Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Tako nešto postiže se uz pomoć WoA Installera za Raspberry Pi, koji omogućava pokretanje cijele verzije Windows 10 na tom minijaturnom uređaju. Developer Woa Installera Jose Manuel naglasio je da se inzistiralo na jednostavnosti i da je tako nešto postignuto.

"Nema brige o driverima, UEFI ili bilo kojim drugim naprednim mogućnostima. Sve to obavit će WoA Installer i korisnik će moći uživati u Windows 10 na svom Raspberry Pi", naglasio je Manuel u obraćanju Github zajednici.

Dakle, jedino što korisnik treba da bi sve ovo bilo izvedeno jest Raspberry Pi 3 model B, microSD kartica i Windows 10 ARM64 image. Ukoliko su svi ovi uvjeti ispunjeni, sljedeći korak je preuzeti WoA, a potom Core Package. Kad su oba alata preuzeta, potrebno je pokrenuti WoA Installer i nakon toga uvesti (eng., import) Core Package. Kad se to sve napravi, Windows 10 na Raspberry Pi je spreman za korištenje.

Također, sve ovo nije potpuni novitet jer još 2015. godine Microsoft je omogućio Windows 10 za miniPC Raspberry Pi. Točnije, radilo se o Windows 10 IoT Core koje je tzv. "meko" izdanje Windows 10 sustava. To je samo dokaz da Microsoft već ima temelje, pa je sve skupa, uz pomoć developera, bilo lakše izvedeno.

Pomoglo je i iskustvo koje s Windows 10 ARM otprije ima Microsoft. Jer, kompanija je predstavljala sličnu stvar kroz Windows Phone, Windows RT pa i  Windows IoT. Svi oni su iskustvo Microsoftova operativnog sustava preslikavali na uređajima koje ne pokreću Intel ili AMD procesori. Dakle, nije ponajveća tehnološka kompanija na svijetu nova u ovom segmentu poslovanja, ima iskustva i to su temelji uvođenja poboljšanih noviteta.

Još iz kategorije

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.

Apple osvježio specifikacije iMacova

Apple osvježio specifikacije iMacova

22.03.2019. komentiraj

Apple se napokon odlučio osvježiti liniju svojih iMac stolnih računala, i to na način što nudi nove Intelove procesorske i grafičke čipove za modele od 21,5 i 27 inča. Tako nešto svakako će odobrovoljiti korisnike, koji su strpljivo čekali i čekali čak 652 dana da američki tehnološki velikan malo predahne od iPhonea, streaminga i glazbe pa se vrati malo i korijenima.

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

21.03.2019. komentiraj

Domaći bran mobilnih telefona Noa, iza kojeg stoji koprivnička tvrtka Hangar18 vlasnika Maria Kralja odlučila se na novi veliki iskorak i to prije svega na irsko tržište. I dok su na irskom tržištu sve brzo riješili, pregovori za rusko tržište ipak su potrajali no sada je pred njima veliki izazov kako ispuniti zahtjeve jednog tako velikog tržišta.