LG uvodi NVIDIA G-Sync u OLED TV-e iz 2019.

LG uvodi NVIDIA G-Sync u OLED TV-e iz 2019.

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Južnokorejski LG je prije dvije godine predstavio prvi G-Sync monitor, a ove se godine odlučio to učiniti i s OLED televizorima koje ima u svojoj ponudi. Time se samo pospješila suradnja te kompanije s Nvidijom.

Dakle, prije dvije godine G-Sync se našao na UltraWide modelu 34UC89G sa zaslonom omjera stranica 21:9 i frekvencijom osvježavanja od 144 Hz. Bio je to zapravo određeni test te tehnologije i tražio se način kako je implementirati na OLED TV zaslone, što je očito sad uspjelo južnokorejcima.

Do kraja ove godine stići će firmware, koji nudi podršku za bezbrižnu tranziciju, odnosno, bezbrižno će se moći igrati igre i na televizorima, kao što se može na monitorima. Konkretnije, kompatibilnost ove funkcije imat će LG OLED TV modeli 65- i 55 inča (E9) te oni od 77-, 65- i 55 inča (C9). Ostale mogućnosti u modelima za 2019. su HDMI 2.1 i ALLM (Auto Low Latency Mode).

Velika je to stvar jer dosad se za igre na velikom televizoru moralo odlučiti za HP-ov Omen X Emperium veličine 65 inča, koji je koštao pet tisuća američkih dolara! Ipak, oni su nosili NVIDIA's G-Sync Ultimate tag, dok LG ima G-Sync Compatible jer ne koriste Nvidia procesore. Svejedno, odličan su izbor.

Inače, nakon predstavljanja, tehnologija G-Sync je vrlo brzo postala popularna te je tako Nvidia 2014. imala 62 posto tržišnog udjela u segmentu gaming monitora, a svoj dominantni položaj povećala je na 82 posto godinu dana kasnije.

što se same G-Sync tehnologije tiče, podosta je skuplja od konkurencije, iako služi isto. No, G-Sync iziskuje dodatni čip i certifikaciju. Također, monitori s G-Syncom imaju drugačiji pristup rješavanju situacije kad broj sličica u sekundi padne ispod donje granice radnog raspona same tehnologije (oko 36 Hz). Dođe li do toga, G-Sync modul će multiplicirati trenutnu frekvenciju osvježavanja ekrana, kako bi ona ostala unutar radnog raspona monitora i da bi se nastavila smanjivati percepcija trzanja. Primjerice, padne li broj sličica u sekundi na 30, G-Sync modul će frekvenciju osvježavanja podići na 60 Hz. Padne li na 15 FPS, refresh rate će biti utrostručen na 45 Hz.

A sad se sve to "preslikava" na prestižne LG OLED televizore iz ove godine, daleko jeftinije od spomenutih pet tisuća dolara. Barem dvostruko jeftinije!

Još iz kategorije

Stižu novi LG pametni telefoni

Stižu novi LG pametni telefoni

22.02.2020. komentiraj

LG Electronics (LG) najavljuje liniju pametnih telefona iz serije K za 2020. godinu - K61, K51S i K41S – svi su dizajnirani da pruže prvoklasno iskustvo korisnicima te nude poboljšane kamere, multimedijske funkcije i performanse uz povoljnu cijenu. „Novi pametni telefoni naslijedili su napredne značajke koje su prvi put predstavljene kod LG-evih premium pametnih telefona, a ova tri modela predstavljaju odličan izbor čak i na današnjem jako kompetitivnom tržištu“, ističu iz LG-a.

Nokia telefoni osvojili šest priznanja na dodjeli iF DESIGN nagrada 2020.

Nokia telefoni osvojili šest priznanja na dodjeli iF DESIGN nagrada 2020.

20.02.2020. komentiraj

HMD Global objavio je kako je šest Nokia telefona nagrađeno iF DESIGN nagradom 2020. za izvanredan dizajn. iF DESIGN nagrade dodjeljuje najstarija svjetska nezavisna organizacija za dizajn iF International Forum Design. Ocjenjivačku komisiju čini 78 nezavisnih stručnjaka za dizajn koji su pregledali preko sedam tisuća prijava koje su dobili iz 56 zemalja diljem svijeta.

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

19.02.2020. komentiraj

I dok svi portovi izgledaju praktički identično, tehnologije na kojima se temelje imaju bitne razlike, pa tako Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1 nisu ni približno jednaki. Dapače, dijele ih bitne stavke, koje vrijedi znati jer možda jednom zatrebaju pri kupovini.