Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Iako naši uređaji postaju sve manji i manji, njihov utjecaj na okoliš se ne smanjuje. Naime, iako bi se činilo da su proizvođači naučili nešto iz prošlosti, kad su velika računala zagađivala okoliš jer generirala enormnih količina ugljičnog dioksida (CO2) koji bi potom zagađivao zrak, to se nije dogodilo i proizvođači i dalje traže jeftinije načine proizvodnje umjesto za okoliš prihvatljivijih.

Dokazali su to stručnjaci s kanadskog sveučilišta McMaster. I ne samo to, dokazali su da pametni telefoni u ovom trenutku jesu jedan od najvećih zagađivača okoliša na svijetu. Što i nije čudno ako se uzme u obzir da ih se godišnje prodaje oko dvije milijarde i da se proizvođači ne pridržavaju ekoloških normi.

Primjerice, CO2 koji su generirali ICT uređaji u 2007. godini iznosio je jedan posto, a do 2040. činit će 14 posto. Ali, laici će se svejedno pitati kako je moguće da sad kad se prodaje manje računala i kad su općenito ICT uređaji manji, zagađuje okoliš do te mjere... Vrlo jednostavno, od cjelokupnog CO2 koji ispušta pametni telefon u razdoblju od dvije godine, između 85 i 95 posto ispusti se već prilikom same proizvodnje jer potrebno je doći do potrebnog materijala, što nije jednostavan proces.

Proizvođačima je u cilju da se pametni telefoni mijenjaju svake godine, ali kad bi ih korisnici imali uz sebe koju godinu duže, napravili bi velike stvari za okoliš. No, nije problem samo pametni telefon koji imamo u rukama, problem su i podatkovni centri te serveri u njima. Oni rade pojačanim intenzitetom što se povećava korištenje naših digitalnih ljubimaca.

Ukratko, jedina rješenja zasad za okoliš su da prestanemo kupovati pametne telefone tako često i da ih koristimo što je manje moguće. Nažalost, to nije praktično ni idealno pa bi nekako logičnije bilo prisiliti proizvođače da se počnu ponašati odgovornije u samoj proizvodnji. Što, naravno, povećava troškove, a oni bi vrlo vjerojatno bili prebačeni na krajnjeg korisnika...

Još iz kategorije

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

Cijene SSD-ova bi uskoro mogle znatno porasti

22.07.2019. komentiraj

Proteklih mjeseci cijene radne memorije i SSD diskova bile su poprilično niske u odnosu kako znaju biti, ali to vrijeme blagostanja polako završava pa svi kojim treba prostora za pohranu ili više memorije na računalima, trebali bi požuriti s kupovinom pa da izbjegnu neminovan rast cijena.

Novi veliki memorijski čipovi za pametne telefone iz Samsunga

Novi veliki memorijski čipovi za pametne telefone iz Samsunga

22.07.2019. komentiraj

Korejski Samsung objavio je kako je krenula serijska proizvodnja 12GB LPDDR5 mobilnog DRAM-a. Osim što je prilagođeno 5G značajkama i umjetnoj inteligenciji u izradi budućih pametnih telefona, novo rješenje ubrzat će rast segmenta memorije. Samsung krajem mjeseca planira započeti i masovnu proizvodnju paketa te memorije pri čemu će svaki modul sadržavati osam 12GB čipova.

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

Sony predstavio nove bežične slušalice s potiskivanjem buke

21.07.2019. komentiraj

Kompanija Sony proširila je seriju 1000X dodatkom nove generacije bežičnih slušalica. Model WF-1000XM3 odlikuje tehnologija potiskivanja buke koja je poboljšana novim HD procesorom QN1 i Dual Noise Sensor tehnologijom.