MSI očekuje da će cijene DDR5 RAM-a na početku biti više i do 60 posto spram DDR4

MSI očekuje da će cijene DDR5 RAM-a na početku biti više i do 60 posto spram DDR4

Foto: DepositPhotos

Tržište će uskoro evoluirati s DDR4 memorije na DDR5, što je normalno jer novija generacija donosi superiorniju tehnologiju, odnosno, brzinu, performanse i kvalitetu u globalu. Nažalost, čini se i da će u samom startu biti skuplje 50 do 60 posto no DDR4, navodi MSI.

Dakle, to je oko dvostruko više nego procjene otprije dva mjeseca, kad se spominjalo poskupljenje od 30 posto.

Sreća u nesreći je da komercijalno tržište to neće primjetiti do 2023., ali samo zato što proizvođači do onda neće žuriti s implementacijom te vrste memorije u računala. Kad krenu, porast će cijene. Samim time, jasno je da će većina potencijalnih potrošača ipak "stisnuti kočnicu" dok se situacija na tržištu ne uravnoteži. A, tvrdi MSI, za to će trebati oko dvije godine jer je to uobičajeno razdoblje prije "hvatanja" ravnoteže.

Potražnja će ipak postojati već dogodine i "pokrivat" će oko deset posto ukupnog DRAM tržišta u 2022. A do 2024. će, prema podacima kompanije Omdia, DDR5 činiti oko 43 posto ukupnog DRAM tržišta. Stoga, podosta brzo će se provoditi tranzicija.

Od toga će ponajprije profitirati južnokorejski Samsung, najveći DRAM proizvođač na svijetu. Zato se itekako žestoko priprema na novu eru i DDR5 no zasad iz kompanije ne stižu nikakve informacije po tom pitanju. Barem ne detaljnije, u smislu komercijalne dostupnosti. Zasad se sva proizvodnja veže uz veće poslovne sustave.

I to izaziva podosta uzbuđenja jer Samsung je uspio na jedan serverski dio postaviti 768GB radne memorije, što je maestralno i potvrđuje koje mogućnosti donosi DDR5. A sve to zahvaljujući prvom integriranom upravljaču energijom (eng. integrated power managament) IC-u za DDR5 dual in-ine memoriju i novom čipu koji podržava spomenutih 768GB.

Što se pak mobilnog tržišta tiče, Samsung u Pyeongtaeku od prošle godine proizvodi 10nm 16GB LPDDR5 DRAM čipove...

Nekako je dojam da će Samsung biti spreman na sve izazove koje donose promjene na tržištu, ali Samsung je jedna kompanija, da bi sve funkcioniralo besprijekorno, a tu se misli na situaciju s prihvatljivim cijenama i zadovoljenjem potražnje, potrebno je da se i konkurencija uključi u sve na adekvatan način.

Još iz kategorije

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

15.01.2022.

Kompanija Anker stoji iza jednog tržištu omiljenih prijenosnih projektora - Nebula Mars II Pro. A na CES sajmu u Las Vegasu predstavljen je novi temeljen na laserskoj tehnologiji - Nebula Cosmos Laser.

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

15.01.2022.

OnePlus 10 Pro jedna je od najvećih priča CES sajma u Las Vegasu, bar što se pametnih telefona tiče. Posebno jer će sredinom siječnja biti predstavljen u Kini, a vrlo brzo nakon toga naći će se na tržištu diljem svijeta.

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

15.01.2022.

Korporacija Xiaomi je 13. siječnja primila obavijest Njemačkog saveznog ureda za informacijsku sigurnost (BSI) da je BSI završio s revizijom pametnih telefona Xiaomi s fokusom na Njemačku. BSI je zaključio kako ne može identificirati niti jednu nepravilnost koja bi zahtijevala daljnju istragu ili druge mjere. Konkretno, BSI nije otkrio prijenos bilo kakvih filtracijskih lista, kako je navedeno u izvornom izvješću.