta, a kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji, ističu iz Huaweia na najave otkazivanja suradnje s Googleom.