Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

I dok svi portovi izgledaju praktički identično, tehnologije na kojima se temelje imaju bitne razlike, pa tako Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1 nisu ni približno jednaki. Dapače, dijele ih bitne stavke, koje vrijedi znati jer možda jednom zatrebaju pri kupovini.

Dakle, glavna razlika je brzina svih navedenih tehnologija. Logično, kad se pogledaju generacijski, naravno da one starije imaju manje brzine dok novije imaju veće. Konkretnije, USB-C 3.1 Gen 1 postiže 5Gb/s, USB-C 3.1 Gen 2 postiže 10Gb/s, a uvjerljivo najbrži je Thunderbolt 3 s 40Gb/s.

Ta brzina nije ključna samo za prijenos podataka u "sirovom" smislu, s uređaja na uređaj. Ne, ona je ključna i pri spajanju uređaja, pa tako uz veće brzine, odnosno propusnost, može se koristiti više njih odjednom. Primjerice, Thunderbolt 3 ima mogućnost spojiti dva 4K zaslona ili jedan 5K zaslon. Istovremeno, USB-C 3.1 Gen 1 i Gen 2 mogu povezati tek jedan 4K zaslon.

Ako se priča o uređajima koji nisu tako zahtjevni kao zasloni visokih rezolucija već o lančanom spajanju više uređaja, tad Thunderbolt 3 može odjednom "nositi" njih maksimalno šest, a USB-C 3.1 Gen 1 i Gen 2 nijedan jer nemaju podrške za lančano povezivanje.

Nije ni to sve, zbog svojih mogućnosti, Thunderbolt 3 nudi podršku za eksterne grafičke procesorske jedinice (eGPU), dok USB-C 3.1 Gen 1 i Gen 2 tako nešto ne mogu.

Kad se radi o kompatibilnosti, Thunderbolt 3 podržava sve što su Thunderbolt 2 i 1 podržavali, ali podržava i USB-C 3.1 Gen 1 i Gen 2 sve dok korisnik ima odgovarajući adapter. Istovremeno, USB-C 3.1 Gen 1 i Gen 2 rade s USB 3.x i 2.x uređajima, ali nemaju podršku za Thunderbolt uređaje.

Na kraju, Thunderbolt se izdvaja i po tome što ima poseban logo na konektoru, a riječ je o munju. Uz njih ide i brojka generacije, pa ako je riječ o Thunderbolt 3, ispod munje bit će otisnut i broj 3. USB-C 3.1 Gen 1 i Gen 2 nemaju oznaka koje bi ih posebno izdvajale.

Još iz kategorije

Panasonic predstavio nove uređaje koji dolaze na hrvatsko tržište

Panasonic predstavio nove uređaje koji dolaze na hrvatsko tržište

03.04.2020. komentiraj

Panasonic je nedavno u Občanskoj Plovárni u Pragu održao regionalni događaj Wave 2020 na kojemu je predstavljen niz novih proizvoda koji će se tijekom sljedećih mjeseci naći na lokalnim tržištima, uključujući i hrvatsko. Nakon globalnog predstavljanja u Las Vegasu početkom godine, na domaćem tržištu naći će se novi OLED televizori HZ2000, HZ1500 i HZ1000.

Xiaomi prodao više mobitela od Huaweija u veljači 2020.

Xiaomi prodao više mobitela od Huaweija u veljači 2020.

02.04.2020. komentiraj

Xiaomi je prestigao Huawei i postao treći svjetski proizvođač pametnih telefona, ako se gledaju pošiljke u veljači ove godine. Značajan je to uspjeh je nikad dosad Xiaomi nije postigao tako nešto.

Kako raditi od kuće i biti produktivan

Kako raditi od kuće i biti produktivan

01.04.2020. komentiraj

Mnoge su tvrtke u posljednjih mjesec dana uvele obvezu rada od kuće. Digitalni nomadi odavno su navikli na ovaj životni stil, međutim, šta je s onima koji se prvi put suočavaju s ovim izazovom? Evo nekoliko savjeta kako da i prilikom rada od kuće budete produktivni i efikasni, što je više moguće.