Microsoftov novi alat pomaže u spašavanju izgubljenih podataka

Microsoftov novi alat pomaže u spašavanju izgubljenih podataka

Foto: Fotolia

Microsoft je u tišini predstavio novu mogućnost zvanu Windows File Recovery za Windows 10 verziju 2004 ili noviju. Ali, postoji jedan sitni problemčić - Windows File Recovery je aplikacija temeljena na naredbenom retku. Odnosno, u originalnom govoru - to je command-line aplikacija.

Također, dostupna je isključivo na Microsoft Storeu i nekima to može biti prepreka koju ne misle prijeći. Ipak, kad se pogleda što sve ovaj novi alat nudi, jasno je da će se naći podosta zainteresiranih za njegovo preuzimanje, neovisno o tome što se nalazi isključivo u Microsoft Storeu.

Naime, ako ste slučajno obrisali bitnu datoteku ili bilo što drugo, a potom ispraznili Recycle Bin, ne morate očajavati - Windows File Recovery će vam vratiti izgubljeno. Upravo na taj način Microsoft reklamira novu mogućnost i ona je osvježenje jer dosad se ovisilo o alatima "treće strane", koji su rijetko bili besplatni i ne baš prečesto korisni.

Za Windows File Recovery Microsoft navodi da će uspijevati vratiti ne samo te izgubljene stvari nakon brisanja, već i nakon brisanja cijelog diska ili SD kartice, USB diskova, pa i kamera.

Jer, kroz Signature mod, Windows File Recovery se širi dalje od NTFS povrata podataka i "ulazi" u dublje dijelove uređaja. Konkretnije, alat funkcionira u tri moda - Default, Segment i Signature.

Default mod je unaprijed postavljen i radi dok su prisutni MFT i segmenti datoteka, znani i kao File Records Segments (FRS). Segment mod ne treba MFT, ali treba segmente. Pod time se misli na ime, datum, veličinu, tip... Signature mod samo zahtijeva prisutnost podataka i pretražuje specifične tipove. Ne funkcionira za male datoteke i ovaj mod koristi se kad treba povratiti podatke na eksternim uređajima. Nijedan drugi mod to ne može.

Izniman je ovo korak naprijed za Microsoft, posebno jer je alat potpuno besplatan i čini se itekako funkcionalan.

Još iz kategorije

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

08.08.2020. komentiraj

Prirodne prepreke između hardvera uvelike utječu na iskustvo potrošača kojima je sve više potrebno pametnije povezivanje različitih uređaja koje posjeduju. Huawei je zato ponudio svojim korisnicima napredno rješenje za povezivanje kroz Huawei Share tehnologiju kako bi im se omogućilo da jednostavno povežu sve svoje uređaje, bez obzira jesu li na poslu, kod kuće ili u pokretu.

Samsung predstavio nove tablet uređaje Galaxy Tab S7 i S7+

Samsung predstavio nove tablet uređaje Galaxy Tab S7 i S7+

07.08.2020. komentiraj


Tvrtka Samsung Electronics je na jučerašnjem virtualnom događaju Galaxy Unpacked predstavila i dva najnovija tablet uređaja: Galaxy Tab S7 i S7+. Galaxy Tab S7+ opremljen je podrškom za 5G  mrežu, a oba uređaja dolaze s poboljšanom S Pen olovkom, tipkovnicom, velikim zaslonom te snažnim procesorom, kao i mnoštvom opcija za obavljanje svakodnevnih zadataka, ali i zabavu.

Uz novi Note i tablet, Samsung predstavio i  novi pametni sat i slušalice

Uz novi Note i tablet, Samsung predstavio i novi pametni sat i slušalice

06.08.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics jučer je uz novu Galaqxy Note seriju i novu seriju tableta predstavila i novi pametni sat Galaxy Watch3 i bežične slušalice Galaxy Buds Live. Galaxy Watch3 je najinovativniji pametni sat dosad, prekrasnog izgleda s brojnim opcijama za zdravlje i wellness, dok Galaxy Buds Live bežične slušalice predstavljaju najnoviji tehnološki napredak na području kvalitete zvuka unutar ergonomskog, stilskog privlačnog dizajna, tvrde u kompaniji.