Koje novitete donosi novi LineageOS 19

Koje novitete donosi novi LineageOS 19

Foto: Antonio Jularić

Prilagođeni ROM-ovi su vrsta koja umire, ali ne može se poreći popularnost koju uživa LineageOS, jedan od najboljim ROM-ova "trećih strana" koje je moguće isprobati na pametnim telefonima s Android operativnim sustavom.

Nakon povlačenja LineageOS 17.1, koji se bazirao na Android 10, u veljači ove godine i izbacivanja stabilne verzije LineageOS 18.1 na gotovo 60 uređaja u travnju, tim koji stoji iza ovog ROM-a je službeno najavio LineageOS 19 baziran na Androidu 12. Što je uzbudljiva vijest.

Zahvaljujući mukotrpnom radu na LineageOS 18.1, koji se bazira na Android 11, developeri su uspjeli učinkovitije prenijeti njegove značajke na Android 12. Riječ je o popularnim dodacima kao što su ugrađeni firewall, ograničeni mrežni način rada i izolacija aplikacija...

Također, promijenjena je i shema imenovanja u "LineageOS 19", a ne u 19.0 ili 19.1, što je napravljeno kako bi odgovaralo AOSP konvencijama, ali i zbog Androidovog prelaska na tromjesečni model izdanja za održavanje.

Loša vijest je da LineageOS 19 ukida podršku za nekoliko starijih uređaja zbog promjena u načinu rada umrežavanja u AOSP-u. Umjesto korištenja Linuxovih "iptables", AOSP je prešao na eBPF, koji bi trebao biti učinkovitiji, ali podržava samo uređaje koji koriste jezgru Linuxa 4.9, ili njegove novije inačice.

Iako bi možda i moglo biti moguće napraviti "backport" BPF-a na starije verzije jezgre Linuxa, sve trenutne implementacije su pune grešaka i nisu u skladu sa standardom kojih se LineageOS pridržava. Dakle, ovo bi mogao biti kraj puta za mnoge starije telefone, barem kada je riječ o službenoj podršci.

Početne verzije LineageOS 19 dostupne su za Google Pixel modele, Asus ZenFone 5z i 8, seriju Moto G7 i Moto One Power/Action/Vision, OnePlus 6/6T i odabrane uređaje Samsunga te Lenovo i Sony. Pozitivno je što će popis podržanih uređaja nastaviti rasti u narednim danima i tjednima.

LineageOS 19 možete preuzeti OVDJE (https://lineageos.org/Changelog-26/) te usput detaljni proučiti načine na koji se postavlja ako otprije koristite neslužbenu verziju, odnosno, ako već koristite službenu, ali stariju, verziju.

Ujedno, na službenoj stranici moguće je vidjeti i koje sve promjene donosi LineageOS 19.

Još iz kategorije

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

30.06.2022.

Huawei je poznat po svom širokom portfelju uređaja koji će sada postati još veći i ugodniji, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Xu Dong, direktor Huawei Consumer Business Group za Hrvatsku.

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

29.06.2022.

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

29.06.2022.

Stručnjaci s njemačkog tehnološkog sveučilišta Darmstadt otkrili su da je iPhone ranjiv na kibernetičke napade čak i kad je isključen. Jer, i u tom stanju svih 24 sata aktivni su bežični čipovi, što uključuje bluetooth, NFC i UWB.