Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

Linux distribucija Manjaro dobila je najnoviju verziju - Manjaro 18.1.0 - Juhraya. I prva zanimljivost pri instalaciji softvera jest da se može izabrati uopće ne postaviti uz njega neki od office paketa.

Konkretnije, pričalo se o tome da bi Manjaro tim mogao zamijeniti FOSS office paket LibreOffice s FreeOffice, ali nakon negativnih reakcija zajednice, odlučili su odustati od tog plana. I sad se, umjesto takvog poteza, nudi mogućnost izbora jednog od ta dva paketa ili jednostavno mogućnost instalacije bez office paketa.

Dodatno, Manjaro navodi da je SoftMaker, koji stoji iza FreeOffice, omogućio podršku za više Microsoftovih formata, baš prema željama zajednica. Tako nešto je iznimno pozitivno i svakako će većina pozdraviti.

Od ostalih većih dodataka u novoj verziji, jest postavljanje novog softvera pod nazivom "bauh", nekad poznat kao "fpakman". Riječ je o upravitelju grafičkih paketa za Snaps i Flatpak, što znači da nudi najbolje iz oba svijet. Pa tako Manjaro sad podržava Snaps, Flatpaks i Arch AUR.

Inače, Manjaro je baziran na Arch Linuxu i jedan je od najkompleksnijih Linux distrosa uopće. No, pozitivno u cijeloj priči jest da kad se instalira, više nije potrebno zamarati se nadogradnjama ili nadopunama softvera jer se to sve obavlja automatski i nevezano uz korisnike.

Izgledom podsjeća na Windows operativni sustav, ima poboljšanu detekciju hardvera i nudi stabilna softverska rješenja. Mana je što NET verziju možete sami postaviti, ali nije toliko stabilna i kvalitetna kao kod drugih rješenja. Osnovna mjesečna podrška iznosti 2,99 dolara, a naprednija 12,99 dolara.

Također, zanimljivost je da Manjaro omogućava izbor XFCE 4.14, KDE Plasma 5.16, GNOME 3.32 ili Architecta, pa se samim time nudi i mogućnost kustomizacije doslovno bilo čega.

Još iz kategorije

Na tržište stiže Samsung Galaxy Fold

Na tržište stiže Samsung Galaxy Fold

04.12.2019. komentiraj

Samsung Galaxy Fold u sljedećim će tjednima biti dostupan i korisnicima u Hrvatskoj uz preporučenu cijenu od 15,5 tisuća kuna. Kako ističu u Samsungu ovaj pmetni uređaj moći će se kupiti u Samsung experience storeu u Zagrebu i Splitu te kod telekom operatera.

IDC: Prodaja mobitela će oštro rasti u 2020. zbog uvođenja 5G u Kini

IDC: Prodaja mobitela će oštro rasti u 2020. zbog uvođenja 5G u Kini

03.12.2019. komentiraj

Analitičari IDC-a prognoziraju da će sljedeće godine globalno tržište pametnih telefona napokon zabilježiti rast, što je odlično jer se tako nešto nije dogodilo tri godine zaredom pa se stvorila panika na tržištu. Ali, treba reći i da IDC ovime spušta prognozu koju je dao prije gotovo tri mjeseca.

Bezbroj lica novog Huawei Watch GT 2 sata

Bezbroj lica novog Huawei Watch GT 2 sata

02.12.2019. komentiraj

Osim skupljanja i analiziranja širokog raspona informacija o vašim aktivnostima, treningu te kvaliteti sna, sada izgled vašeg sportskog sata možete vrlo jednostavno prilagođavati svakoj situaciji ili raspoloženju. Huawei Watch GT 2 tako pruža mogućnost odabira izgleda vašeg zaslona, neovisno o tome želite li futuristički uređaj ili elegantan sat klasičnog stila. Izgled vašeg sata možete promijeniti u tren oka.