Izašao prvi mobitel s 20GB RAM

Izašao prvi mobitel s 20GB RAM

Pametni telefoni sve su moćniji, ali svejedno oduševljavaju pomaci kojima svjedočima iz godine u godinu. Kao ovaj posljednji u kojem je ZTE predstavio uređaj s 20GB radne memorije! Tako nešto ne možemo pronaći ni u većini računala.

Riječ je o Axon 30 modelu predstavljenom 28. srpnja i zauvijek će ostati zabilježen kao prvi Android pametni telefon s 20GB RAM-a. No, treba napomenuti kako ipak postoji "ali" u cijeloj priči i nije za odbaciti.

Stručnjaci koji stoje iza ovog uređaja posebno su naglasili kako je za ovo postignuće korištena posebna tehnologija fuzije, koja integrira RAM i ROM pa na taj način stvara dodatne mogućnosti u memorijskom smislu.

Konkretnije, kad se koriste SWAP i ZRAM postupci, čini se kompresija podataka i stvara dodatna radna memorija, koja prvotno ne postoji na uređaju. Barem ne direktno. Tako je i u slučaju s Axon 30, koji dolazi s 12GB radne memorije, ali nakon nadopune koju je omogućio ZTE, kreirano je još 8GB, "izvučene" iz neiskorištenog ROM dijela.

Uz ovo dostignuće, Axon 30 svakako ima još prednosti. To je pametni telefon s OLED zaslonom od 6,92 inča, rezolucijom 1080x2460, uz frekvenciju osvježavanja (eng. refresh rate) od 120Hz. Kapacitet mu je 256GB i ima 7nm Snapdragon 870.

Možda najmoćniji detalj, čak značajniji od posebne tehnologije kojom se "proširuje" radna memorija, jest prednja kamera ispod samog zaslona. Tako nešto ZTE je već predstavio i trenutno je jedini na tržištu, a da se može pohvaliti takvom tehnologijom.

Nesreća jest što se ZTE nalazi pod američkim sankcijama, baš kao i Huawei, pa izvan Kine i njene okolice više nije prisutan. Samim time ono što čini prolazi podosta ispod radara. Nažalost, ovo što nudi Axon 30 je uistinu osvježavajuće i sigurno bi drugim proizvođačima donijelo poveći interes od strane (potencijalnih) korisnika.

Još iz kategorije

LG-eva novi savitljivi zasloni su tvrdi kao pravo staklo

LG-eva novi savitljivi zasloni su tvrdi kao pravo staklo

25.09.2021.

Pametni telefoni sa sklopivim zaslonima imaju dva bitna problema u ovom trenutku - jasno vidljive nabore na dijelovima gdje se savija i to što su im zasloni mekši no kod tradicionalnih telefona. Srećom južnokorejski LG spreman je odgovoriti na oba problema novim izumom.

Europa bi uskoro mogla dobiti jedinstveni punjač

Europa bi uskoro mogla dobiti jedinstveni punjač

23.09.2021.

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču Europskog parlamenta, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je današnji prijedlog za reviziju Direktive o radijskoj opremi koju je Europska komisija uputila u zakonodavni postupak, a kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve pametne telefone.

Stižu novi Canon objektivi iz RF serije

Stižu novi Canon objektivi iz RF serije

23.09.2021.

Canon Europe predstavlja dva nova objektiva RF namijenjena obogaćivanju kompleta nove generacije entuzijasta i tvoraca sadržaja, i to uz velik potencijal i nisku cijenu. Ta su dva lagana i kompaktna objektiva modeli RF 16mm F2.8 STM - Canonov prvi ultraširoki objektiv fiksne žarišne duljine iz linije EOS R, i RF 100-400mm F5.6-8 IS USM – telefoto zum objektiv koji približava fotografa subjektu.