LG uvodi NVIDIA G-Sync u OLED TV-e iz 2019.

LG uvodi NVIDIA G-Sync u OLED TV-e iz 2019.

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Južnokorejski LG je prije dvije godine predstavio prvi G-Sync monitor, a ove se godine odlučio to učiniti i s OLED televizorima koje ima u svojoj ponudi. Time se samo pospješila suradnja te kompanije s Nvidijom.

Dakle, prije dvije godine G-Sync se našao na UltraWide modelu 34UC89G sa zaslonom omjera stranica 21:9 i frekvencijom osvježavanja od 144 Hz. Bio je to zapravo određeni test te tehnologije i tražio se način kako je implementirati na OLED TV zaslone, što je očito sad uspjelo južnokorejcima.

Do kraja ove godine stići će firmware, koji nudi podršku za bezbrižnu tranziciju, odnosno, bezbrižno će se moći igrati igre i na televizorima, kao što se može na monitorima. Konkretnije, kompatibilnost ove funkcije imat će LG OLED TV modeli 65- i 55 inča (E9) te oni od 77-, 65- i 55 inča (C9). Ostale mogućnosti u modelima za 2019. su HDMI 2.1 i ALLM (Auto Low Latency Mode).

Velika je to stvar jer dosad se za igre na velikom televizoru moralo odlučiti za HP-ov Omen X Emperium veličine 65 inča, koji je koštao pet tisuća američkih dolara! Ipak, oni su nosili NVIDIA's G-Sync Ultimate tag, dok LG ima G-Sync Compatible jer ne koriste Nvidia procesore. Svejedno, odličan su izbor.

Inače, nakon predstavljanja, tehnologija G-Sync je vrlo brzo postala popularna te je tako Nvidia 2014. imala 62 posto tržišnog udjela u segmentu gaming monitora, a svoj dominantni položaj povećala je na 82 posto godinu dana kasnije.

što se same G-Sync tehnologije tiče, podosta je skuplja od konkurencije, iako služi isto. No, G-Sync iziskuje dodatni čip i certifikaciju. Također, monitori s G-Syncom imaju drugačiji pristup rješavanju situacije kad broj sličica u sekundi padne ispod donje granice radnog raspona same tehnologije (oko 36 Hz). Dođe li do toga, G-Sync modul će multiplicirati trenutnu frekvenciju osvježavanja ekrana, kako bi ona ostala unutar radnog raspona monitora i da bi se nastavila smanjivati percepcija trzanja. Primjerice, padne li broj sličica u sekundi na 30, G-Sync modul će frekvenciju osvježavanja podići na 60 Hz. Padne li na 15 FPS, refresh rate će biti utrostručen na 45 Hz.

A sad se sve to "preslikava" na prestižne LG OLED televizore iz ove godine, daleko jeftinije od spomenutih pet tisuća dolara. Barem dvostruko jeftinije!

Još iz kategorije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

15.10.2019. komentiraj

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i snažnim značajkama, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji korisnicima omogućuju da oslobode svoju kreativnost i postanu produktivniji, tvrde u Sasmungu i ističu kako je s novim ažuriranjem tvrtka Samsung na Galaxy S10e, S10, S10 + i S10 5G pametne uređaje uvodi mnoge inovacije, poput linka za Windowse te značajki AR Doodle i Live Focus video.

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Canon obilježava važan događaj u svojoj ponudi fotoaparata: naime, 20. rujna 2019. proizvodnja Canonovih fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida i onih digitalnih sa zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je 100 milijuna  jedinica. Jedan fotoaparat bez zrcala EOS R (izvorno predstavljeni u listopadu 2018.) bio je 100-milijunti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS.

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

10.10.2019. komentiraj

Google neće po dobrome pamtiti rujan ove godine, tijekom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.