MWC 2014: Razvijanje fotografija s mobitela na starinski način uz Enfojer

MWC 2014: Razvijanje fotografija s mobitela na starinski način uz Enfojer

Enfojer je sprava koja omogućuje razvijanje fotografija direktno s ekrana pametnih telefona, i to starinskim procesom koji je u fotografiji bio dominantan stoljećima, ističe za ICTbusiness.info Vanda Voloder, direktorica u Foto Pogonu koji stoji iza ovog rješenja koje je dobilo priliku uz podršku Hrvatske gospodarske komore za predstavljanje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih telefonija Mobile World Congress 2014. krajem veljače u Barceloni.

„Nakon sto smo počeli raditi na Fojo appu, shvatili smo da smo na tragu dobre priče i htjeli smo je pod svaku cijenu dalje razvijati. Usporedno s tim, mučila nas je činjenica da tamne komore diljem svijeta nestaju, što se počelo događati otkako je prvo digitalna, pa ubrzo i mobilna fotografija počela dominirati tržištem i rješenje se nametnulo samo od sebe“, ističe Vanda Voloder.

Prema njezinim riječima, htjeli su ljudima ponuditi najbolje iz oba svijeta i tako je nastao Enfojer. Prvi prototip su napravili kod kuće od rastavljenog aparata, modelarske mase i izolir trake, isprobali ga, vidjeli da funkcionira i bacili se na posao, pojašnjava Vanda Voloder i dodaje kako danas imaju gotov proizvod.

„U projekt je uloženo dosta novca, s obzirom na to da se ovdje ipak radi o ozbiljnoj proizvodnji koja je smještena u Hrvatskoj, međutim, ti su podaci poslovna tajna. Krajnja cijena za korisnika bi trebala iznositi oko 250 dolara, ovisno o uvjetima distribucije i maržama distributera“, ističe Vanda Voloder.

Što se tiče odlaska u Barcelonu na Mobile World Congress 2014., vrlo su zahvalni HGK-u na pruženoj prilici koju planiraju iskoristiti koliko god budu mogli, tvrdi Vanda Voloder i dodaje da u Barceloni žele ostvariti poslovne kontakte vezane uz distribuciju i nove projekte te naravno, predstaviti hrvatski proizvod i hrvatsku pamet u najboljem svjetlu.

„Enfojer je na svjetsko tržište izašao putem crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo gdje je prikupio značajan broj narudžbi sa svih kontinenata. Distribucija u SAD-u i Velikoj Britaniji je već dogovorena, polako gradimo distribucijsku mrežu po Europi i Australiji, i načelno, Enfojer je proizvod koji je namijenjen izvozu na svjetsko tržište. Konkurenciju u pravom smislu nemamo s obzirom na to da je Enfojer potpuna inovacija pod patentnom zaštitom“, zaključuje Vanda Voloder.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.