Kako podesiti veličinu virtualne memorije u Windows 10

Kako podesiti veličinu virtualne memorije u Windows 10

Foto: DepositPhotos

Virtualna memorija ključan je dio Windows 10 operativnog sustava jer je dizajnirana da dodjeljuje memoriju koja dozvoljava da samo dio programa koji se izvodi bude u radnoj memoriji. Temeljna prednost ovakvog pristupa je da program može biti i veći od radne memorije.

Tako korisnički program može poprimiti proizvoljnu veličinu, a sustav za upravljanje memorijom preslikava logički prostor korisnika u ograničeni prostor u radnoj memoriji. Ovakav sustav za upravljanje memorijom nije jednostavno realizirati.

Loša implementacija ovakvog sustava može značajno smanjiti performanse cjelovitog sustava. I zato je bitno kolika je veličina virtualne memorije, kako bi računalo radilo na maksimumu, ako treba.

A kroz ostatak teksta objasnit ćemo kako to postići na vrlo jednostavan način u Windows 10 operativnom sustavu. Iako postoje i drugi načini kako promijeniti inicijalnu i maksimalnu veličinu virtualne memorije, nema potrebe komplicirati. Stoga, posebno ako niste stručni iznad nekog prosjeka, pratite ovih 16 koraka.

Kako promijeniti veličinu virtualne memorije:

1. Otvorite Settings

2. Kliknite na System

3. Kliknite na About

4. Pod "Related settings" kliknite na "System info"

5. Kliknite na "Advanced system settings"

6. Kliknite Advanced

7. Pod "Performance" kliknite na Settings

8. Kliknite na Advanced

9. Pod "Virtual memory" kliknite na Change

10. Uklonite kvačicu na "Automatically manage paging files size for all drives"

11. Izaberite "Custom size"

12. Specificirajte inicijalnu i maksimalnu veličinu u megabajtima

Savjet za biranje dviju vrijednosti: iako veličine variraju, najbolje je izabrati inicijalnu veličinu tako da bude 1,5 puta od ukupne dostupne memorije, dok za maksimalnu veličinu izaberite triput veću od dostupne memorije.

13. Kliknite na Set

14. Kliknite na OK

15. Kliknite ponovno na OK

16. Ponovno pokrenite računalo

Još iz kategorije

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

03.08.2020. komentiraj

Premium tehnološki brend OnePlus lansirao je OnePlus Nord, prvi model pametnih telefona koji dolazi po pristupačnijim cijenama. Premijerno predstavljen pomoću AR tehnologije, OnePlus Nord donosi sve elemente vrhunskog pametnog telefona koji korisnicima olakšavaju svakodnevicu: napredan sustav kamera, besprijekorno korisničko iskustvo te pouzdana kvaliteta OnePlusa. Nord pokreće Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilna platforma čime brend nastavlja pružati vlastiti doprinos 5G eri omogućavajući većem broju korisnika da uživaju u neviđenim brzinama 5G tehnologije. OnePlus Nord prednarudžbom je dostupan kod distributera e-Kupi i Sancta Domenica.

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

01.08.2020. komentiraj

Huawei je nedavno predstavio svoj flagship prijenosnik s FullView zaslonom i čitavim nizom naprednih funkcija – MateBook X Pro, a uređaj korisnicima otvara razne mogućnosti, bilo da je riječ o korištenju za poslovne potrebe ili opuštanju uz igre, ističu iz ovog kineskog proizvođača pametnih telefona, prijenosnika i tableta.

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

01.08.2020. komentiraj

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja, stoji u najnovijem izvješću Canalysa. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.