Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.

Ipak, kad se secira na pojedinačne proizvođače, a to je najbitnije u cijeloj priči, Samsung je prvi, Apple drugi, Huawei treći, Xiaomi četvrti i peti je finski HMD Global koji stoji iza Nokije. No, vratimo se još malo Kinezima, zanimljiv su segment ovih brojki i situacije na tržištu.

"Politička situacija između kineskih kompanija i vlade Sjedinjenih Američkih Država koristila je europskom potrošačima iz razloga što sad kineski proizvođači više ulažu da u Europi. I iako je europsko tržište zrelo i teško se okreće novim brendovima, postoji prilika za Kineze da se nametnu. Primjerice, Huawei i Xiaomi su nižim cijenama iznenadili konkurenciju i pronašli prostor za napredak, ponajprije pred manjim brendovima", naglasio je Ben Stanton, analitičar Canalysa.

Ima u tome istine, a uvjerili smo se u to na primjeru iz Zagreba. Xiaomi je u Areni otvorio trgovinu i potrošači su je poharali, iznimno su zadovoljni, što kvalitetom, što cijenama i uslugom. Dakle, kineski proizvođač brine i o manjim zemljama Europe te traži prostor za učiniti velike stvari. Poučen primjerom Huaweija.

A u brojkama detaljnije situacija izgleda ovako... Ukupno, u posljednjem kvartalu prošle godine diljem Europe isporučeno je 56,6 milijuna pametnih telefona, što je pad za 2,3 posto na godišnjoj razini. Samsung je pritom isporučio 16,2 milijuna uređaja, pao za jedan posto i čini 28,7 posto tržišta, što je pak 0,5 posto bolji rezultat nego u 2017. Apple je isporučio 14,7 milijuna uređaja, pao za 5,1 posto i čini 26 posto, što je 0,8 posto slabije no godinu prije.

Huawei je na 13,3 milijuna isporuka, 23,6 posto udjela na tržištu, što je za čak 8,8 posto bolji rezultat no u 2017. i tome treba pridodati ukupno rast isporuka od 55,7 posto! Xiaomi je pak zabilježio rast od 62 posto, isporučio pritom 3,4 milijuna uređaja, čini šest posto udjela na tržištu u odnosu na 3,6 posto iz godine prije. A peti HMD Global je na 1,3 milijuna isporuka, 2,4 posto udjela, što je za 0,4 posto manje no godinu prije i pad isporuka za 18,3 posto.

Na kraju, s obzirom na skromne brojke koje ima HMD Global, a pozicionirao se tako visoko, jasno je koliko su oslabili LG, Sony, Lenovo, HTC i drugi nekad daleko jači proizvođači...

Još iz kategorije

ADATA predstavlja RGB SSD

ADATA predstavlja RGB SSD

26.05.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavila je RGB SSD za igrače XPG SPECTRIX S40G. Uz stalne brzine čitanja/pisanja do 3500/3000 MB/s, prilagodljivo RGB osvjetljenje i cijeli niz značajki kojima se unaprjeđuju performanse, XPG SPECTRIX S40G logičan je odabir svih koji traže visoke performanse i iznimnu pouzdanost.

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

24.05.2019. komentiraj

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

23.05.2019. komentiraj

U jeku rata između Huaweia i Googla, SAD-a i Kine stiže na tržište novi podbrand Huaweia Honor sa svojom novom serijom pametnih telefona oznake 20. Riječ je o modelima Honor 20 Lite, Honor 20 i naravno očekivano Honor 20 Pro.