Mobian je mobilni Linux OS baziran na Debianu

Mobian je mobilni Linux OS baziran na Debianu

Foto: DepositPhotos

Sad kad je podosta pametnih telefona dizajniranih kako bi mogli pokretati GNU/Linux distribucije, postoji i sve više developera koji rade na operativnim sustavima upravo za pametne telefone. A jedan od posljednjih je Mobian, koji nije baš potpuno nova distribucija već skup softvera načinjenih da bi pokretali popularni Debian operativni sustav na pametnom telefonu ili tabletu.

Tako nešto uspjelo je developerima dodavanjem Phosh korisničkog sučelja na Debian, a sve kako bi ga učinili što sličnijim operativnom sustavu za pametne telefone. Uz to, dodali su ponešto mobilnih aplikacije za web surfanje, upravljanje datotekama, gaming i komunikaciju. Sve u svemu, jedan vrlo zanimljiv "paket".

Podržane aplikacije uključuju Chromium, Firefox, Calls, Files i Telegram, nudi se media player, Mastadon client, tekst editor, pratitelj vremena, Manga čitač i provjeritelj (eng. authenticator).

Već postoje Mobian fotografije za Pinephone i postoje planovi omogućiti softver na Librem 5 pametni telefon i PineTab tablet. Dakle, misli se na podosta stvari i bez obzira što nije riječ o hardverski najboljim mogućim rješenjima, svakako su pametni telefoni s ovim svježim operativnim sustavom zanimljivi. Ako nikome, onda entuzijastima.

Jer, iza svega također stoje entuzijasti, čiji je cilj stvoriti nešto zanimljivo, originalno, novo i funkcionalno. Ukratko, alternativu onome što postoji na tržištu. I svakako im to polazi za rukom jer Mobian ima i noćni mod rada, nudi podršku za WiFi i podatkovni promet, zajedno s Bluetooth i GPS načinima povezivanja. Radi i hardver-akcelerirani video, kao i audio. Nažalost, ne postoji podrška za baš sav hardver.

Primjerice, Mobian još uvijek ne podržava kameru, enkripciju cijelog diska, USB umrežavanje i USB OTG. Ali, s vremenom će biti i to omogućeno jer Mobian je posao u stvaranju, ali sve će doći na svoje.

Još iz kategorije

Uz novi Note i tablet, Samsung predstavio i  novi pametni sat i slušalice

Uz novi Note i tablet, Samsung predstavio i novi pametni sat i slušalice

06.08.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics jučer je uz novu Galaqxy Note seriju i novu seriju tableta predstavila i novi pametni sat Galaxy Watch3 i bežične slušalice Galaxy Buds Live. Galaxy Watch3 je najinovativniji pametni sat dosad, prekrasnog izgleda s brojnim opcijama za zdravlje i wellness, dok Galaxy Buds Live bežične slušalice predstavljaju najnoviji tehnološki napredak na području kvalitete zvuka unutar ergonomskog, stilskog privlačnog dizajna, tvrde u kompaniji.

Samsung predstavio pet novih uređaja Galaxy ekosustava – dolaze novi Galaxy Note i tableti

Samsung predstavio pet novih uređaja Galaxy ekosustava – dolaze novi Galaxy Note i tableti

05.08.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics po prvi je put iz Koreje virtualno održala Galaxy Unpacked, događaj na kojem se predstavljaju novi, snažni i inovativni flagship uređaji. Na prijenosu uživo otkriveno je čak pet novih uređaja, čiji je cilj pružiti ultimativno korisničko iskustvo prilagođenom svijetu koji se ubrzano mijenja. Riječ je o najsnažnijim Note uređajima dosad –  Galaxy Note20 i Galaxy Note 20 Ultra, tabletima Galaxy Tab S7 i S7+, koji su namijenjeni za produktivnost i kreativnost, novom vrhunskom pametnom satu s naprednim značajkama za brigu o zdravlju Galaxy Watch3, elegantnim i ergonomskim bežičnim slušalicama s odličnom kvalitetom zvuka Galaxy Buds Live te preklopnom pametnom telefonu nove generacije Galaxy Z Fold2 s novim, značajnim poboljšanjima.

Novi CAT pametni telefon s naprednom termalnom kamerom

Novi CAT pametni telefon s naprednom termalnom kamerom

04.08.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je Cat S62 Pro  pametni telefon s termalnim snimanjem i FLIR Lepton senzorom najviše dostupne razlučivosti. Cat S62 Pro treća je generacija serije Cat 60 i ekskluzivno je opremljen najnovijom termalnom tehnologijom tvrtke FLIR. Zahvaljujući senzoru FLIR Lepton 3.5 i novoj aplikaciji MyFLIR Pro, Cat S62 Pro donosi četverostruko povećanje broja termalnih piksela i nenadmašan komplet značajki unutar aplikacije.