Linux maše zbogom floppy disku

Linux maše zbogom floppy disku

Foto: DepositPhotos

Kreator Linuxa Linus Torvalds je “prelomio” i najavio kraj za floppy disk na svom operativnom sustavu, što se možda čini nekako zakašnjelim, ali u okruženju kao što je Linux ostala je potreba za njim zbog kontrolera koji se i dalje emulira u virtualizaciji. No, da se ne ide u detalje, više nitko od developera ne radi na kodu koji se tiče floppy diska i to je zato kraj priče.

Dapače, postoji i termin u engleskom jeziku za situaciju u kojoj na kodu više nitko ne radi - orphaned. Na hrvatskom bi to značilo da je kod postao "siročić", dakle, o njemu više nitko ne brine. A "posljednji Mohikanac" u ovoj priči o hardveru popularnom prije dvadeset i više godina, a ostavljenom od strane PC svijeta prije nekoliko godina, bio je Čeh Jiří Kosina.

Taj developer požalio se da više nema gdje testirati softver s obzirom na nepostojanje hardvera koji bi ga pokrenuo i Torvalds je brzo reagirao najavom o kraju floppy diska na Linuxu. Kao i prije, nikakve nostalgije kod njega nije bilo. Naime, kad je 1991. kreirao Linux, bilo je to na PC 386 s floppy diskom. Još 2012. završio je priču s i386 procesorom, a sad je na red stigao floppy disk.

Naravno, kraj neće nastupiti odmah, s obzirom da se kod još uvijek koristi, no doći će vrlo brzo. Zato je Torvalds i najavio ovako nešto. Kosina je pak pojasnio da se odlučio nastaviti raditi s floppy diskovima jer kad se kod virtualizira, jako je brz. Konkretnije, hardver nije mogao ispuniti ono što softver zapravo ima u sebi i ujedno je dio Linuxa pa kad se to ustanovilo, floppy je ponovno dobio smisao, samo u drugom obliku.

Ali, stiže kraj i za takav način rada s floppyjem, što je nekako razumljivo i to je to. Neće previše ljudi žaliti zbog ovakve situacije, no svakako će postojati poveći broj onih koji će se kroz čitanje svega ovoga čuditi kako to da je netko uopće svih ovih godina radio s floppy diskovima.

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.