Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Mobiteli zagađuju okoliš mnogo brže nego se mislilo

Iako naši uređaji postaju sve manji i manji, njihov utjecaj na okoliš se ne smanjuje. Naime, iako bi se činilo da su proizvođači naučili nešto iz prošlosti, kad su velika računala zagađivala okoliš jer generirala enormnih količina ugljičnog dioksida (CO2) koji bi potom zagađivao zrak, to se nije dogodilo i proizvođači i dalje traže jeftinije načine proizvodnje umjesto za okoliš prihvatljivijih.

Dokazali su to stručnjaci s kanadskog sveučilišta McMaster. I ne samo to, dokazali su da pametni telefoni u ovom trenutku jesu jedan od najvećih zagađivača okoliša na svijetu. Što i nije čudno ako se uzme u obzir da ih se godišnje prodaje oko dvije milijarde i da se proizvođači ne pridržavaju ekoloških normi.

Primjerice, CO2 koji su generirali ICT uređaji u 2007. godini iznosio je jedan posto, a do 2040. činit će 14 posto. Ali, laici će se svejedno pitati kako je moguće da sad kad se prodaje manje računala i kad su općenito ICT uređaji manji, zagađuje okoliš do te mjere... Vrlo jednostavno, od cjelokupnog CO2 koji ispušta pametni telefon u razdoblju od dvije godine, između 85 i 95 posto ispusti se već prilikom same proizvodnje jer potrebno je doći do potrebnog materijala, što nije jednostavan proces.

Proizvođačima je u cilju da se pametni telefoni mijenjaju svake godine, ali kad bi ih korisnici imali uz sebe koju godinu duže, napravili bi velike stvari za okoliš. No, nije problem samo pametni telefon koji imamo u rukama, problem su i podatkovni centri te serveri u njima. Oni rade pojačanim intenzitetom što se povećava korištenje naših digitalnih ljubimaca.

Ukratko, jedina rješenja zasad za okoliš su da prestanemo kupovati pametne telefone tako često i da ih koristimo što je manje moguće. Nažalost, to nije praktično ni idealno pa bi nekako logičnije bilo prisiliti proizvođače da se počnu ponašati odgovornije u samoj proizvodnji. Što, naravno, povećava troškove, a oni bi vrlo vjerojatno bili prebačeni na krajnjeg korisnika...

Još iz kategorije

Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu

Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu

20.05.2019. komentiraj

Kineski Huawei nedavno je na hrvatskom tržištu ponudio još jedan povoljni uređaj iz serije prvenstveno namijenjene mlađim korisnicima, Y5 2019. Taj je pametni telefon najnoviji dodatak cjenovno povoljnoj Y obitelji poznatoj po visokoj vrijednosti koja se dobiva za skromnu cijenu.

Reakcija Huawei na najave Googlea

Reakcija Huawei na najave Googlea

20.05.2019. komentiraj

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta, a kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji, ističu iz Huaweia na najave otkazivanja suradnje s Googleom.

Lenovo predstavio ThinkBook laptope

Lenovo predstavio ThinkBook laptope

20.05.2019. komentiraj

Lenovo je na događanju Transform 3.0 Accelerate predstavio novi podbrand posvećen malim i srednjim tvrtkama pod nazivom ThinkBook, započevši s novom linijom ultra tankih Windows 10 prijenosnika koji donose prenosivost i jednostavnost korištenja modernih uređaja usmjerenih potrošačima.