Kinesko tržište zaslužno za gotovo polovicu svih prodanih 5G telefona u 2019.

Kinesko tržište zaslužno za gotovo polovicu svih prodanih 5G telefona u 2019.

Foto: Antonio Jularić

Kina je u priču s mobilnim mrežama pete generacije (5G) krenula poprilično žestoko krajem prošle godine i s njenim se krajem se mogla pohvaliti s gotovo polovicom svih prodanih pametnih telefona koji omogućavaju toj novoj i revolucionarnoj tehnologiji da se iskaže u punom sjaju.

Konkretnije, 48 posto svih pametnih telefona na svijetu 2019. bilo je upravo u Kini. Pokazuje to Counterpoint Research kroz svoje istraživanje. Globalni lider je Samsung, čiji 5G pametni telefoni čine 40 posto, a u Kini je lider Huawei, uključujući Honor, sa 74 posto. Ipak, situacija je na tržištu pametnih telefona nešto lošija...

Ukupno, broj isporuka u 2019. pao je za tri posto u odnosu na 2018., a u Kini je pad iznosio osam posto. Naravno, to se odrazilo na svjetsko tržište. Pritom, u Kini su Huawei i Honor kombinirano zabilježili rast od 28 posto na godišnjoj razini, ali Apple je zato zabilježio pad od 26 posto, a Xiaomi pad od 22 posto. Nisu dobro poslovali ni Oppo s padom od 12 posto, kao ni Vivo s padom od šest posto.

No, brige za te proizvođače baš i nema jer oslanjaju se ponajviše na tržište van Kine. Primjerice, dok Honor 70 posto prodaje ostvaruje u Kini, a Huawei 58 posto, istovremeno Vivo ima situacoju "50 - 50", Oppo 51 posto ostvaruje van Kine, a Xiaomi čak 76 posto. Dakle, globalno tržište uistinu je ono prema čemu "pucaju" domaći konkurenti Huaweiju.

Zanimljivo, Samsung 99 posto isporuka ostvaruje van Kine, a samo prije nekoliko godina bio je u samom vrhu proizvođača s najviše udjela na kineskom tržištu. Ali, južnokorejski tehnološki gigant prilagodio se situaciji pa svejedno nastavio dominirati, čak i bez Kine. Slično mora i Apple, koji je pao na svega 18 posto prodaja u Kini, što nekad nije bio slučaj - ni izbliza.

Kako god, za pametne telefone nema pozitivnih prognoza, Counterpoint Research navodi da će u Kini tržište pametnih telefona pasti za dodatnih pet posto...

Još iz kategorije

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

29.03.2020. komentiraj

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.  Huaweijeva distribuirana tehnologija prvi je put predstavljena na EMUI 10 sučelju, kao temelj Huaweijevog all-scenario ekosustava. Mogućnosti hardvera virtualizirane su i podijeljene sa svim povezanim uređajima, rušeći barijere između pojedinih proizvoda kako bi suradnja među njima bila neprekinuta.

Novi pokušaj Huaweija da doskoči nedostatku najpopularnijih aplikacija

Novi pokušaj Huaweija da doskoči nedostatku najpopularnijih aplikacija

29.03.2020. komentiraj

Najveći izazov s kojim se Huawei mora nositi jest izostanak pristupa za Google Play Store, što znači da korisnici ne mogu do najpopularnijih aplikacija koje se trenutno nude na tržištu. Ipak, kineski tehnološki gigant pokušava tom problemu doskočiti s AppSearch.

Samsung najavio novo veliko softversko ažuriranje za Galaxy S10 i Galaxy Note10

Samsung najavio novo veliko softversko ažuriranje za Galaxy S10 i Galaxy Note10

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je da su od ožujka, zahvaljujući softverskom ažuriranju , nove, inovativne značajke Galaxy S20 serije dostupne i na Galaxy S10 i Galaxy Note10 pametnim telefonima. „Korisnici će moći isprobati najnapredniju tehnologiju kamere, uključujući popularnu značajku Single Capture. Osim toga, uživat će u mnogim softverskim poboljšanjima, pristupu inteligentnoj galeriji te novim mogućnostima dijeljenja sadržaja“, objašnjavaju u Samsungu i dodaju kako će značajke Galaxy S20 serije navedene u nastavku bit će dostupne i na Galaxy S10 i Galaxy Note10 pametnim telefonima s nadogradnjom.