Kako blokirati spam notifikacije i prevarantske reklame na Androidu

Kako blokirati spam notifikacije i prevarantske reklame na Androidu

Foto: DepositPhotos

Mobilne aplikacije i igre za Android sadrže oglase, to nije nikakva tajna, no velikoj većini korisnika tajna je kako doskočiti problemu pa spriječiti pojavljivanja onih koje uistinu smetaju i narušavaju iskustvo korištenja aplikacije, kakva god bila. Naravno, developeri moraju živjeti od nečeg pa ti oglasi nisu problem, sve dok ne sadrže malware.

A upravo se on krije u nekim od oglasa i ide toliko daleko da se širi kroz push notifikacije. Zato je korisno spriječiti tako nešto u samom začetku. Dakle, prevencija. Na računalima se ona obavlja uz korištenje adblockera, no u mobilnom svijetu tako nešto još uvijek nije zaživjelo "punim plućima".

Rješenja su jednostavna. Kad je riječ o notifikacijama, dovoljno je pogledati o kojoj se radi i ako korisniku smeta, može već pri spuštanju izbornika prema dolje označiti da se notifikacija sporne aplikacije više ne pojavljuje. Ujedno, može vidjeti o kojoj se aplikaciji radi pa je u potpunosti ukloniti s uređaja.

Ako pak stižu notifikacije s internetskog preglednika koji koristite na mobilnom uređaju, to se isključi direktno u njemu i problem će nestati. Dovoljno je otići u "Settings" pa "Notifications", ako se radi o Chrome. Firefox, primjerice, uopće ne dozvoljava notifikacije pa se svaka dozvola nekoj od web stranica mora "gasiti" preko njih, što komplicira situaciju.

Chrome nije samo po tom pitanju bolji izbor već i zbog činjenice da blokira preusmjeravanje na određeni link, a to je čest pokušaj "zaraženih" URL linkova kako bi pridobili korisnika na web stranicu gdje će mu se dodatno naštetiti. Dakle, Chrome pita korisnika želi li uistinu na određenu web stranicu i već tad je moguće blokirati daljnje pokušaje preusmjeravanje tog URL-a.

Ukoliko netko pak ne želi ništa obavljati ručno, postoje aplikacije koje čine sve za korisnika, a to su, primjerice, AdAway, AdGuard, DNS66, NetGuard, Bromite, Blokada...

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.