Linux maše zbogom floppy disku

Linux maše zbogom floppy disku

Foto: DepositPhotos

Kreator Linuxa Linus Torvalds je “prelomio” i najavio kraj za floppy disk na svom operativnom sustavu, što se možda čini nekako zakašnjelim, ali u okruženju kao što je Linux ostala je potreba za njim zbog kontrolera koji se i dalje emulira u virtualizaciji. No, da se ne ide u detalje, više nitko od developera ne radi na kodu koji se tiče floppy diska i to je zato kraj priče.

Dapače, postoji i termin u engleskom jeziku za situaciju u kojoj na kodu više nitko ne radi - orphaned. Na hrvatskom bi to značilo da je kod postao "siročić", dakle, o njemu više nitko ne brine. A "posljednji Mohikanac" u ovoj priči o hardveru popularnom prije dvadeset i više godina, a ostavljenom od strane PC svijeta prije nekoliko godina, bio je Čeh Jiří Kosina.

Taj developer požalio se da više nema gdje testirati softver s obzirom na nepostojanje hardvera koji bi ga pokrenuo i Torvalds je brzo reagirao najavom o kraju floppy diska na Linuxu. Kao i prije, nikakve nostalgije kod njega nije bilo. Naime, kad je 1991. kreirao Linux, bilo je to na PC 386 s floppy diskom. Još 2012. završio je priču s i386 procesorom, a sad je na red stigao floppy disk.

Naravno, kraj neće nastupiti odmah, s obzirom da se kod još uvijek koristi, no doći će vrlo brzo. Zato je Torvalds i najavio ovako nešto. Kosina je pak pojasnio da se odlučio nastaviti raditi s floppy diskovima jer kad se kod virtualizira, jako je brz. Konkretnije, hardver nije mogao ispuniti ono što softver zapravo ima u sebi i ujedno je dio Linuxa pa kad se to ustanovilo, floppy je ponovno dobio smisao, samo u drugom obliku.

Ali, stiže kraj i za takav način rada s floppyjem, što je nekako razumljivo i to je to. Neće previše ljudi žaliti zbog ovakve situacije, no svakako će postojati poveći broj onih koji će se kroz čitanje svega ovoga čuditi kako to da je netko uopće svih ovih godina radio s floppy diskovima.

Još iz kategorije

Ako putujete, ove tehnološke gadgete obavezno ponesite sa sobom

Ako putujete, ove tehnološke gadgete obavezno ponesite sa sobom

11.12.2019. komentiraj

Poslovna putovanja sastavni su dio radne svakodnevice modernog čovjeka i da bi ona prolazila bez prevelikih problema, potrebno je biti spreman - u potpunosti. Dakle, neke stvari jednostavno ne bi trebalo zaboravljati jer bez njih može doći do situacija koje nikome nisu drage.

Bliži se kraj za Google Glass

Bliži se kraj za Google Glass

10.12.2019. komentiraj

Google Glass “živi” kao proizvod za industriju, u okruženjima koja ih trebaju, ali posljednjih dana u javnost dopiru informacije da bi većina mogućnosti s veljačom 2020. mogla iščeznuti. Naime, Google je odlučio polako prekidati projekt Google Glass i bez obzira što one za Explorerse koji su potrošili oko 1500 američkih dolara od 2013. do 2015. trebaju te pametne naočale, morat će ih se odreći.

Samsung Galaxy Fold rasprodan u periodu prednarudžbi

Samsung Galaxy Fold rasprodan u periodu prednarudžbi

10.12.2019. komentiraj

Svega nekoliko dana nakon što je u Hrvatskoj započela prednarudžba Samsung Galaxy Fold uređaja rasprodane su sve količine ovog najiščekivanijeg pametnog telefona godine, objavili su iz Samsunga. Međutim, kako ističu zbog iznimnog interesa korisnika tvrtka Samsung Electronics je od utorka, 10. prosinca, osigurala dodatne količine uređaja i omogućila nastavak prednarudžbi.