Koje mobilne aplikacije najviše troše bateriju mobitela

Koje mobilne aplikacije najviše troše bateriju mobitela

Foto: Antonio Jularić

Problemi s vijekom baterije na našim pametnim telefonima uistinu su veliki i ne prate razvoj tehnologije, a da si olakšamo moramo pomno paziti što i kako koristimo, posebno ako punjač i utičnica nisu u blizini. Kako bi pomogao u tome, Pew Research je otkrio koje aplikacije najviše troše bateriju.

Podaci koji se koriste u istraživanju provedenom kroz ovu godinu su anonimni i svi su akteri dobrovoljno odlučili sudjelovati u njemu. Ali, riječ je o korisnicima pametnih telefona iz Sjedinjenih Američkih Država. Rezultati su slični kao i u prethodnim istraživanjima ove vrste, ali su se pojavile i neke aplikacije kojih na ovakvim listama nije bilo.

Sve one utječu na vijek baterije, na performanse uređaja jer rade "nepozvano" u pozadini i na zagrijavanje uređaja. Najgore je što se neke od njih same "pale" i potom rade u pozadini pa ih treba ručno podešavati.

Redom su to Gmail, Google, Google Chrome, Waze, YouTube, Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp Messenger, Uber i Amazon Alexa. Dakle, pet Googleovih i tri Facebookove još uvijek dominiraju na listama ove vrste. Sve te aplikacije zajedno traže čak 422 dopuštenja raznih vrsta kako bi ih se moglo koristiti, ali svejedno imaju više od pet milijardi korisnika. U prosjeku, kad rade, bateriju potroše za pet do 11 sati, što je zabrinjavajuće.

Nažalost, sve te kompanije koje stoje iza najvećih potrošača baterije ne čine napore kako bi uspjeli spriječiti takvu situaciju. Jer, iako iz godine u godinu softverska rješenja proizvođača pametnih telefona napreduju, kao i baterije koje se nalaze u njima, ove aplikacije konstantno su među deset najvećih potrošača i konstantno se prilagođavaju napretku pa ne troše ništa manje, dapače!

Nekako je dojam da bi se moglo uložiti više truda pa da korisnicima iskustvo ipak bude nešto bolje i da ne moraju paziti jesu li ponijeli punjač gdje god išli...

Još iz kategorije

Je li UST projektor dobra zamjena za veliki TV?

Je li UST projektor dobra zamjena za veliki TV?

05.04.2020. komentiraj

Veliki projektori projiciraju sliku na kakvoj svaki vlasnik TV uređaja zavide, a neki se zalete pa kupe manji projektor za sobu i na kraju ostaju neugodno iznenađeni činjenicom da iskustvo nije baš onakvo kakvom bi se nadali. Zato treba pažljivo birati jer na tržištu postoje rješenja i ultra kratki (UST - ultra-short-throw) projektori stvarno su napravili izniman iskorak.

Huaweijev servisni centar besplatno preuzima i dostavlja uređaje na popravak

Huaweijev servisni centar besplatno preuzima i dostavlja uređaje na popravak

05.04.2020. komentiraj

Nakon produljenja jamstvenog roka na brojne uređaje do 15. lipnja, Huawei je odlučio svojim korisnicima na raspolaganje staviti još jednu besplatnu uslugu. Naime, Huawei će za sve uređaje kojima je potreban servis unutar jamstvenog roka osigurati preuzimanje, kao i dostavu nakon popravka, ističu iz ovog kineskog proizvođača.

Panasonic predstavio nove uređaje koji dolaze na hrvatsko tržište

Panasonic predstavio nove uređaje koji dolaze na hrvatsko tržište

03.04.2020. komentiraj

Panasonic je nedavno u Občanskoj Plovárni u Pragu održao regionalni događaj Wave 2020 na kojemu je predstavljen niz novih proizvoda koji će se tijekom sljedećih mjeseci naći na lokalnim tržištima, uključujući i hrvatsko. Nakon globalnog predstavljanja u Las Vegasu početkom godine, na domaćem tržištu naći će se novi OLED televizori HZ2000, HZ1500 i HZ1000.