MWC 2018: Nokia predstavila 5 novih mobitela, među njima je flagship Nokia 8 i „banana“ 8110

MWC 2018: Nokia predstavila 5 novih mobitela, među njima je flagship Nokia 8 i „banana“ 8110

Nokia se na Mobile World Congress (MWC) sajmu u Barceloni predstavila u punom sjaju zahvaljujući kompaniji HMD Global, koja stoji iza nje proizvodnim lancem, pa i marketingom. Ukratko, znatiželjnici će imati prilike kroz nekoliko dana vidjeti novih pet mobilnih uređaja u njenom asortimanu, a od toga su četiri pametna telefona i jedan klasični mobilni telefon.

Sve to se događa na krilima velikog uspjeha iz posljednjeg kvartala prošle godine, u kojem je Nokia prodajom nadmašila velika imena kao OnePlus, Google Pixel, HTC i Motorola. Stoga, zanimljivo je za vidjeti što sve Nokia, odnosno HMD Global, nudi za 2018. godinu.

1. Nokia 8 Sirocco

Riječ je o flagship modelu za ovu godinu, ima OLED zaslon od 5,5 inča s omjerom 18:9, 2K rezoluciju, bežično napajanje baterije, IP67 zaštitu protiv vode i prašine, a s obzirom na sve te flagship specifikacije, takva će biti i početna cijena - 749 eura. Na tržištu će biti u travnju.

Naravno, nisu ovo jedine specifikacije koje su otkrivene, Nokia 8 Sirocco imat će Qualcomm Snapdragon 835, što znači da se radi o prošlogodišnjoj tehnologiji i to je minus koji bi ipak trebao rušiti cijenu s obzirom da će konkurencija imati Snapdragon 845. Ali, zato će ovaj uređaj imati 6GB RAM, što može potencijalnim korisnicima biti prevaga.

2. Nokia 7 Plus

Ovaj uređaj srednjeg ranga jest za one kojima bi Nokia 8 Sirocco mogla biti preskupa ili ne žele toliko novca dati za pametni telefon. Koštat će 399 eura kad se pojavi u travnju na tržištu, imat će FHD+ zaslon od šest inča s omjerom 18:9, procesor će biti Snapdragon 660 i uređaj će imat 4GB RAM.

3. Nokia 6

Ovaj pametni telefon poboljšana je verzija prošlogodišnjeg modela Nokia 6, koji je imao osmojezgreni procesor Snapdragon 430 od 1,1GHz. Ovogodišnji model ima Snapdragon 630, koji bi trebao poboljšati performanse uređaja za 80 posto, barem tako tvrde u HMD Global. Osim toga, Nokia 6 ima FHD zaslon i 3GB ili 4GB RAM, a početna cijena kad stigne u travnju na tržište, bit će joj 279 eura.

4. Nokia 1

Uređaj niže ranga, dolazi u travnju na tržište i koštat će samo 70 eura. Ali, treba znati da ima Android Go, koji je ogoljena verzija Androida, imat će samo 1GB RAM (ili manje) i namijenjen je onima s ne prevelikim potrebama kad su pametni telefoni u pitanju.

5. Nokia 8110

Kao što je prošle godine predstavljena novija legendarna Nokia 3310, tako će i ove godine "banana telefon" Nokia 8110. Dolazi u svibnju, koštat će 79 eura, baterija mu traje 20 dana, ima poznatu igru Zmija i 4G mogućnosti, što je na Nokia 3310 nedostajalo. Uz to, Nokia 8110 može služiti i kao hotspot, što je svakako plus.

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.