Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

Linux distribucija Manjaro dobila je najnoviju verziju - Manjaro 18.1.0 - Juhraya. I prva zanimljivost pri instalaciji softvera jest da se može izabrati uopće ne postaviti uz njega neki od office paketa.

Konkretnije, pričalo se o tome da bi Manjaro tim mogao zamijeniti FOSS office paket LibreOffice s FreeOffice, ali nakon negativnih reakcija zajednice, odlučili su odustati od tog plana. I sad se, umjesto takvog poteza, nudi mogućnost izbora jednog od ta dva paketa ili jednostavno mogućnost instalacije bez office paketa.

Dodatno, Manjaro navodi da je SoftMaker, koji stoji iza FreeOffice, omogućio podršku za više Microsoftovih formata, baš prema željama zajednica. Tako nešto je iznimno pozitivno i svakako će većina pozdraviti.

Od ostalih većih dodataka u novoj verziji, jest postavljanje novog softvera pod nazivom "bauh", nekad poznat kao "fpakman". Riječ je o upravitelju grafičkih paketa za Snaps i Flatpak, što znači da nudi najbolje iz oba svijet. Pa tako Manjaro sad podržava Snaps, Flatpaks i Arch AUR.

Inače, Manjaro je baziran na Arch Linuxu i jedan je od najkompleksnijih Linux distrosa uopće. No, pozitivno u cijeloj priči jest da kad se instalira, više nije potrebno zamarati se nadogradnjama ili nadopunama softvera jer se to sve obavlja automatski i nevezano uz korisnike.

Izgledom podsjeća na Windows operativni sustav, ima poboljšanu detekciju hardvera i nudi stabilna softverska rješenja. Mana je što NET verziju možete sami postaviti, ali nije toliko stabilna i kvalitetna kao kod drugih rješenja. Osnovna mjesečna podrška iznosti 2,99 dolara, a naprednija 12,99 dolara.

Također, zanimljivost je da Manjaro omogućava izbor XFCE 4.14, KDE Plasma 5.16, GNOME 3.32 ili Architecta, pa se samim time nudi i mogućnost kustomizacije doslovno bilo čega.

Još iz kategorije

Novi CAT pametni telefon s naprednom termalnom kamerom

Novi CAT pametni telefon s naprednom termalnom kamerom

04.08.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je Cat S62 Pro  pametni telefon s termalnim snimanjem i FLIR Lepton senzorom najviše dostupne razlučivosti. Cat S62 Pro treća je generacija serije Cat 60 i ekskluzivno je opremljen najnovijom termalnom tehnologijom tvrtke FLIR. Zahvaljujući senzoru FLIR Lepton 3.5 i novoj aplikaciji MyFLIR Pro, Cat S62 Pro donosi četverostruko povećanje broja termalnih piksela i nenadmašan komplet značajki unutar aplikacije.

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

03.08.2020. komentiraj

Premium tehnološki brend OnePlus lansirao je OnePlus Nord, prvi model pametnih telefona koji dolazi po pristupačnijim cijenama. Premijerno predstavljen pomoću AR tehnologije, OnePlus Nord donosi sve elemente vrhunskog pametnog telefona koji korisnicima olakšavaju svakodnevicu: napredan sustav kamera, besprijekorno korisničko iskustvo te pouzdana kvaliteta OnePlusa. Nord pokreće Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilna platforma čime brend nastavlja pružati vlastiti doprinos 5G eri omogućavajući većem broju korisnika da uživaju u neviđenim brzinama 5G tehnologije. OnePlus Nord prednarudžbom je dostupan kod distributera e-Kupi i Sancta Domenica.

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

01.08.2020. komentiraj

Huawei je nedavno predstavio svoj flagship prijenosnik s FullView zaslonom i čitavim nizom naprednih funkcija – MateBook X Pro, a uređaj korisnicima otvara razne mogućnosti, bilo da je riječ o korištenju za poslovne potrebe ili opuštanju uz igre, ističu iz ovog kineskog proizvođača pametnih telefona, prijenosnika i tableta.