MWC 2019: LG predstavio novi V50 ThinQ i G8 ThinQ

MWC 2019: LG predstavio novi V50 ThinQ i G8 ThinQ
Dražen Tomić / Tomich Productions

Južnokorejski LG obećao je da će na MWC sajmu u Barceloni predstaviti 5G pametni telefon i to je ispunio. Svjetlo dana ugledao je LG V50 ThinQ i na tržištu će biti već idućeg mjeseca. Uz njega je predstavljen i flagship LG G8 ThinQ, ali i poseban dodatak za V50, o kojem više u nastavku teksta jer izdvaja ovu kompaniju od ostatka konkurencije.

LG V50 ThinQ

Riječ je o moćnom uređaju koji ne prati G seriju već V seriju koja se nadmeće sa Samsung Note 9 i phabletima te klase. A najveća prednost svakako su 5G mogućnosti, što ujedno može biti i mana za LG. Jer, 5G će tek u drugoj polovici ove godine uzeti maha u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje LG V50 prvo stiže, što znači da bi sami uređaj morao ponuditi još detalja da bi mu se korisnici okrenuli.

Njih ima, daleko od toga. Napredni Qualcomm Snapdragon 855 pogonit će uređaj s OLED zaslonom od 6,4 inča, 6GB RAM, 128GB ROM i microSD mogućnostima do 2TB, ima Android 9.0 Pie. Također, baterija od 4000mAh više je nego moćna pa bi se trebao osjetiti skok u odnosu na LG V40. Kad se već njega spominje, a nije bez razloga, treba napomenuti očite prepreke s kojima se suočava LG.

Prethodnik je bio kritiziran zbog činjenice da ne nudi konkretniji napredak u odnosu na V30 i da u odnosu na konkurenciju ipak podosta zaostaje performansama. Ne i cijenom... A sad imamo nasljednika koji ponovno nije otišao daleko naprijed. Primjerice, radna memorija i kapacitet uređaja ostali su na istoj razini, kamera je ponovno trostruka (12+12+16MP), dok je prednja ponovno dvostruka (8+5MP).

Čak je i dizajn praktički identičan pa se čini da LG nije uložio previše truda nego je sve karte odigrao na 5G, kako bi ispunio obećanje. A s obzirom da je američki operater Sprint bio ključni partner za razvoj LG V50, on dolazi ekskluzivno prvo u njegovim paketima, pa bi LG i mogao zabilježiti neloš uspjeh na američkom tržištu. Ukoliko cijene budu osjetno niže no kod Samsunga i Huaweija, LG bi mogao napraviti iskorak, posebno jer su sve navedene mane ipak navedene na pogled, u praksi bi ovo mogla biti istinska zvjerka. Posebno ako njegov dodatak zaživi "punim plućima".

LG V50 ThinQ drugi zaslon


Naime, riječ je o zasebnom zaslonu za V50 koji dolazi u veličini od 6,2 inča, što znači da je neznatno manji od "prave" verzije i ima FHD+ OLED rezoluciju. Pozicije u kojima se zakreće su mu ili 104 ili 180 stupnjeva. Ponovno, uređaj ne bi bio moguć bez partnerstva sa Sprintom, a u prilog tome idu i izjave da se na njima radilo upravo u SAD-u. Ali, lako za to, ono što oduševljava je način na koji se LG odlučio boriti s konkurencijom. Umjesto da predstavlja posebni savitljivi uređaj, LG ostavlja korisnicima da sami odluče što žele, pa tako dodatni zaslon dolazi zasebno kao svojevrsna maska i kad se "priključi" na V50, služi kao drugi zaslon. Iznimno podsjeća na Nintendo DS, a i namijenjen je igrama, samo što zasad jedina licencirana za V50 jest Lineage Revolutio. Naravno, to se može promijeniti i bilo bi dobro da se nadoda još igara jer V50 ima potencijal u ovom smislu.

LG G8 ThinQ

Na kraju, uređaj od kojeg bi LG ipak trebao najviše profitirati. Nasljednik G7 nije razočarao i s obzirom da će doći na tržište po cijeni od oko 700 eura, trebao bi se pozicionirati rame uz rame s konkurencijom, za kojom ne zaostaje kad su performanse u pitanju. Samo, na tržištu ga se može očekivati u svibnju ili lipnju, ne ranije. Barem kad je riječ o Europi.

Pogoni ga osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 855, ima QHD+ OLED zaslon od 6,1 inča (1440x3120, 564ppi) zaštićen , bateriju od 3500mAh i to je osjetna nadogradnja u odnosu na 3000mAh kod G7. Kao i V50, ima 6GB RAM, 128GB ROM i microSD mogućnosti do 2TB. Ipak, LG je ostao na dvostrukoj glavnoj kameri (16+12MP) i dvostrukoj prednjoj (8MP), što bi mu ponovno moglo donijeti zaostatak za konkurencijom, osim ako softverski sve nije dovedeno do savršenstva. Tek će za odabrana tržišta ponuditi trostruku (12+16+12MP).

I sad dolazimo do noviteta, koji zapravo zasad nailazi većinom na kritike. Hand ID otključava uređaj dlanom jer prepoznaje vene na njemu i LG tvrdi da je to sigurnije no otisak prsta. Možda, ali je nespretnije i duže traje. Ipak, uz tu mogućnost i posebnu Z Cameru, moguće je uređajem upravljati na daljinu, bez riječi, samo pokretima ruku. Tek treba isprobati u praksi kako to funkcionira. Ako nije dobro, uvijek ostaje skener za otisak prsta straga ispod kamera.

No, LG ne bi bio LG da ne nudi nešto inovativno. I to nije sve, Crystal Sound OLED zapravo pretvara zaslon u zvučnik, čime se dobilo na prostoru i zvuk je "čišći". A kad smo kod zvuka, port za slušalice je ostao dio dizajna. Treba napomenuti i da je sprijeda zaslon zaštićen s Gorilla Glass 5, a straga s Gorilla Glass 6. To također odvaja LG G8 od konkurencije.

LG G8s ThinQ

Riječ je o nešto slabijoj verziji flagshipa, ali jedva primjetnoj. Neće imati Crystal Sound OLED, imat će 64 ili 128GB ROM, nešto veći zubac (eng., notch) i sve ostale mogućnosti identične kao "jača" verzija. Nadajmo se da će u Europu stići ipak obje verzije.