Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Iako naši uređaji postaju sve manji i manji, njihov utjecaj na okoliš se ne smanjuje. Naime, iako bi se činilo da su proizvođači naučili nešto iz prošlosti, kad su velika računala zagađivala okoliš jer generirala enormnih količina ugljičnog dioksida (CO2) koji bi potom zagađivao zrak, to se nije dogodilo i proizvođači i dalje traže jeftinije načine proizvodnje umjesto za okoliš prihvatljivijih.

Dokazali su to stručnjaci s kanadskog sveučilišta McMaster. I ne samo to, dokazali su da pametni telefoni u ovom trenutku jesu jedan od najvećih zagađivača okoliša na svijetu. Što i nije čudno ako se uzme u obzir da ih se godišnje prodaje oko dvije milijarde i da se proizvođači ne pridržavaju ekoloških normi.

Primjerice, CO2 koji su generirali ICT uređaji u 2007. godini iznosio je jedan posto, a do 2040. činit će 14 posto. Ali, laici će se svejedno pitati kako je moguće da sad kad se prodaje manje računala i kad su općenito ICT uređaji manji, zagađuje okoliš do te mjere... Vrlo jednostavno, od cjelokupnog CO2 koji ispušta pametni telefon u razdoblju od dvije godine, između 85 i 95 posto ispusti se već prilikom same proizvodnje jer potrebno je doći do potrebnog materijala, što nije jednostavan proces.

Proizvođačima je u cilju da se pametni telefoni mijenjaju svake godine, ali kad bi ih korisnici imali uz sebe koju godinu duže, napravili bi velike stvari za okoliš. No, nije problem samo pametni telefon koji imamo u rukama, problem su i podatkovni centri te serveri u njima. Oni rade pojačanim intenzitetom što se povećava korištenje naših digitalnih ljubimaca.

Ukratko, jedina rješenja zasad za okoliš su da prestanemo kupovati pametne telefone tako često i da ih koristimo što je manje moguće. Nažalost, to nije praktično ni idealno pa bi nekako logičnije bilo prisiliti proizvođače da se počnu ponašati odgovornije u samoj proizvodnji. Što, naravno, povećava troškove, a oni bi vrlo vjerojatno bili prebačeni na krajnjeg korisnika...

Još iz kategorije

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

29.05.2020. komentiraj

ADATA Technology predstavlja vanjsku bateriju T5000C, kapaciteta 5000 mAh. Donoseći jedinstveni dizajnerski pristup vanjskim memorijama, kompaktni T5000C opremljen je prekrasno ugraviranim cvjetnim uzorkom osvježavajućeg, proljećem inspiriranog izgleda i ugodnog osjećaja na dodir. Baterija dolazi u dvije zračne, pastelne boje koje savršeno pristaju uz cvjetni uzorak. Osim sjajnog izgleda, T5000C donosi i sjajne karakteristike, uključujući USB tip A i tip C priključke koji podržavaju dvosmjerno punjenje.

AOC proširuje svoj portfelj monitora za poslovne korisnike

AOC proširuje svoj portfelj monitora za poslovne korisnike

29.05.2020. komentiraj

U vremenima povećane potrebe za monitorima većih veličina, poboljšanim opcijama povezivanja i još boljom kvalitetom slike, specijalist za monitore AOC najavljuje novu P2 seriju monitora za poslovne korisnike.

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

28.05.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je na domaćem tržištu početak prodaje novih modela iz Lifestyle linije televizora za 2020. godinu – The Serif i The Frame. Ove modele karakterizira istančan dizajn, koji se uklapa u svaki interijer, ali i dobro poznata Quantum Dot tehnologija, visoka rezolucija i napredne funkcije na bazi umjetne inteligencije koje svaku sliku unaprjeđuje do 4K kvalitete.