MWC 2014: Razvijanje fotografija s mobitela na starinski način uz Enfojer

MWC 2014: Razvijanje fotografija s mobitela na starinski način uz Enfojer

Enfojer je sprava koja omogućuje razvijanje fotografija direktno s ekrana pametnih telefona, i to starinskim procesom koji je u fotografiji bio dominantan stoljećima, ističe za ICTbusiness.info Vanda Voloder, direktorica u Foto Pogonu koji stoji iza ovog rješenja koje je dobilo priliku uz podršku Hrvatske gospodarske komore za predstavljanje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih telefonija Mobile World Congress 2014. krajem veljače u Barceloni.

„Nakon sto smo počeli raditi na Fojo appu, shvatili smo da smo na tragu dobre priče i htjeli smo je pod svaku cijenu dalje razvijati. Usporedno s tim, mučila nas je činjenica da tamne komore diljem svijeta nestaju, što se počelo događati otkako je prvo digitalna, pa ubrzo i mobilna fotografija počela dominirati tržištem i rješenje se nametnulo samo od sebe“, ističe Vanda Voloder.

Prema njezinim riječima, htjeli su ljudima ponuditi najbolje iz oba svijeta i tako je nastao Enfojer. Prvi prototip su napravili kod kuće od rastavljenog aparata, modelarske mase i izolir trake, isprobali ga, vidjeli da funkcionira i bacili se na posao, pojašnjava Vanda Voloder i dodaje kako danas imaju gotov proizvod.

„U projekt je uloženo dosta novca, s obzirom na to da se ovdje ipak radi o ozbiljnoj proizvodnji koja je smještena u Hrvatskoj, međutim, ti su podaci poslovna tajna. Krajnja cijena za korisnika bi trebala iznositi oko 250 dolara, ovisno o uvjetima distribucije i maržama distributera“, ističe Vanda Voloder.

Što se tiče odlaska u Barcelonu na Mobile World Congress 2014., vrlo su zahvalni HGK-u na pruženoj prilici koju planiraju iskoristiti koliko god budu mogli, tvrdi Vanda Voloder i dodaje da u Barceloni žele ostvariti poslovne kontakte vezane uz distribuciju i nove projekte te naravno, predstaviti hrvatski proizvod i hrvatsku pamet u najboljem svjetlu.

„Enfojer je na svjetsko tržište izašao putem crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo gdje je prikupio značajan broj narudžbi sa svih kontinenata. Distribucija u SAD-u i Velikoj Britaniji je već dogovorena, polako gradimo distribucijsku mrežu po Europi i Australiji, i načelno, Enfojer je proizvod koji je namijenjen izvozu na svjetsko tržište. Konkurenciju u pravom smislu nemamo s obzirom na to da je Enfojer potpuna inovacija pod patentnom zaštitom“, zaključuje Vanda Voloder.

Još iz kategorije

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.

Samsung predstavlja Galaxy Fold

Samsung predstavlja Galaxy Fold

21.02.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je dugo očekivani Galaxy Fold preklopni uređaj kojim se otvara potpuno nova mobilna kategorija uređaja. Galaxy Fold ima prvi na svijetu 7,3-inčni Infinity Flex zaslon koji se preklapa u kompaktan uređaj s pokrovnim zaslonom te nudi nove mogućnosti multitaskinga, gledanja videozapisa, igranja igara i raznih drugih mogućnosti koja će upotpuniti ovo jedinstveno korisničko iskustvo, tvrde njegovi tvorci.

Samsung predstavio novi Galaxy Tab S5e

Samsung predstavio novi Galaxy Tab S5e

21.02.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je najnoviji Galaxy Tab S5e. Novi je tablet tanji, lakši i dizajniran s pametnim značajkama. Uređaj dolazi s 10,5-inčnim zaslonom i velikim kapacitetom baterije.