Je li za gaming bolji TN ili IPS monitor?

Je li za gaming bolji TN ili IPS monitor?

Foto: DepositPhotos

Monitor je iznimno bitna stavka svakom gameru jer poboljšava samo iskustvo igre i zato nije mala stvar izabrati onaj najbolji koji se nudi u smislu budžeta kojim se barata. Ali, i kad se izbor suzi, svejedno treba znati određene detalje koji će odvesti do konačnog odabira. Primjerice, bitna je stavka znati treba li izabrati TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) ili IPS (in-plane switching) monitor.

Ako bismo kupovali općenito monitor, tad je IPS najbolje rješenje jer ima najjasniju sliku, no kad se radi o videoigrama, situacija je nešto drugačija i treba baratati ovim, za laike, pomalo čudnim pojmovima. Ipak, ako novac ne igra najbitniju ulogu, skrati ćemo vam muke - IPS je najbolji izbor. U nastavku teksta objasnit će se zašto, ali i koje su mane IPS-a, kao i prednosti konkurencije.

Paneli koriste se u mnogim ekranima kako u monitorima tako i u pametnim telefonima. IPS monitore odlikuju odlične boje i slika, odličan kontrast i ono najvažnije, izvrstan kut gledanja. Međutim, IPS monitori imaju nešto lošije performanse kada govorimo o refresh rateu i response timeu. U tom i cijeni prednost je za TN.

Ti monitori potpuna su suprotnost IPS monitorima. Ako govorimo o kvaliteti slike i kutu gledanja, TN je uvjerljivo najlošija opcija od svih ponuđenih.

Međutim, TN monitori svoju kvalitetu baziraju na brzini. Ovi su paneli najbrži, podržavaju najveći refresh rate i najbolji su izbor za FPS igre u kojima je brzina odziva glavna komponenta. TN paneli su uz to i najjeftiniji pa će se često moći vidjeti na brzim gaming monitorima.

Na kraju, preostaju VA monitori. Kvalitetom slike mogu parirati IPS monitorima, a kontrastom ih čak i nadmašuju. Ipak zbog slabijeg kuta gledanja i crnih točaka, za najbolju sliku ipak treba odabrati IPS monitore. Međutim, VA paneli su u ovom pogledu uvjerljivo bolji od TN monitora. Najveća mana ovih monitora je sporost, a nije rijetkost da se kod videoigara pojavi ghosting efekt, što ih uistinu čini gamerima neatraktivnima.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

29.05.2020. komentiraj

ADATA Technology predstavlja vanjsku bateriju T5000C, kapaciteta 5000 mAh. Donoseći jedinstveni dizajnerski pristup vanjskim memorijama, kompaktni T5000C opremljen je prekrasno ugraviranim cvjetnim uzorkom osvježavajućeg, proljećem inspiriranog izgleda i ugodnog osjećaja na dodir. Baterija dolazi u dvije zračne, pastelne boje koje savršeno pristaju uz cvjetni uzorak. Osim sjajnog izgleda, T5000C donosi i sjajne karakteristike, uključujući USB tip A i tip C priključke koji podržavaju dvosmjerno punjenje.

AOC proširuje svoj portfelj monitora za poslovne korisnike

AOC proširuje svoj portfelj monitora za poslovne korisnike

29.05.2020. komentiraj

U vremenima povećane potrebe za monitorima većih veličina, poboljšanim opcijama povezivanja i još boljom kvalitetom slike, specijalist za monitore AOC najavljuje novu P2 seriju monitora za poslovne korisnike.

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

Počinje službena prodaja Samsung The Serif i The Frame televizora u Hrvatskoj

28.05.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je na domaćem tržištu početak prodaje novih modela iz Lifestyle linije televizora za 2020. godinu – The Serif i The Frame. Ove modele karakterizira istančan dizajn, koji se uklapa u svaki interijer, ali i dobro poznata Quantum Dot tehnologija, visoka rezolucija i napredne funkcije na bazi umjetne inteligencije koje svaku sliku unaprjeđuje do 4K kvalitete.