Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Tako nešto postiže se uz pomoć WoA Installera za Raspberry Pi, koji omogućava pokretanje cijele verzije Windows 10 na tom minijaturnom uređaju. Developer Woa Installera Jose Manuel naglasio je da se inzistiralo na jednostavnosti i da je tako nešto postignuto.

"Nema brige o driverima, UEFI ili bilo kojim drugim naprednim mogućnostima. Sve to obavit će WoA Installer i korisnik će moći uživati u Windows 10 na svom Raspberry Pi", naglasio je Manuel u obraćanju Github zajednici.

Dakle, jedino što korisnik treba da bi sve ovo bilo izvedeno jest Raspberry Pi 3 model B, microSD kartica i Windows 10 ARM64 image. Ukoliko su svi ovi uvjeti ispunjeni, sljedeći korak je preuzeti WoA, a potom Core Package. Kad su oba alata preuzeta, potrebno je pokrenuti WoA Installer i nakon toga uvesti (eng., import) Core Package. Kad se to sve napravi, Windows 10 na Raspberry Pi je spreman za korištenje.

Također, sve ovo nije potpuni novitet jer još 2015. godine Microsoft je omogućio Windows 10 za miniPC Raspberry Pi. Točnije, radilo se o Windows 10 IoT Core koje je tzv. "meko" izdanje Windows 10 sustava. To je samo dokaz da Microsoft već ima temelje, pa je sve skupa, uz pomoć developera, bilo lakše izvedeno.

Pomoglo je i iskustvo koje s Windows 10 ARM otprije ima Microsoft. Jer, kompanija je predstavljala sličnu stvar kroz Windows Phone, Windows RT pa i  Windows IoT. Svi oni su iskustvo Microsoftova operativnog sustava preslikavali na uređajima koje ne pokreću Intel ili AMD procesori. Dakle, nije ponajveća tehnološka kompanija na svijetu nova u ovom segmentu poslovanja, ima iskustva i to su temelji uvođenja poboljšanih noviteta.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja RGB SSD

ADATA predstavlja RGB SSD

26.05.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavila je RGB SSD za igrače XPG SPECTRIX S40G. Uz stalne brzine čitanja/pisanja do 3500/3000 MB/s, prilagodljivo RGB osvjetljenje i cijeli niz značajki kojima se unaprjeđuju performanse, XPG SPECTRIX S40G logičan je odabir svih koji traže visoke performanse i iznimnu pouzdanost.

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

24.05.2019. komentiraj

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

23.05.2019. komentiraj

U jeku rata između Huaweia i Googla, SAD-a i Kine stiže na tržište novi podbrand Huaweia Honor sa svojom novom serijom pametnih telefona oznake 20. Riječ je o modelima Honor 20 Lite, Honor 20 i naravno očekivano Honor 20 Pro.