Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.

Ipak, kad se secira na pojedinačne proizvođače, a to je najbitnije u cijeloj priči, Samsung je prvi, Apple drugi, Huawei treći, Xiaomi četvrti i peti je finski HMD Global koji stoji iza Nokije. No, vratimo se još malo Kinezima, zanimljiv su segment ovih brojki i situacije na tržištu.

"Politička situacija između kineskih kompanija i vlade Sjedinjenih Američkih Država koristila je europskom potrošačima iz razloga što sad kineski proizvođači više ulažu da u Europi. I iako je europsko tržište zrelo i teško se okreće novim brendovima, postoji prilika za Kineze da se nametnu. Primjerice, Huawei i Xiaomi su nižim cijenama iznenadili konkurenciju i pronašli prostor za napredak, ponajprije pred manjim brendovima", naglasio je Ben Stanton, analitičar Canalysa.

Ima u tome istine, a uvjerili smo se u to na primjeru iz Zagreba. Xiaomi je u Areni otvorio trgovinu i potrošači su je poharali, iznimno su zadovoljni, što kvalitetom, što cijenama i uslugom. Dakle, kineski proizvođač brine i o manjim zemljama Europe te traži prostor za učiniti velike stvari. Poučen primjerom Huaweija.

A u brojkama detaljnije situacija izgleda ovako... Ukupno, u posljednjem kvartalu prošle godine diljem Europe isporučeno je 56,6 milijuna pametnih telefona, što je pad za 2,3 posto na godišnjoj razini. Samsung je pritom isporučio 16,2 milijuna uređaja, pao za jedan posto i čini 28,7 posto tržišta, što je pak 0,5 posto bolji rezultat nego u 2017. Apple je isporučio 14,7 milijuna uređaja, pao za 5,1 posto i čini 26 posto, što je 0,8 posto slabije no godinu prije.

Huawei je na 13,3 milijuna isporuka, 23,6 posto udjela na tržištu, što je za čak 8,8 posto bolji rezultat no u 2017. i tome treba pridodati ukupno rast isporuka od 55,7 posto! Xiaomi je pak zabilježio rast od 62 posto, isporučio pritom 3,4 milijuna uređaja, čini šest posto udjela na tržištu u odnosu na 3,6 posto iz godine prije. A peti HMD Global je na 1,3 milijuna isporuka, 2,4 posto udjela, što je za 0,4 posto manje no godinu prije i pad isporuka za 18,3 posto.

Na kraju, s obzirom na skromne brojke koje ima HMD Global, a pozicionirao se tako visoko, jasno je koliko su oslabili LG, Sony, Lenovo, HTC i drugi nekad daleko jači proizvođači...

Još iz kategorije

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.

Apple osvježio specifikacije iMacova

Apple osvježio specifikacije iMacova

22.03.2019. komentiraj

Apple se napokon odlučio osvježiti liniju svojih iMac stolnih računala, i to na način što nudi nove Intelove procesorske i grafičke čipove za modele od 21,5 i 27 inča. Tako nešto svakako će odobrovoljiti korisnike, koji su strpljivo čekali i čekali čak 652 dana da američki tehnološki velikan malo predahne od iPhonea, streaminga i glazbe pa se vrati malo i korijenima.

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

21.03.2019. komentiraj

Domaći bran mobilnih telefona Noa, iza kojeg stoji koprivnička tvrtka Hangar18 vlasnika Maria Kralja odlučila se na novi veliki iskorak i to prije svega na irsko tržište. I dok su na irskom tržištu sve brzo riješili, pregovori za rusko tržište ipak su potrajali no sada je pred njima veliki izazov kako ispuniti zahtjeve jednog tako velikog tržišta.