MWC 2014: Razvijanje fotografija s mobitela na starinski način uz Enfojer

MWC 2014: Razvijanje fotografija s mobitela na starinski način uz Enfojer

Enfojer je sprava koja omogućuje razvijanje fotografija direktno s ekrana pametnih telefona, i to starinskim procesom koji je u fotografiji bio dominantan stoljećima, ističe za ICTbusiness.info Vanda Voloder, direktorica u Foto Pogonu koji stoji iza ovog rješenja koje je dobilo priliku uz podršku Hrvatske gospodarske komore za predstavljanje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih telefonija Mobile World Congress 2014. krajem veljače u Barceloni.

„Nakon sto smo počeli raditi na Fojo appu, shvatili smo da smo na tragu dobre priče i htjeli smo je pod svaku cijenu dalje razvijati. Usporedno s tim, mučila nas je činjenica da tamne komore diljem svijeta nestaju, što se počelo događati otkako je prvo digitalna, pa ubrzo i mobilna fotografija počela dominirati tržištem i rješenje se nametnulo samo od sebe“, ističe Vanda Voloder.

Prema njezinim riječima, htjeli su ljudima ponuditi najbolje iz oba svijeta i tako je nastao Enfojer. Prvi prototip su napravili kod kuće od rastavljenog aparata, modelarske mase i izolir trake, isprobali ga, vidjeli da funkcionira i bacili se na posao, pojašnjava Vanda Voloder i dodaje kako danas imaju gotov proizvod.

„U projekt je uloženo dosta novca, s obzirom na to da se ovdje ipak radi o ozbiljnoj proizvodnji koja je smještena u Hrvatskoj, međutim, ti su podaci poslovna tajna. Krajnja cijena za korisnika bi trebala iznositi oko 250 dolara, ovisno o uvjetima distribucije i maržama distributera“, ističe Vanda Voloder.

Što se tiče odlaska u Barcelonu na Mobile World Congress 2014., vrlo su zahvalni HGK-u na pruženoj prilici koju planiraju iskoristiti koliko god budu mogli, tvrdi Vanda Voloder i dodaje da u Barceloni žele ostvariti poslovne kontakte vezane uz distribuciju i nove projekte te naravno, predstaviti hrvatski proizvod i hrvatsku pamet u najboljem svjetlu.

„Enfojer je na svjetsko tržište izašao putem crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo gdje je prikupio značajan broj narudžbi sa svih kontinenata. Distribucija u SAD-u i Velikoj Britaniji je već dogovorena, polako gradimo distribucijsku mrežu po Europi i Australiji, i načelno, Enfojer je proizvod koji je namijenjen izvozu na svjetsko tržište. Konkurenciju u pravom smislu nemamo s obzirom na to da je Enfojer potpuna inovacija pod patentnom zaštitom“, zaključuje Vanda Voloder.

Još iz kategorije

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

A1 Alpha pametni telefon stigao u prodaju

19.07.2019. komentiraj

Nakon što je u srpnju prošle godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala svoj prvi pametni telefon, Smart N9, ponuda njihovih mobilnih uređaja sada je bogatija za još jedan model. Riječ je o pametnom telefonu visokih performansi po pristupačnoj cijeni, koji je nazvan A1 Alpha.

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

Huaweijev 5G pametni telefon moguće od kolovoza nabaviti i u Hrvatskoj

16.07.2019. komentiraj

Iako svoju stvarnu primjenu uopće nema, a pitanje je kada će i imati jer se čekaju još natječaji za koncesije za 5G mrežu, kineski je proizvođač pametnih telefona po cijeni od 7500 kuna i to od kolova na tržište lansirao Huawei Mate 20 X (5G). Ovaj mobitel je prvi put predstavljen u Barceloni na MWC 2019 krajem veljače ove godine.

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

Huawei P30 Pro najbolji pametni telefon MWC-a u Šangaju

16.07.2019. komentiraj

Huaweijev trenutačno najjači model pametnih telefona, P30 Pro, nastavlja nizati uspjehe i osvajati nagrade. Taj je model proglašen najboljim pametnim telefonom na ovogodišnjem MWC 2019 Shanghai Summitu gdje je osvojio nagradu nazvanu Best Smartphone 2019 Award of Asia Mobile Awards.