Lenovo predstavio savitljivi laptop

Lenovo predstavio savitljivi laptop

Savitljivi telefoni postali su vrlo aktualna priča ove godine i najjači proizvođači uistinu su im se okrenuli uz velika očekivanja, što znači da je vrijeme za otići korak dalje - savitljiva računala. Čast da postane prvi u takvom pothvatu pripala je Lenovu i svijet je “počastio” prototipom ThinkPada, koji bi 2020. trebao biti na komercijalnom tržištu.

Naime, tri godine se radilo na ovom projektu i već to sugerira da se radi o planu od kojeg Lenovo misli postići sjajne rezultate. A cilj je ponuditi premium uređaj, koji će sam po sebi korisniku biti dostatan, a ne da služi kao dodatak ili rezerva za računalo, tablet ili pametni telefon. Ne, Lenovo ima plan učiniti savitljivo računalo hitom.

Naravno, u samom startu netko bi se mogao pitati čemu ovako nešto. Odgovor je - mobilnost. Ovakvo računalo lako bi se nosilo, spremalo i bilo bi praktično u svakom smisli. Nešto kao što se smatralo da bi mogli biti tableti, ali se nije dogodilo. Samo, upravo to sugerira da bitno skuplji uređaj s praktički identičnim mogućnostima nema šanse proći na tržištu. No, vidjet ćemo.

Prototip nudi pogled na budućnost ove tehnologije pa tako Lenovo otkriva da će uređaj imati 4:3 2K OLED zaslon od 13,3 inča, koji se može saviti u format A4 knjige. Nije poznato koliko će uređaj biti težak ili općenito kakvih će biti proporcija kad je savijen, odnosno, kad je u "normalnom" obliku. Dakle, najveća prednost je to što će se moći smanjiti na veličinu manjeg tableta ili većeg pametnog telefona.

Operativni sustav ovog uređaja je Windows 10 i radio je bez greške tijekom prezentacije, što se i očekivalo. Ali, neki konkretniji detalji još uvijek nisu dostupni. Ono čemu se možemo nadati jest e-čitaču s dvije stranice, što bi ponudilo istinsko iskustvo čitanja knjige te bi Lenovu donijelo poveću publiku u samom startu. Naravno, ima li kineski gigant takve planove, nećemo znati još neko vrijeme.

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.