Kako podesiti veličinu virtualne memorije u Windows 10

Kako podesiti veličinu virtualne memorije u Windows 10

Foto: DepositPhotos

Virtualna memorija ključan je dio Windows 10 operativnog sustava jer je dizajnirana da dodjeljuje memoriju koja dozvoljava da samo dio programa koji se izvodi bude u radnoj memoriji. Temeljna prednost ovakvog pristupa je da program može biti i veći od radne memorije.

Tako korisnički program može poprimiti proizvoljnu veličinu, a sustav za upravljanje memorijom preslikava logički prostor korisnika u ograničeni prostor u radnoj memoriji. Ovakav sustav za upravljanje memorijom nije jednostavno realizirati.

Loša implementacija ovakvog sustava može značajno smanjiti performanse cjelovitog sustava. I zato je bitno kolika je veličina virtualne memorije, kako bi računalo radilo na maksimumu, ako treba.

A kroz ostatak teksta objasnit ćemo kako to postići na vrlo jednostavan način u Windows 10 operativnom sustavu. Iako postoje i drugi načini kako promijeniti inicijalnu i maksimalnu veličinu virtualne memorije, nema potrebe komplicirati. Stoga, posebno ako niste stručni iznad nekog prosjeka, pratite ovih 16 koraka.

Kako promijeniti veličinu virtualne memorije:

1. Otvorite Settings

2. Kliknite na System

3. Kliknite na About

4. Pod "Related settings" kliknite na "System info"

5. Kliknite na "Advanced system settings"

6. Kliknite Advanced

7. Pod "Performance" kliknite na Settings

8. Kliknite na Advanced

9. Pod "Virtual memory" kliknite na Change

10. Uklonite kvačicu na "Automatically manage paging files size for all drives"

11. Izaberite "Custom size"

12. Specificirajte inicijalnu i maksimalnu veličinu u megabajtima

Savjet za biranje dviju vrijednosti: iako veličine variraju, najbolje je izabrati inicijalnu veličinu tako da bude 1,5 puta od ukupne dostupne memorije, dok za maksimalnu veličinu izaberite triput veću od dostupne memorije.

13. Kliknite na Set

14. Kliknite na OK

15. Kliknite ponovno na OK

16. Ponovno pokrenite računalo

Još iz kategorije

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

19.01.2020. komentiraj

AOC najavljuje dva nova 27-inčna gejming monitora iz svoje nove G2 linije s QHD rezolucijom (2560 x 1440 piksela): Q27G2U i zakrivljeni CQ27G2U s agresivnimm radijusom zakrivljenosti od 1500 milimetara što povećava doživljaj igranja. Oba monitora imaju VA ploče koje kombiniraju visoku brzinu odziva i brzinu osvježavanja. S brzinom osvježavanja od 144 Hz, korisnici mogu uživati u glatkom i imerzivnom igranju, dok vrijeme odziva (MPRT) od 1 ms (vrijeme reakcije u pokretnoj slici) omogućuje vizualno snimanje bez zamućenja.

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

17.01.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u istraživanju 5G tehnologije, a Huaweijevo liderstvo u 5G tehnologiji dodatno je ojačano.

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

17.01.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe objavila je dostupnost novog SSD-a namijenjenog data centrima, modela DC1000B M.2 NVMe. Ovaj novi SSD je idealan za servere koji dolaze s jednim ili dva M.2 NVMe utora namijenjenih za podizanje sustava, čuvajući tako vrijedne 2.5″  ladice na prednjoj strani servera namijenjene za diskove za dodatnu pohranu podataka.