Linux Lite 4.4 spreman je zamjeniti Windows na vašem starom računalu

Linux Lite 4.4 spreman je zamjeniti Windows na vašem starom računalu

Foto: Antonio Jularić

Microsoft se u potpunosti s dolaskom 2020. godine okreće prema Windows 10 operativnom sustavu, ali u takvoj situaciji svoju priliku koristi Linux. Ne samo da bi progurao svoj operativni sustav u punom sjaju, već i da bi progurao jedno oduvijek zanimljivo rješenje - Linux Lite.

Verzija 4.4. odlična je za slabija računala, koja i da žele ne mogu punom snagom "vrtjeti" Windows 10, a odlično je rješenje i za sva druga računala čiji vlasnici nemaju namjeru prelaska na Windows 10. Uz sve to, Linux Lite 4.4 je besplatan. Možda je tako nešto i najbitnije u cijeloj priči. Dakle, lak za uređaj, lak za džep.

Baziran je na Ubuntu LTS 18.04, Xcfe desktop okruženje podsjeća na ono kakvo ima Windows, nudi alternativu za Microsoft Office u vidu LibreOffice i postoji mogućnost lake prijave na Skype, Steam ili Spotify.

Ali, da ne duljimo, evo što sve nudi Linux Lite 4.4:

 • Web Browser - Firefox 65.0 Quantum
 • Email Client - Thunderbird 60.4.0
 • Office Suite - LibreOffice 6.0.7.3
 • Media Player - VLC 3.0.4
 • Image Editor - Gimp 2.10.8
 • System Backup and Restore - Timeshift 19.0.1
 • File Manager - Thunar 1.6.15
 • Base: Ubuntu 18.04.2
 • Kernel: 4.15.0-45
 • Lite Software - dodan Sound Juicer
 • Lite Themes - nadopunjene ikone
 • Lite Welcome - manje promjene
 • Volume level - uklonjen je bug koji bi udvostručio glasnoću koju postavljate

Od ostalih značajki, uklonjeno je sve vezano uz Google+ s obzirom da je od 2. travnja za usluga nedostupna. Nadalje, obavljeno je preseljenje sa Sourceforge distribucijskih servera na OSDN s obzirom da je baš OSDN pomogao u financiranju projekta. Uz sve to, uklonjeni su i poznati bugovi te su općenito uvedena razna poboljšanja.

Još iz kategorije

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

18.11.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio dva nova objektiva za 8K televizijske  kamere opremljena 1,25-inčnim senzorima: terenski zum objektiv UHD-DIGISUPER 51 i prijenosni zum objektiv 7x10.7 KAS S. Razvoj novih zum objektiva za 8K televizijske kamere još je jedna potvrda Canonove izvrsnosti u optičkim tehnologijama. U prethodnih nekoliko godina u produkciji dokumentarnih filmova i prijenosima sportskih događaja širom svijeta počela se koristiti  8K oprema radi stvaranja i prijenosa videozapisa ultravisoke razlučivosti.

Studija pokazuje da imamo krivi pristup ovisnosti o pametnim telefonima

Studija pokazuje da imamo krivi pristup ovisnosti o pametnim telefonima

18.11.2019. komentiraj

Ovisnost o pametnim telefonima realan je problem, o kojem izvještavaju mediji, provode se istraživanja i općenito mu se pristupa s podosta pažnje. No, čini se da je upravo sami pristup potpuno kriv pa nam ne može otkriti što stvara ovisnost, kako se manifestira i kakva je u cijeloj svojoj biti.

INFOGRAFIKA: Koji mobiteli najmanje zrače?

INFOGRAFIKA: Koji mobiteli najmanje zrače?

17.11.2019. komentiraj

Zračenje mobilnih uređaja goruća je tema otkako su se pojavili i to se nije promijenilo s razvojem pametnih telefona, zbog čega je zanimljivo vidjeti koji odašilju najmanje radioaktivnog zračenja. Uvjerljivo su ispred svih ZTE i Samsung modeli pametnih telefona.