Konačno je odzvonilo oglasima na početnim ekranima mobitela

Konačno je odzvonilo oglasima na početnim ekranima mobitela

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google ništa više ne želi prepuštati slučaju, problemi s bojkotom oglašivača na raznim YouTube uslugama, istrage zbog upletenosti ruskih hakera u američke predsjedničke izbore služeći se Google Ads uslugama i konstantnih problema s aplikacijama, malwareom i narušavanjem privatnosti na Google Play, utjecale su na daljnje poteze i prvi korak u pozitivnom smjeru jest sigurno surfanje (Safe Browsing).

Krajem studenog već je donešena odluka o brisanju svih aplikacija u kojima se oglasi pojavljuju preko zaslona. Naime, upravo iza takvih oglasa se krije najviše problema, odnosno, linkova koji upućuju na "treću stranu" i omogućavaju prijenos malwarea na uređaj. Stoga se Google osigurao unaprijed te spriječio developere u startu da čine nešto takvo. Dakle, više nema "ili ili", Google u korijenu sprečava probleme.

Nakon te odluke, uslijedila je i ova o sigurnom surfanju jer odsad korisnik mora biti obaviješten o svakom prikupljanju njegovih informacija od strane aplikacije koju postavlja na uređaj. Dakle, uvid u telefonski imenik, kapacitet uređaja, memoriju, kameru, mikrofon... Sve se mora navesti jasno i glasno. Ne samo to, mora se navesti i u koje svrhe se podaci koriste i kako se koriste. Znači, sad će biti više detalja o tome kako se barata enormnom količinom podataka koja se prikupi.

No, ova odluka malo ide šire u samoj zaštiti korisnika. Primjerice, u prošlosti bi tijekom slanja prijave o rušenju aplikacije, ona ujedno prikupila sve druge podatke vezane uz aplikaciju. Ukratko, koliko se koristila, koliko transakcija je provedeno, što je sve kupljeno, kako se koristila... I o tome sad treba obavijestiti korisnika, koji potom odlučuje želi li s izvještajem o problemu s aplikacijom ujedno poslati i sve ostalo što zapravo nema veze sa samim problemom koji je nastao.

Najbolje od svega jest što se svega moraju pridržavati i aplikacije van Google Play okruženja. Time se napokon provodi konkretnija zaštita i zapravo se sve ove odluke i tiču aplikacija "treće strane". Bilo je i vrijeme da Google bolje iskoristi činjenicu da je vlasnik Androida pa samim time ipak može napraviti više i za korisnike koji se ne koriste nužno Google Play e-trgovinom aplikacijama.

Još iz kategorije

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

17.06.2018. komentiraj

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

15.06.2018. komentiraj

Na najvećem gaming summitu E3, koji se održava u Los Angelesu, Dell gaming i Alienware predstavili su zanimljive novitete. Najnovije periferije iz tih su brendova Alienware gaming bežične slušalice i miš nove generacije Alienware Elite s brzim odazivom.

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

14.06.2018. komentiraj

Amazon na tržištu pametnih zvučnika zahvaljujući Alexa digitalnom asistentu u Echo uređajima dominira i tijekom prvog kvartala ove godine, kad se radi o udjelu na tržištu. Ali, konkurencija je počela loviti korak, a pod time se ponajviše misli na Google Assistant velikog Alphabeta, matične Googleove kompanije.