Microsoftov novi alat pomaže u spašavanju izgubljenih podataka

Microsoftov novi alat pomaže u spašavanju izgubljenih podataka

Foto: Fotolia

Microsoft je u tišini predstavio novu mogućnost zvanu Windows File Recovery za Windows 10 verziju 2004 ili noviju. Ali, postoji jedan sitni problemčić - Windows File Recovery je aplikacija temeljena na naredbenom retku. Odnosno, u originalnom govoru - to je command-line aplikacija.

Također, dostupna je isključivo na Microsoft Storeu i nekima to može biti prepreka koju ne misle prijeći. Ipak, kad se pogleda što sve ovaj novi alat nudi, jasno je da će se naći podosta zainteresiranih za njegovo preuzimanje, neovisno o tome što se nalazi isključivo u Microsoft Storeu.

Naime, ako ste slučajno obrisali bitnu datoteku ili bilo što drugo, a potom ispraznili Recycle Bin, ne morate očajavati - Windows File Recovery će vam vratiti izgubljeno. Upravo na taj način Microsoft reklamira novu mogućnost i ona je osvježenje jer dosad se ovisilo o alatima "treće strane", koji su rijetko bili besplatni i ne baš prečesto korisni.

Za Windows File Recovery Microsoft navodi da će uspijevati vratiti ne samo te izgubljene stvari nakon brisanja, već i nakon brisanja cijelog diska ili SD kartice, USB diskova, pa i kamera.

Jer, kroz Signature mod, Windows File Recovery se širi dalje od NTFS povrata podataka i "ulazi" u dublje dijelove uređaja. Konkretnije, alat funkcionira u tri moda - Default, Segment i Signature.

Default mod je unaprijed postavljen i radi dok su prisutni MFT i segmenti datoteka, znani i kao File Records Segments (FRS). Segment mod ne treba MFT, ali treba segmente. Pod time se misli na ime, datum, veličinu, tip... Signature mod samo zahtijeva prisutnost podataka i pretražuje specifične tipove. Ne funkcionira za male datoteke i ovaj mod koristi se kad treba povratiti podatke na eksternim uređajima. Nijedan drugi mod to ne može.

Izniman je ovo korak naprijed za Microsoft, posebno jer je alat potpuno besplatan i čini se itekako funkcionalan.

Još iz kategorije

Prodaja laptopa i desktop PC-a proživljava renesansu

Prodaja laptopa i desktop PC-a proživljava renesansu

23.01.2021. komentiraj

Tržište desktop i prijenosnih računala u padu je otkako su pametni telefoni, a kasnije i tableti, stigli u živote ljudi diljem svijeta. Čini se, unatoč znakovima oporavka, da će on uslijediti tek u 2022.

Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

Prodaju mobitela u 2020. niti 5G nije mogao spasiti

22.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa učinila je svoje i tržište pametnih telefona jedno je od gubitaških. Nažalost, čak ni ubrzani razvoj 5G tehnologije nije uspio promijeniti stvari na bolje.

Mobastična rasprodaja Xiaomi mobitela u Tele2

Mobastična rasprodaja Xiaomi mobitela u Tele2

22.01.2021. komentiraj

Uskoči u novu godinu s novim mobitelom jer je početak godine idealno vrijeme za neke nove odluke i promjenu starih navika. Ako već dulje tražiš novi mobitel ili ti postojeći više ne pruža jednako dobro iskustvo korištenja u odnosu na novije uređaje, požuri u Tele2, gdje te čeka „mobastična“ rasprodaja odličnih Xiaomi uređaja.